Ostrożnie z grzybami!
Uwielbiamy je zbierać, choć nie zawsze mamy o nich pojęcie. Niestety, zjedzenie trującego okazu może mieć groźne skutki. Jakie objawy powinny skłonić do natychmiastowej reakcji, a które nie zagrażają życiu, podpowiada internista.
Ból brzucha, wzdęcia i nudności po zjedzeniu grzybów nie muszą być zwiastunami śmiertelnego zatrucia. Grzyby są ciężkostrawne, a ponadto niektóre osoby są uczulone na zawarte w nich białko.
Smażone czy duszone z tłuszczem są często powodem zaostrzenia przewlekłego zapalenia pęcherzyka żółciowego lub trzustki. Zjedzenie nieświeżej potrawy z grzybów może być przyczyną ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego. Żadnych objawów, które pojawią się po zjedzeniu grzybów, nie można jednak lekceważyć!
Zdrowie i życie człowieka zależy nie tylko od dawki spożytej toksyny, ale i od czasu pojawienia się objawów oraz rozpoczęcia leczenia.
Z reguły mniej groźne są zatrucia, które dają objawy już w ciągu 6 godzin od chwili spożycia.
Niemal wszystkie gatunki grzybów śmiertelnie trujących to grzyby blaszkowate (szczególnie te, których owocniki są zielonkawe lub białawe). Cięższy przebieg od niestrawności ma zatrucie muskarynowe (nazwa od trucizny – muskaryny). Najwięcej zawierają strzępiaki i lejkówki mgliste.
Po ok. 2 godzinach od ich zjedzenia pojawiają się ślinotok, zlewne poty i zwężają się źrenice. Mamy kurczowe bóle brzucha, niezbyt obfite wymioty oraz zwolnioną pracę serca. Płukanie żołądka i podanie leków neutralizujących muskarynę sprawia, że zwykle po ok. 8 godzinach objawy ustępują.
Potrawa z zaledwie 50 g muchomora sromotnikowego, wiosennego lub zjadliwego (to 1-3 grzyby) może być naszym ostatnim posiłkiem w życiu! Dzieje się tak dlatego, że pierwsze objawy zatrucia pojawiają się dopiero po kilku lub kilkunastu godzinach, kiedy toksyny już nieodwracalnie działają w organizmie.
Są one odporne na wysoką temperaturę, więc długie gotowanie muchomora sromotnikowego i jego krewniaków nic nie daje. Niestety, co rok zdarza się przynajmniej kilka przypadków ciężkiego uszkodzenia wątroby.
Pamiętaj, że potrawy grzybowe nie są wskazane dla dzieci. Zachowaj też środki ostrożności przy kupowaniu grzybów. Zawsze poproś sprzedawcę w sklepie lub na bazarku o okazanie ich certyfikatu. Wtedy masz pewność, że są przebadane.
Jeżeli niepokojące objawy kojarzysz ze spożyciem grzybów, nie zwlekaj, zgłoś się do lekarza. Wcześniej jednak zażyj środki wywołujące wymioty i wypróżnienie.
Najlepsza jest ciepła woda z dużą ilością rozpuszczonej soli kuchennej bądź zamiennie z rozpuszczonymi kilkunastoma tabletkami węgla leczniczego.
Dopiero po obfitych wymiotach wypij olej rycynowy. Koniecznie zachowaj wszystko, co ułatwi lekarzowi trafne postawienie diagnozy, czyli resztki potrawy, wymioty, popłuczyny żołądkowe, kał i mocz. W laboratorium pozwoli to na stwierdzenie, czy znajdują się w nich zarodniki trującego grzyba.
Grzegorz Prasałek internista