Reklama

Otyłość a gluten

Walczysz z dodatkowymi kilogramami a skutek jest opłakany? Jesteś już na trzeciej z kolei diecie, tyle że bezskutecznej? Twoje wysiłki, być może, idą na marne ze względu na nietolerancję glutenu.

Gluten jest białkiem występującym w czterech podstawowych zbożach - pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie.

Często osoby dotknięte nietolerancją glutenu, nie wiedzą, z czym mierzy się ich organizm. Kosmyki jelitowe są niszczone, a układ nerwowy osłabiony - powtarzające się bóle brzucha, raz zaparcia, a raz biegunki - to objawy, które różnią się natężeniem. Gdy stan zapalny nie jest krytyczny, często przez lata może nie zostać zdiagnozowany.

Niestety, przytłoczeni codziennymi obowiązkami często lekceważymy bóle brzucha, a złe wyniki z badań krwi tłumaczymy brakiem czasu na przygotowanie właściwie zbilansowanej diety. Nie zastanawiamy się, dlaczego mimo restrykcyjnej diety, nasza waga ani drgnie.

Reklama

Tymczasem nadwrażliwość na gluten można sprawdzić, przeprowadzając odpowiednie badania, które wykażą obecność określonych cząsteczek w ciałkach krwi. 

Gdy okaże się, że wyniki potwierdziły nietolerancję pokarmową, powinniśmy jak najszybciej wycofać z menu produkty, które działają zapalnie na organizm. Gdy uda nam się je wyeliminować, dużo łatwiej będziemy mogli osiągnąć upragnioną sylwetkę.

Zobacz więcej


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: gluten
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy