Owoce i warzywa, które ułatwiają odchudzanie
Diety odchudzające zazwyczaj są restrykcyjne, zwłaszcza gdy szybko chcemy osiągnąć upragniony efekt. Nie od dziś jednak wiadomo, że najskuteczniejsza jest stopniowa i powolna utrata wagi. Kluczowa jest także zmiana stylu życia i wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych na stałe. Im bardziej różnorodna będzie dieta, tym łatwiej będzie nam jej przestrzegać. Podpowiadamy, które owoce i warzywa przyspieszają metabolizm, stymulują spalanie tłuszczu i usprawniają trawienie.
Z owocami na diecie odchudzającej należy postępować ostrożnie – większość z nich zawiera duże ilości cukrów prostych, a spożywając je, dostarczamy do organizmu sporo kalorii. Jednak niektóre z nich, nawet w większych ilościach, sprawią, że tkanka tłuszczowa zacznie znikać. Wielkim sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę jest papaja. Ten egzotyczny owoc zawiera enzym przyspieszający spalanie tkanki tłuszczowej. Jego spożywanie wspiera procesy trawienne i chroni przed wzdęciami i zaparciami. Ułatwia też usuwanie toksyn z organizmu. Niezwykle cenne właściwości posiada także ananas – zawiera duże ilości błonnika, który reguluje wchłanianie cukrów, przyspiesza metabolizm i wspiera pracę jelit. Ananas jest też bardzo pomocny w walce z cellulitem – leczy stany zapalne w organizmie i zwalcza tzw. „pomarańczową skórkę”. Warto jednak pamiętać, że takie działanie ma świeży owoc, ten z puszki zawiera mnóstwo cukru i sprzyja przybieraniu na wadze. Do diety warto też włączyć grejpfruta – ma niski indeks glikemiczny i obniża poziom cukru we krwi. Chroni w ten sposób przed odkładaniem się tłuszczu i hamuje apetyt. Zbawienne właściwości wykazuje również opuncja figowa – zmniejsza wchłanianie się tłuszczów do organizmu, wspiera procesy detoksykacyjne i obniża poziom glukozy we krwi.
W trakcie diety poleca się spożywanie warzyw o dużej zawartości białka – fasoli, bobu (trzeba jednak pamiętać, że bób ma wysoki indeks glikemiczny) czy soi. Spożywając je w umiarkowanych ilościach, na dłużej zapewniamy sobie uczcie sytości po posiłku. To także świetna alternatywa dla mięsa. Sprzymierzeńcami w trakcie odchudzania się będą także niskokaloryczne warzywa, takie jak ogórek, rzodkiewka, sałata, cukinia, szpinak i jarmuż. Możemy się nimi zajadać, by zniwelować uczucie głodu. Do diety warto również włączyć te o niskim indeksie glikemicznym: paprykę, brokuła, kalafiora, kapustę, pomidora czy kalarepę. Wszystkie te produkty są też bogatym źródłem błonnika, który przyspiesza metabolizm i chroni przed zaparciami, co jest częstą dolegliwością w trakcie odchudzania się.
Owoce i warzywa są zdrowe i dostarczają mnóstwo cennych substancji odżywczych, ale w trakcie diety z niektórych powinniśmy zrezygnować całkowicie. Do najbardziej tuczących owoców zalicza się banany i awokado (są niezwykle kaloryczne i zjedzenie jednej sztuki każdego owocu powinno zastąpić cały posiłek), a także winogrona, arbuzy i melony (zawierają duże ilości cukrów prostych, co wywołuje gwałtowne skoki glukozy we krwi i przyczynia się do okładania tkanki tłuszczowej). Z kolei do najbardziej kalorycznych warzyw zalicza się ziemniaki, kukurydzę, gotowaną marchewkę, zielony groszek i buraki. Mają one wysoki indeks glikemiczny i są kaloryczne, co sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej i na krótko zapewniają uczucie sytości po posiłku.