Owoce lata: jedz sezonowo

article cover
123RF/PICSEL

Owoce lata: jedz sezonowo

Nie bój się owoców, ale jedz je z głową. Nie bez powodu natura serwuje nam je latem. Owoce w znacznym stopniu składają się z wody (truskawki aż w 92 proc.). Jako, że mają odczyn alkaliczny – nawadniają komórki i są ważnym krokiem do równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, co w ekstremalnie wysokich temperaturach ma ogromne znaczenie. Są najlepszym, bo naturalnym źródłem witamin i minerałów. Cokolwiek powie reklamujący kolejny suplement diety celebryta – najwyższą biodostępność, dla komórek naszego organizmu, mają składniki odżywcze pochodzące z produktów spożywczych. Jedzenie warto kupować w warzywniaku, nie w aptece.
Nie bój się owoców, ale jedz je z głową. Nie bez powodu natura serwuje nam je latem. Owoce w znacznym stopniu składają się z wody (truskawki aż w 92 proc.). Jako, że mają odczyn alkaliczny – nawadniają komórki i są ważnym krokiem do równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, co w ekstremalnie wysokich temperaturach ma ogromne znaczenie. Są najlepszym, bo naturalnym źródłem witamin i minerałów. Cokolwiek powie reklamujący kolejny suplement diety celebryta – najwyższą biodostępność, dla komórek naszego organizmu, mają składniki odżywcze pochodzące z produktów spożywczych. Jedzenie warto kupować w warzywniaku, nie w aptece. 123RF/PICSEL
Nawet najzdrowszy produkt może być szkodliwy, jeśli zjemy go zbyt dużo. Jest tu ktoś kogo choć raz nie bolał brzuch z powodu łakomstwa? Co się stanie, gdy zjemy na raz kilogram truskawek albo czereśni? Wszystko zależy od kondycji przewodu pokarmowego, ale ciało zaprotestuje, mniej lub bardziej dobitnie. Ociężałość, burczenie w brzuchu, wzdęcia, biegunka i ból brzucha są wysoce prawdopodobne. Dodatkowo dostarczymy do organizmu bardzo dużą dawkę cukru. Za krótki zastrzyk energii, szybko zapłacimy zmęczeniem i sennością. Organizm nie lubi takiej jazdy ekstremalnej.
Nawet najzdrowszy produkt może być szkodliwy, jeśli zjemy go zbyt dużo. Jest tu ktoś kogo choć raz nie bolał brzuch z powodu łakomstwa? Co się stanie, gdy zjemy na raz kilogram truskawek albo czereśni? Wszystko zależy od kondycji przewodu pokarmowego, ale ciało zaprotestuje, mniej lub bardziej dobitnie. Ociężałość, burczenie w brzuchu, wzdęcia, biegunka i ból brzucha są wysoce prawdopodobne. Dodatkowo dostarczymy do organizmu bardzo dużą dawkę cukru. Za krótki zastrzyk energii, szybko zapłacimy zmęczeniem i sennością. Organizm nie lubi takiej jazdy ekstremalnej. 123RF/PICSEL
Choć naturalny cukier owocowy – fruktoza – jest mniej szkodliwy niż ten, który znajdziemy w cukierniczce, słodyczach i wszystkich, jawnie bądź potajemnie, dosładzanych produktach, nie jest też obojętny, a w nadmiarze może być nawet szkodliwy. Niekwestionowaną zaletą owoców jest obecny w nich błonnik, który wypełniając żołądek daje uczucie sytości przyspiesza pasaż jelitowy. Ten sam błonnik spowolnia wchłanianie cukru. Zjadając określoną dawkę owocowej fruktozy (w pakiecie, z którą zjemy zawarty w owocu błonnik), nie wywołamy tak gwałtownego wyrzutu cukru we krwi, jak po identycznej porcji sacharozy.
Choć naturalny cukier owocowy – fruktoza – jest mniej szkodliwy niż ten, który znajdziemy w cukierniczce, słodyczach i wszystkich, jawnie bądź potajemnie, dosładzanych produktach, nie jest też obojętny, a w nadmiarze może być nawet szkodliwy. Niekwestionowaną zaletą owoców jest obecny w nich błonnik, który wypełniając żołądek daje uczucie sytości przyspiesza pasaż jelitowy. Ten sam błonnik spowolnia wchłanianie cukru. Zjadając określoną dawkę owocowej fruktozy (w pakiecie, z którą zjemy zawarty w owocu błonnik), nie wywołamy tak gwałtownego wyrzutu cukru we krwi, jak po identycznej porcji sacharozy. 123RF/PICSEL
Owoce są obok warzyw, choć pół kroku za nimi, podstawą zdrowej, zbilansowanej diety. Czym wygrywają warzywa? Niższą zawartością fruktozy. Niedobory warzyw i owoców w diecie to szereg kłopotów zdrowotnych. Nie pojawią się od razu, jak ból zęba, ale będą narastać, aż wreszcie zamanifestują swoją obecność. Jak? Awitaminozą, anemią, problemami metabolicznymi, osłabieniem kości i zębów, problemami ze skórą, włosami, wzrokiem czy zaburzeniem pasażu jelitowego. Owoce to też cenne źródło antyoksydantów – substancji zwalczających toksyczne działanie wolnych rodników. Zjadanie pięciu porcji warzyw i owoców w ciągu doby to najlepsza profilaktyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych. Rośliny w diecie to też uniwersalne spa dla skóry. Antyoksydanty hamują proces przedwczesnego starzenia komórek skóry i poprawiają jej kondycję. Jedz owoce. Utrwalaj ich smaki w słoikach i zamrażarkach na długie jesienno-zimowe miesiące, ale nie rób magazynu we własnym organizmie. Ewa Koza, mamsmak.com
Owoce są obok warzyw, choć pół kroku za nimi, podstawą zdrowej, zbilansowanej diety. Czym wygrywają warzywa? Niższą zawartością fruktozy. Niedobory warzyw i owoców w diecie to szereg kłopotów zdrowotnych. Nie pojawią się od razu, jak ból zęba, ale będą narastać, aż wreszcie zamanifestują swoją obecność. Jak? Awitaminozą, anemią, problemami metabolicznymi, osłabieniem kości i zębów, problemami ze skórą, włosami, wzrokiem czy zaburzeniem pasażu jelitowego. Owoce to też cenne źródło antyoksydantów – substancji zwalczających toksyczne działanie wolnych rodników. Zjadanie pięciu porcji warzyw i owoców w ciągu doby to najlepsza profilaktyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych. Rośliny w diecie to też uniwersalne spa dla skóry. Antyoksydanty hamują proces przedwczesnego starzenia komórek skóry i poprawiają jej kondycję. Jedz owoce. Utrwalaj ich smaki w słoikach i zamrażarkach na długie jesienno-zimowe miesiące, ale nie rób magazynu we własnym organizmie. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?