Reklama

Owoce leśne - źródło cennych właściwości

Największy wysyp owoców leśnych przypada na okres letni. Właśnie wtedy w lasach spotkamy maliny, jagody, jeżyny, borówki i wiele innych. Owoce leśne są nie tylko przepyszne, ale i bardzo zdrowe. Praktycznie w każdym gatunku znajdziemy sporo witamin oraz minerałów, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Przyjrzyjmy się bliżej ich właściwościom.

Maliny

Maliny to pyszne i soczyste owoce, które wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Są bogate w wiele witamin (szczególnie C oraz witamin z grupy B), a także minerałów: potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Ciekawostką jest fakt, że maliny doceniono już za czasów Jezusa Chrystusa. Obecnie na świecie uprawia się ponad 200 gatunków malin, które występują w przeróżnych kolorach: od czarnego po fioletowy, bordowy i pomarańczowy. A jak maliny wpływają na nasze zdrowie? Przede wszystkim wzmacniają odporność organizmu. Wspomagają również leczenie stanów zapalnych w organizmie. Wykazują właściwości rozkurczowe i uśmierzające bóle menstruacyjne. Warto stosować je podczas przeziębień oraz infekcji bakteryjnych i wirusowych. W okresie letnim maliny warto jeść regularnie, koniecznie w naturalnej postaci. Z kolei na zimę polecamy zaprawić soki z malin. Będą jak znalazł w chłodne wieczory, spędzane przy kominku.

Reklama

Jagody

Jagody to jedne z najpopularniejszych owoców leśnych. W lasach najwięcej jest ich w lipcu. Co cennego znajdziemy w tych owocach? Przede wszystkim sporo minerałów: selenu, cynku, miedzi i manganu, a także witamin: A, B, C, a także PP. Jagody mają doskonały wpływ na nasz układ trawienny, krwionośny oraz moczowy, wykazują zdolność redukcji szkodliwego cholesterolu we krwi, zabijają bakterie, wspomagają leczenie zatruć pokarmowych i poprawiają ogólne funkcjonowanie organizmu. W lipcu warto jak najwięcej korzystać z dobrodziejstw, które niosą ze sobą jagody.

Poziomki

Poziomki to owoce pełne witamin i cennych dla zdrowia właściwości. Substancje zawarte w poziomkach działają moczopędnie i przeciwzapalnie, wspomagają odchudzanie, a także przyspieszają gojenie się ran. To owoce pełne witaminy C oraz PP. Jedzone regularnie poziomki zmniejszają poziom cholesterolu we krwi, a także poprawiają kondycję naszej skóry. Wzmacniają również odporność całego organizmu. Ponadto, co przyzna zapewne każdy, kto choć raz w życiu jadł poziomki, są po prostu przepyszne! Świetnie sprawdzą się w letnich deserach.

Jeżyny

Z kolei jeżyny to bogate źródło witaminy K i C oraz błonnika. Podobnie jak jagody, świetnie wpływają na nasz układ trawienny. Przyspieszają metabolizm, jednocześnie pomagając nam schudnąć. Jeżyny mają również dobroczynny wpływ na nasz wzrok. Poprawiają kondycję naszych oczu, a także zapobiegają rozwojowi przewlekłych schorzeń, między innymi zwyrodnieniu plamki żółtej. W jeżynach znajdziemy również sporo witaminy E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Co to oznacza w praktyce? Dostarczana do organizmu w odpowiednich ilościach zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za większość chorób oraz za starzenie się.

Borówki

W lesie w okresie letnim spotkamy również różne rodzaje borówek, między innymi:

• borówkę brusznicę;

• borówkę czarną;

• borówkę bagienną;

• borówkę halną;

• borówkę amerykańską.

Większość z odmian borówki to owoce pełne cennych składników odżywczych, które doskonale wpływają na nasz organizm. Znajdziemy w nich przede wszystkim pokaźne ilości witaminy C. Borówki doskonale nadają się do różnego rodzaju przetworów oraz ciast.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy