Owoce noni i ich niezwykłe właściwości
Owoce noni nazywane są aspiryną starożytności. Ich niezwykłe zastosowanie odkryła naturalna medycyna wysp Pacyfiku, stosując je jako środek zwalczający wiele przypadłości. Sok z noni może wspomóc nas zwłaszcza w okresie zimowym, bo jest źródłem naturalnego hormonu szczęścia. Pomaga zwalczyć złe samopoczucie, poprawia nastrój, regeneruje przemęczony organizm i pobudza układ odpornościowy. Owoce noni zawierają mnóstwo substancji, które pozytywnie wpływają na układ krążenia i układ pokarmowy, hamują procesy starzenia komórek i wspierają ich regenerację. Współcześni naukowcy badają, czy rzeczywiście sok z noni może być skuteczną bronią w walce przeciwko nowotworom. Wiele wskazuje na to, że tak. Gdzie kupić noni i jak je stosować, by sobie nie zaszkodzić?
Noni, czyli morwa indyjska, to krzew, który osiąga do 9 metrów wysokości. Posiada duże zielone liście i owoce, które w czasie dojrzewania stają się żółte, a następnie białe. Roślina pochodzi z południowo-wschodniej Azji i Polinezji, w tamtejszej medycynie naturalnej wykorzystywano leczniczo wszystkie jej elementy, czyli liście, kwiaty, korzenie i owoce. Te ostatnie zawierają najwięcej wartościowych dla zdrowia witamin i minerałów – są bogatym źródłem witaminy A i C, witamin z grupy B, a także wapnia, magnezu, potasu i sodu.
Naukowcy potwierdzają obecność aż 140 związków chemicznych w owocach noni. Mają one właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne. Odpowiadają za regenerację i odmładzanie komórek, a także usuwanie toksyn z organizmu. Regulują poziom glukozy, stymulują układ odpornościowy, oczyszczają jelita, pomagają leczyć infekcje jamy ustnej. Obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy, więc stosuje się je w profilaktyce chorób układu krążenia. Sok z owoców noni polecany jest również na stany depresyjne, wahania nastrojów, a także silny stres i zmęczenie spowodowane przepracowaniem.
Wciąż trwają badania nad antynowotworowymi właściwościami soku z owoców noni. Są przesłanki do tego, żeby stosować je jako uzupełnienie konwencjonalnego leczenia, a także profilaktycznie. Wpływa na to bogactwo flawonoidów i innych substancji, które namnażają limfocyty odpowiedzialne za walkę z rakiem. Sok zawiera też związki zapobiegające uszkodzeniom komórek, które mogą prowadzić do powstawania nowotworów.
Sok z owoców noni można kupić w aptekach, drogeriach i sklepach zielarskich. Za jeden litr trzeba zapłacić ok. 40 zł. Należy pamiętać, że dzienne spożycie nie powinno przekraczać 40 ml i najlepiej podzielić je na dwie dawki, dodając na przykład do herbaty. W sklepach ze zdrową żywnością dostępne są też suszone owoce noni, ich koszt to ok. 15 zł za 100 gram. Najlepiej je zmielić i dodawać do posiłków (2 łyżeczki dziennie), np. do sałatek.
Owoców noni nie powinny spożywać dzieci, a także kobiety w ciąży. Ponoć roślina była w starożytności wykorzystywana jako środek wczesnoporonny. Nie są też znane skutki uboczne spożywania owoców w trakcie karmienia piersią. Noni zawiera bardzo dużo potasu, a jego nadmierne przyjmowanie nie jest wskazane w chorobach nerek, przy arytmii serca oraz hiperkaliemii, czyli nadmiarze potasu w surowicy krwi. Owoców nie powinny też spożywać osoby, które przyjmują leki moczopędne lub regulujące ciśnienie. Noni mogą wchodzić w interakcje z wieloma lekami, więc ich stosowanie warto skonsultować z lekarzem, zwłaszcza gdy cierpimy na przewlekłe schorzenia.