Reklama

Owocowa kuracja oczyszczająca

Wystarczy jeden dzień, by usunąć toksyny z organizmu i poczuć się lekko! Po trzech dniach zniknie wzdęty brzuszek i będziesz tryskać energią! Cud? Nie... Zdrowe owoce!

Jeśli czujesz się przejedzona, dokuczają ci wzdęcia i masz wrażenie, że przybyło ci kilka kilogramów, zrób sobie trzydniowy przepyszny owocowy detoks! Jedząc soczyste smakołyki, oczyścisz układ pokarmowy, stracisz na wadze i zdecydowanie poprawisz swoje samopoczucie. Bez trudu zgromadzimy potrzebne produkty. Podstawą diety powinny być świeże sezonowe owoce: maliny, śliwki, jabłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, borówki... Wybór jest ogromny! Mile widziane w jadłospisie są też dostępne przez cały rok cytrusy, a także owoce suszone i mrożone.

Reklama

Dlaczego to działa?

Owoce to znakomite źródło błonnika, który jest uznawany przez dietetyków za najlepszy naturalny składnik regulujący przemianę materii. Większość owoców odznacza się też niskim (lub średnim) indeksem glikemicznym, więc nie powoduje gwałtownego podwyższenia poziomu cukru we krwi, tylko jego stopniowy wzrost. Zapobiega to napadom głodu.

Ważne zasady owocowej diety

Komponując jadłospis, pamiętaj o dopasowaniu rodzaju owoców do pory dnia. Trochę inny zestaw jest wskazany rano, inny w południe, a jeszcze inny wieczorem (patrz wskazówki obok). Oczyszczające owoce warto łączyć z odchudzającym nabiałem i bogatymi w kwasy Omega-3 orzechami.

7.00-8.00 Energetyczne śniadanie

Słodkie owoce + jogurt

To najlepszy duet na pierwszy posiłek! Zapewni odpowiednią porcję ożywczych witamin, ale także fruktozę (owocowy cukier) - zapas energii potrzebnej na początek dnia. Do tego wzmacniające odporność zdrowe bakterie znajdujące się w jogurcie!

Przepis:

15 dag niskotłuszczowego (1,5 proc.) jogurtu naturalnego dopraw szczyptą cynamonu. 5 suszonych daktyli i 60 dag słodkich owoców (np. winogron, bananów, brzoskwiń, nektarynek, ananasów) umyj, przebierz, oczyść lub obierz i podziel na kawałki. Polej jogurtem. Posiłek dostarczy: ok. 420 kcal; 6 g białka, 3 g tłuszczu, 85 g węglowodanów

10.00-11.00 Przekąska

Koktajl owocowo-maślankowy Dzięki niemu twoja przemiana materii nabierze tempa. Taki smakowity, sycący posiłek ma też niski indeks glikemiczny, zatem zmniejszy chęć na słodycze.

Przepis:

150 g mało słodkich, kwaskowych owoców (np. borówek amerykańskich, jeżyn, porzeczek) zmiksuj z 200 ml maślanki. Domieszaj 1 łyżkę płatków owsianych albo otrąb pszennych.

13.00-14.00 Sycący obiad

Owoce zasobne w błonnik + orzechy Soczyste pyszności nasycą na długo i zadbają o właściwą pracę jelit, a chrupiące smakołyki to porcja odchudzającego białka i zdrowych dla serca tłuszczów roślinnych. Obiad na medal!

Przepis:

Umyj, obierz lub oczyść i podziel na cząstki 60 dag ulubionych owoców (1/3 tej mieszanki powinny stanowić owoce zawierające duże ilości błonnika: maliny, śliwki, jabłka, gruszki). Przygotowane owoce posyp sporą garścią posiekanych orzechów: laskowych, włoskich albo brazylijskich i polej łyżeczką płynnego miodu naturalnego. Posiłek dostarczy: ok. 490 kcal, 12 g białka, 17 g tłuszczu, 70 g węglowodanów.

15.30-16.30 Przekąska

Sok owocowo-warzywny O tej porze dnia wskazany jest posiłek ułatwiający spalanie tłuszczu. Idealne rozwiązanie to sok wyciśnięty z 2 jabłek (bogaty w sycące pektyny), 1 cytryny (odkwasza i oczyszcza organizm) oraz 3 marchewek lub buraczków (warzywa zapewnią dodatkową porcję witamin i składników mineralnych). Sok wypij bez dosładzania.

18.30-19.00 Kolacja

Owoce niskocukrowe + twaróg. Miks owoców o dużej zawartości wody (nawet ok. 80 proc!) i małej ilości fruktozy to bardzo dobry posiłek na koniec dnia. Porcja białka znajdującego się w twarogu ułatwi zaś nocne spalanie tłuszczu.

Przepis:

Przygotuj mieszankę 60 dag owoców takich, jak: gruszki, jabłka, arbuz, melon, grejpfruty, pomarańcze, truskawki (oczywiście mogą być mrożone). Obierz je lub oczyść i podziel na cząstki. Nadziej na patyczki do szaszłyków. 20 dag twarogu połącz z 10 dag rozgniecionych borówek i 2 łyżkami wody. Dip podaj do szaszłyków. Posiłek dostarczy: ok. 350 kcal; 34 g białka, 3 g tłuszczu, 23 g węglowodanów.




Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy