Owocowa regeneracja
Przeciwutleniacz występujący w skórce czerwonej cebuli, jabłek, jagód i winogron, znacznie zwiększa wytrzymałość u osób, które regularnie nie ćwiczą.
O odkryciu informuje "International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism". Badacze z Uniwersytetu Południowej Karoliny wykazali, że kwercetyna zwalcza zmęczenie. Uważają oni, że ich odkrycie ułatwi życie nie tylko sportowcom, ale również zwykłym ludziom, borykającym się na co dzień ze stresem i znużeniem.
Kwertecyna dla zmęczonych
Naturalne właściwości biologiczne przeciwutleniacza - kwertecyny, włączając w to działanie antyutleniające i przeciwzapalne, a także wspomaganie układu odpornościowego czy zwiększanie liczby mitochondriów - centrów energetycznych komórki - w mięśniach i mózgu, to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy uważają, że brak im czasu na gimnastykę.
- O ile nie ma magicznej pigułki podrywającej ludzi z miejsca lub zastępującej regularne ćwiczenia, kwertecyna może odgrywać ważną rolę w usuwaniu zmęczenia, które sprawia, że prowadzący siedzący tryb życia nadal pozostają nieaktywni - przekonuje dr Mark Davis, szef projektu badawczego.
Zamiast treningu?
W eksperymencie wzięło udział 12 osób. Przydzielono je losowo do dwóch grup. Członkowie jednej przez tydzień dwa razy dziennie przyjmowali z napojem po 500 mg kwertecyny, w sumie 1000 mg na dobę. Reszta piła ten sam napój z placebo. Amerykanie badali też pułap tlenowy (VO2 max.), czyli zdolność pochłaniania tlenu przez organizm.
Okazało się, że u ochotników zażywających przeciwutleniacz VO2 max. wzrosła o 3,9 proc., a wytrzymałość o 13,2 proc. Był to istotny statystycznie efekt . Suplementacja kwertecyną naśladuje niektóre skutki prawdziwego treningu.
Anna Błońska