Pasożyty w twoim jedzeniu. Jak się przed nimi bronić?
Kradną substancje odżywcze, pozbawiają organizm energii i sieją w nim prawdziwe zniszczenie. Pasożyty, choć na pozór wydają się być niegroźne, mogą poważnie zniszczyć twoje zdrowie.
Według statystyk aż 80% populacji nosi w sobie pasażerów na gapę. Żyją w nas latami, skutecznie osłabiając układ odpornościowy, powodując wieloletnie migreny lub alergie. Oto pięć najpopularniejszych i najczęściej występujących pasożytów, którym warto przyjrzeć się z bliska!
Już sama jego nazwa budzi wstręt i niepokój - nic dziwnego, z tym pasożytem możesz żyć nawet kilkanaście lat i nic o nim nie wiedzieć! Istnieje kilka rodzajów tasiemców, ale wszystkie są groźne i sieją w organizmie prawdziwe zniszczenie. Tasiemiec przenosi się do organizmu wraz ze spożytym, nieugotowanym mięsem - wieprzowiną, wołowiną, a czasem również mięsem ryb.
Objawy: Szybka utrata wagi, bóle brzucha oraz odbytu
Należy unikać surowego mięsa oraz bardzo dokładnie myć żywność przed spożyciem - również warzywa i owoce!
Glista ludzka to jeden z pasożytów układu pokarmowego wywołujący glistnicę - chorobę jelit mogącą doprowadzić w skrajnych przypadkach do ich niedrożności. Glistą ludzką najczęściej zarażają się dzieci, które nie wypracowały jeszcze nawyku częstego mycia rąk, mogą one również przynieść jaja glisty na butach czy zabawkach. Źródłem zakażenia mogą być również niedomyte owoce i warzywa.
Objawy: Bóle brzucha, nudności, wymioty, duszności
Należy zawsze myć warzywa i owoce przed spożyciem i dbać o higienę osobistą - podstawą jest częste mycie rąk, w szczególności każdorazowo po wyjściu z toalety.
Przyjęło się sądzić, że owsiki atakują tylko najmłodszych. Nic podobnego! Mimo, że z tym problemem borykać się może nawet 40% dzieci to statystyki mówią, że aż 20% dorosłych nieświadomie hoduje w sobie te pasożyty. Owsiki rozprzestrzeniają się bardzo szybko - wystarczy, że w domu choruje jedna osoba i już wszyscy domownicy powinni przejść oczyszczającą kurację.
Objawy: Swędzenie okolic odbytu
Należy przestrzegać zasad higieny osobistej, często i dokładnie myć ręce i uczyć tego dzieci od najmłodszych lat.
Pałeczka okrężnicy, inaczej E. coli występuje najczęściej w niedogotowanej wołowinie - nie można jej zobaczyć ani poczuć. Zakażenie bakterią prowadzi najczęściej do zatrucia pokarmowego, ale w skrajnych wypadkach może się skończyć zapaleniem opon mózgowych, a nawet sepsą. Zdarzały się już niestety przypadki śmierci w wyniku zakażenia tą bakterią.
Objawy: Skurcze żołądka, wymioty, biegunka z krwią i wysoka gorączka
Należy zawsze poddawać mięso obróbce cieplnej, przestrzegać higieny osobistej, myć ręce i wyparzać naczynia i sztućce mające kontakt z surowizną.
Lamblia, czyli ogoniastek jelitowy przedostaje się do wody i pokarmów na skutek styczności z fekaliami zarażonych ludzi i zwierząt. Tym pasożytem człowiek zaraża się najczęściej po zjedzeniu niedogotowanej wieprzowiny, jagnięciny i dziczyzny. W niektórych przypadkach choroba trwa nawet kilka lat i sieje w organizmie spore spustoszenie.
Objawy: Gazy, biegunka, bóle brzucha i nudności
Należy zawsze pić wodę z zaufanych źródeł, dbać o właściwą higienę osobistą i częste mycie rąk oraz zawsze poddawać mięso obróbce cieplnej!