Pasternak – nie pomyl go z pietruszką

article cover
123RF/PICSEL

Pasternak – nie pomyl go z pietruszką

Pasternak zwiększa produkcję soków żołądkowych, pobudza jelita i ma korzystny wpływ na procesy metaboliczne. Sprawdza się w trakcie diety odchudzającej. Nadaje się do spożywania na surowo (sałaki i surówki), ale u osób z wrażliwym układem pokarmowym może wywołać wzdęcia. Jest dobrym produktem do obróbki termicznej – bez kłopotu przyrządzimy z niego słodkawą zupę krem, puree, które będzie alternatywą dla tradycyjnego ziemniaczanego czy zapiekanki. Ewa Koza, mamsmak.com
Pasternak zwiększa produkcję soków żołądkowych, pobudza jelita i ma korzystny wpływ na procesy metaboliczne. Sprawdza się w trakcie diety odchudzającej. Nadaje się do spożywania na surowo (sałaki i surówki), ale u osób z wrażliwym układem pokarmowym może wywołać wzdęcia. Jest dobrym produktem do obróbki termicznej – bez kłopotu przyrządzimy z niego słodkawą zupę krem, puree, które będzie alternatywą dla tradycyjnego ziemniaczanego czy zapiekanki. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Pasternak nie uniknie porównań z pietruszką, bo przypomina ją zarówno korzeń, jak i nać. Jak znaleźć różnice? W pasternaku jadalny jest korzeń, w pietruszce całe warzywo, jej nać jest skarbnicą tylu składników odżywczych, że zyskała miano zielonego złota. Listki pietruszki są ciemnozielone i gładkie. Liście pasternaku większe, jasnozielone i od spodu porośnięte drobnym meszkiem.
Pasternak nie uniknie porównań z pietruszką, bo przypomina ją zarówno korzeń, jak i nać. Jak znaleźć różnice? W pasternaku jadalny jest korzeń, w pietruszce całe warzywo, jej nać jest skarbnicą tylu składników odżywczych, że zyskała miano zielonego złota. Listki pietruszki są ciemnozielone i gładkie. Liście pasternaku większe, jasnozielone i od spodu porośnięte drobnym meszkiem. 123RF/PICSEL
Choć przed wiekami cieszył się dobra opinią i miał wzięcie w kuchni, wyparła go, sprowadzona przez królową Bonę, pietruszka, która szybko podbiła serca i podniebienia Polaków. Pasternak zaczął źle się kojarzyć. Skutecznie zadziałał, pozbawiony jeszcze nomenklatury, marketing szeptany. Zła prasa pasternaku nie miała żadnego logicznego uzasadnienia, a jednak spadł ze stołu i trafił do zagrody. Pasternakiem przez długi czas karmiono wyłącznie zwierzęta. Dziś znów zaczynamy go doceniać.
Choć przed wiekami cieszył się dobra opinią i miał wzięcie w kuchni, wyparła go, sprowadzona przez królową Bonę, pietruszka, która szybko podbiła serca i podniebienia Polaków. Pasternak zaczął źle się kojarzyć. Skutecznie zadziałał, pozbawiony jeszcze nomenklatury, marketing szeptany. Zła prasa pasternaku nie miała żadnego logicznego uzasadnienia, a jednak spadł ze stołu i trafił do zagrody. Pasternakiem przez długi czas karmiono wyłącznie zwierzęta. Dziś znów zaczynamy go doceniać.123RF/PICSEL
Jeśli widzimy na straganie sam korzeń warzywa i mamy wątpliwości czy to pietruszka, czy pasternak przyjrzyjmy się uważnie miejscu, z którego wyrasta nać. W przypadku pasternaku wyraźnie widać okrągłe wgłębienie z ciemną obwódką, której nie znajdziemy w pietruszce. Korzeń pasternaku jest z reguły większy i inaczej pachnie – wyczuwalne są nuty kminku i anyżu. Pietruszka przywodzi z kolei orzechowe aromaty i jest ostrzejsza w smaku. Pasternakowi, choć przypomina ją wizualnie, smakiem bliżej do słodkiej i delikatniejszej marchwi.
Jeśli widzimy na straganie sam korzeń warzywa i mamy wątpliwości czy to pietruszka, czy pasternak przyjrzyjmy się uważnie miejscu, z którego wyrasta nać. W przypadku pasternaku wyraźnie widać okrągłe wgłębienie z ciemną obwódką, której nie znajdziemy w pietruszce. Korzeń pasternaku jest z reguły większy i inaczej pachnie – wyczuwalne są nuty kminku i anyżu. Pietruszka przywodzi z kolei orzechowe aromaty i jest ostrzejsza w smaku. Pasternakowi, choć przypomina ją wizualnie, smakiem bliżej do słodkiej i delikatniejszej marchwi. 123RF/PICSEL
Podobnie jak bliźniacza pietruszka, pasternak wywodzi się z rodziny selerowatych. To staropolskie warzywo jest skarbnicą olejków eterycznych, błonnika, cukrów, tłuszczów roślinnych, glikozydów i białka. Obfituje w witaminy z grupy B i witaminę C. Jest niskokaloryczny.
Podobnie jak bliźniacza pietruszka, pasternak wywodzi się z rodziny selerowatych. To staropolskie warzywo jest skarbnicą olejków eterycznych, błonnika, cukrów, tłuszczów roślinnych, glikozydów i białka. Obfituje w witaminy z grupy B i witaminę C. Jest niskokaloryczny. 123RF/PICSEL
Bogactwo kwasu foliowego czyni z niego produkt rekomendowany w diecie przyszłej matki, kobiety karmiącej i niemowlęcia. Zawarte w pasternaku również inne witaminy z grypy B mają korzystny wpływ na prace systemu nerwowego i rozwój zdolności poznawczych dziecka. Witamina C wzmacnia odporność i pomaga zwalczyć wolne rodniki. Obecny w diecie pasternak wzmocni pracę serca i układu krążenia, pomoże zapobiec zmianom miażdżycowym. Ma działanie moczopędne, chroni przed odkładaniem kamieni w nerkach, sprzyja usuwaniu toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Podobnie jak pietruszka, pasternak łagodzi ból związany ze skurczami macicy w trakcie miesiączki.
Bogactwo kwasu foliowego czyni z niego produkt rekomendowany w diecie przyszłej matki, kobiety karmiącej i niemowlęcia. Zawarte w pasternaku również inne witaminy z grypy B mają korzystny wpływ na prace systemu nerwowego i rozwój zdolności poznawczych dziecka. Witamina C wzmacnia odporność i pomaga zwalczyć wolne rodniki. Obecny w diecie pasternak wzmocni pracę serca i układu krążenia, pomoże zapobiec zmianom miażdżycowym. Ma działanie moczopędne, chroni przed odkładaniem kamieni w nerkach, sprzyja usuwaniu toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Podobnie jak pietruszka, pasternak łagodzi ból związany ze skurczami macicy w trakcie miesiączki.123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?