Reklama

Paznokcie naszą wizytówką

Łamliwość, kruchość, rozdwajanie się krawędzi, matowość płytki, pęknięcia i nieestetycznie wyglądające skórki wokół płytki paznokciowej – te problemy mają tendencję do narastania w sezonie grzewczym i wprawiają w zakłopotanie, zwłaszcza jeśli w pracy ktoś przysłowiowo „patrzy nam na ręce”.

Mimo że jesień prezentuje nam na razie swoje złote oblicze, wielkimi krokami nadciąga sezon grzewczy, który nie pozostaje bez wpływu na stan naszej skóry i paznokci. Zwłaszcza teraz postawmy na ich wzmocnienie, by bez względu na kartkę w kalendarzu cieszyć oko piękną płytką w dowolnie wybranej długości.

Naturalny wygląd dłoni

Najszybszym rozwiązaniem estetycznym jest ekspresowa wizyta w salonie kosmetycznym i skorzystanie z jej dobrodziejstw. Warto jednak zdać sobie sprawę, że to ślepa uliczka. Delikatna, źle odżywiona płytka osłabi się jeszcze bardziej, jeśli nakleimy na niej plastikowe tipsy, czy wybierzemy żelowe paznokcie. Optymalnie byłoby zupełnie zrezygnować z malowania paznokci na kilka tygodni lub miesięcy. Każdy zabieg malowania i zmywania koloru jest w jakimś stopniu obciążającym i osłabia paznokcie. Nie przekonuje cię to? Zastanów się więc, ilu znasz mężczyzn, którzy mają łamliwe paznokcie? Chcesz pięknych, długich i naturalnych paznokci - cierpliwość i zwrot w stronę naturalnego wyglądu dłoni będą twoimi sojusznikami.

Reklama

Wahania temperatur 

Oczywistym jest, że zdrowa dieta powinna być naszym całorocznym wyborem, niemniej jej korzyści odczuć możemy szczególnie mocno w sezonie jesienno-zimowym. Okoliczności, w których wahanie temperatur sięgać może nawet czterdziestu stopni (głównie zimą, gdy wchodzimy/wychodzimy z ogrzewanego pomieszczenia na siarczysty mróz), są dużym wyzwaniem dla kondycji naszych paznokci. Dlatego już dziś zadbajmy o mądre odżywienie organizmu. Paznokcie są naszą wizytówką, mowa oczywiście o naturalnej płytce. One prezentują światu to, jak traktujemy samych siebie w kwestii żywienia.


Wapń 

Pogorszenie stanu paznokci jest konsekwencją braku cennych składników mineralnych i witamin w organizmie. Postawmy na wapń - jego niedobór skutkuje kruchością i łamliwością paznokci. Sięgajmy jak najczęściej po sardynki, szproty, natkę pietruszki, jarmuż, jaja i nabiał. Delektujmy się też smakiem wartościowych przekąsek, które obfitują w wapń, takich jak: figi, orzechy laskowe czy migdały.  

Żelazo  

Pamiętajmy o czerwonym mięsie, szczególnie wołowinie, które jest źródłem dużej zawartości żelaza. Ono pozwoli wzmocnić i utwardzić płytkę paznokciową. Bogactwo żelaza to również: suszone śliwki i morele, rodzynki, czekolada oraz w zielone warzywa, takie jak: szpinak, szparagi, brokuły.  

Królowa witamin  

Witamina C, bo o niej mowa, warunkuje prawidłowe przyswajanie żelaza, stąd jej obecność w jadłospisie jest konieczna. Postawmy na świeże warzywa i owoce. Zdrowe paznokcie potrzebują witamin z grupy B, przede wszystkim B1, B2, B6. Ich  pokłady znajdziemy w ciemnozielonych warzywach: jarmużu, natce pietruszki, selerze naciowym, ogórkach, a także w ziemniakach, bananach, nabiale, wątrobie i drożdżach.  

Regularne i mądre żywienie  

Dieta obfitująca w magnez, cynk i krzem pozwoli wzmocnić rozdwajające się paznokcie. Włączmy zatem do menu produkty mleczne i pełnoziarniste pieczywo, a także ryby, owoce morza, kiełki, pestki dyni i słonecznika, marchew, pietruszkę i buraki.   Nie mniej ważną kwestią jest nawadnianie ciała: jesienią i zimą nie odczuwamy pragnienia tak silnie, jak w trakcie upałów, ale komórki naszego ciała potrzebują wody. Pijmy minimum półtora litra wody na dobę. Kluczem do pięknych, zdrowych paznokci, w dowolnie wybranej długości, jest regularne i mądre odżywianie.  


Ewa Koza, mamsmak.com


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: paznokcie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy