Peganizm: Najmodniejsza dieta 2019 roku
Peganizm, czyli dieta pegańska, to prawdziwy żywieniowy hit 2019 roku. Jego głównym założeniem jest połączenie diety paleo (bogatej w mięsne potrawy) z weganizmem. Celem jest racjonalne odżywianie się pozbawione skrajnie restrykcyjnych zasad. Dieta pegańska zakłada spożywanie jak najmniej przetworzonych produktów, za to bogatych w witaminy, minerały i antyoksydanty. Pokarmy powinny mieć też jak najniższy indeks glikemiczny, by zapobiegać gwałtownemu podnoszeniu się poziomu cukru we krwi. Dieta pegańska jest różnorodna i elastyczna, ale ze względu na konieczność kupowania najlepszych produktów, może być kosztowna. Sprawdź, na czym polega peganizm i czy warto stosować się do jego zasad.

Składniki
Zasady diety pegańskiej

Zasady diety pegańskiej opracował dr Mark Hyman i przedstawił je już w 2015 r. Podstawowym założeniem jest jak największe ograniczenie cukrów w diecie. Wykluczone są zboża zawierające gluten, a pozostałe można spożywać w minimalnych ilościach. Podstawą diety są warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym (awokado, cytrusy, czereśnie, jabłka, gruszki, maliny, porzeczki, truskawki) – powinny stanowić aż 75% wszystkich składników spożywanych w ciągu dnia.
Znajdujące się w peganizmie elementy diety paleo są z kolei nawiązaniem do naturalnego sposobu odżywania się naszych przodków, czyli jedzenia produktów nieprzetworzonych, głównie mięsa, ryb i jaj. Dieta pegańska zakłada jednak niewielkie spożycie mięsa i to wyłącznie chudego (drób, mięso indyka, królika i strusia). Głównym źródłem tłuszczu powinny być orzechy (z wyjątkiem arachidowych), ryby, awokado i oleje roślinne zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe. Ryby i mięso należy kupować jedynie z ekologicznych hodowli, niestosujących modyfikowanych pasz i antybiotyków. W niewielkich ilościach dozwolone są także rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca, czarna fasola, komosa ryżowa i czarny ryż (zakazany jest bób i fasola). Z krowiego mleka i produkty pochodnych należy zrezygnować, okazjonalnie można spożywać mleko kozie lub owcze.
Składniki
Zalety diety pegańskiej

Dieta pegańska uczy zdrowych nawyków żywieniowych i z powodzeniem może stać się ekologicznym modelem życia. Nie jest restrykcyjna i gwarantuje dużą różnorodność. Znaczne ograniczenie cukrów, a przede wszystkim eliminacja wysokoprzetworzonej żywności bardzo korzystnie wpłynie na organizm. Bogactwo warzyw i owoców zapewnia wszystkie niezbędne witaminy i minerały, a także cenne antyoksydanty, które zapobiegają tworzeniu się nowotworów. Z kolei dostarczane do organizmu zdrowe tłuszcze pozytywnie wpływają na pracę serca. Dieta pegańska jest także bogata w błonnik, który reguluje procesy trawienne i pracę jelit. Na dłuższą metę poprawia samopoczucie i pozwala cieszyć się szczupłą sylwetką. Stosowanie się do zasad peganizmu chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak otyłość, cukrzyca czy miażdżyca.
Składniki
Wady diety pegańskiej

Stosowanie się do zasad peganizmu jest czasochłonne i kosztowne. Posiłki muszą bazować na nieprzetworzonej żywności. Zarówno produkty roślinne, jak i zwierzęce powinny pochodzić z ekologicznych hodowli, a to wiąże się ze znacznie wyższymi kosztami. Ponadto dieta wyklucza też produkty bogate w wartościowe składniki odżywcze, takie jak pieczywo pełnoziarniste czy chudy nabiał, są więc przypuszczenia, że nie dostarcza do organizmu wystarczającej ilości białka i witamin z grupy B. Ze względu na minimalną ilość węglowodanów w diecie, stosujące ją osoby mogą odczuwać zmęczenie i osłabienie.