Pełnotłuste mleko - zdrowsze, niż myślisz
Choć popularna opinia głosi, że tłuste mleko jest wrogiem zdrowego serca, nowe badania sugerują, że to tylko mit. Okazuje się bowiem, że osoby spożywające pełnotłusty nabiał nie są narażone na choroby układu krążenia w większym stopniu, niż amatorzy chudego mleka.
Od lat eksperci zalecają spożywanie niskotłuszczowych produktów mlecznych zamiast tych pełnotłustych - znacznie bardziej kalorycznych i ponoć niezdrowych. Ostatnie badania wskazują jednak, że pełnotłusty nabiał może być zdrowszy, niż sugeruje to jego wątpliwa reputacja.
Badania opublikowane w "The Lancet" pokazują, że spożywanie mlecznych produktów wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu. "Uwzględnienie w dziennym jadłospisie około trzech porcji przetworów mlecznych wystarczy, by zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i udaru mózgu" - mówi współautor badania, Mahshid Dehghan, badacz epidemiologii żywienia w Population Health Research Institute w Kanadzie.
Według obowiązujących wskazówek dietetycznych powinniśmy spożywać nabiał każdego dnia - najlepiej beztłuszczowy lub o obniżonej jego zawartości. Nowe badania sugerują jednak, że pełnotłuste produkty mleczne również mogą być częścią zdrowej diety.
Badanie obserwacyjne oparte na danych zebranych od około 136 tys. dorosłych osób pochodzących z 21 krajów na pięciu kontynentach uwzględniało informacje na temat diety - zwłaszcza rodzaju i częstotliwości spożycia mleka.
Okazuje się, że udział przetworów mlecznych w menu wiąże się z niższym ryzykiem udaru i chorób układu krążenia. W porównaniu do osób, które stroniły od nabiału, uczestnicy badania spożywający na co dzień więcej niż dwie porcje, miały niższą śmiertelność, a także rzadziej zapadały na poważne choroby sercowo-naczyniowe.
Eksperci zauważyli ponadto, że wśród uczestników spożywających wyłącznie pełnotłuste produkty mleczne, ci, których dzienne menu uwzględniało trzy porcje nabiału, mieli niższą śmiertelność niż osoby, które zjadały mniej niż pół porcji w ciągu dnia.
"Koncentrowanie się na niskiej zawartości tłuszczu w nabiale opiera się głównie na założeniu, że tłuszcz nasycony zwiększa poziom złego cholesterolu. Tymczasem produkty mleczne zawierają wiele innych cennych składników, jak choćby aminokwasy, witamina K, wapń czy magnez" - wyjaśnia Dehghan.
I dodaje, że produkty mleczne - zarówno pełnotłuste, jak i te w wersji light - są z pewnością zdrowsze niż cukry proste, których wciąż jemy stanowczo za dużo. "Nabiał jest zdrowy, nie należy zatem zniechęcać do spożywania go na co dzień" - konstatuje ekspert. (PAP Life)
autorka: Iwona Oszmaniec