Pestki słonecznika - przekąska wypełniona witaminą młodości
Pestki słonecznika to doskonały dodatek do zup i sałatek, to również świetna przekąska będąca bogatym źródłem witaminy E. Wykazuje ona również silne właściwości przeciwutleniające.
Jedna porcja pestek słonecznika w 40 proc. zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę E, nazywaną również witaminą młodości. To jeden z tych elementów, których nie może zabraknąć w codziennej pielęgnacji skóry.
Jednak odmładzająca moc witaminy E to zaledwie początek długiej listy jej cennych właściwości. Witamina E jest rozpuszczalnym w tłuszczach związkiem o silnych właściwościach przeciwutleniających. Oznacza to, że może chronić organizm przed wolnymi rodnikami.Badania wskazują również, że witamina E może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, co badacze przypisują jej właściwościom przeciwzapalnym. Witamina E odgrywa również rolę w wielu procesach fizjologicznych i metabolicznych w organizmie.
Zatem jeśli szukamy prostego sposobu na to, żeby dostarczyć sobie solidnej porcji odmłodzenia, warto dodawać pestki słonecznika do potraw, same w sobie równocześnie stanowią doskonałą przekąskę. Dodatkowo pestki słonecznika są bogatym źródłem selenu. Są również cennym źródłem magnezu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Dodatkowo pestki słonecznika to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Inną zaletą tych niepozornych ziarenek jest ich skuteczna pomoc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Badania wykazały, że ludzie, którzy codziennie spożywali 30 g nasion słonecznika w ramach zdrowej diety, obniżyli poziom cukru we krwi na czczo o około 10 proc. w ciągu zaledwie sześciu miesięcy.
Zatem niezależnie od tego, czy będą one jedynie dodatkiem do zup i sałatek, czy po prostu będziemy je podjadać między posiłkami albo dodamy do domowej granoli, warto pamiętać, że są one również cennym źródłem wapnia, witamin D, A, B12 i B6, magnezu i żelaza.