Pięć kuracji z buraków

article cover
123RF/PICSEL

Pięć kuracji z buraków

123RF/PICSEL
Kwas na poprawę apetytu i odporności Kilogram obranych ze skórki buraków pokrój w plastry, umieść w kamionkowym garnku lub dużym słoju. Dodaj przekrojone na pół 4 ząbki czosnku, 3 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i czubatą łyżkę soli. Zalej 2 litrami przegotowanej letniej wody. Przykryj gazą i postaw w ciepłym miejscu. Codziennie zamieszaj drewnianą łyżką. Po 4 dniach zlej kwas do słoików. Przechowuj w lodówce. Pij lub podawaj seniorowi bez apetytu po pół szklanki 2 razy dziennie. Tekst pochodzi z tygodnika "Dobry tydzień".
Kwas na poprawę apetytu i odporności Kilogram obranych ze skórki buraków pokrój w plastry, umieść w kamionkowym garnku lub dużym słoju. Dodaj przekrojone na pół 4 ząbki czosnku, 3 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i czubatą łyżkę soli. Zalej 2 litrami przegotowanej letniej wody. Przykryj gazą i postaw w ciepłym miejscu. Codziennie zamieszaj drewnianą łyżką. Po 4 dniach zlej kwas do słoików. Przechowuj w lodówce. Pij lub podawaj seniorowi bez apetytu po pół szklanki 2 razy dziennie. Tekst pochodzi z tygodnika "Dobry tydzień".123RF/PICSEL
Proszek redukujący cholesterol Pięć niewielkich umytych buraków ze skórką pokrój w cienkie plastry. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 190°C. Kiedy się ususzą i ostygną, zmiel je na proszek. Przechowuj w słoiczku w ciemnym miejscu, np. w szafce. Zjadaj łyżkę dziennie, np. dodając proszek do sałatki, jogurtu, kaszy. Kuracja powinna trwać 3-4 miesiące.
Proszek redukujący cholesterol Pięć niewielkich umytych buraków ze skórką pokrój w cienkie plastry. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 190°C. Kiedy się ususzą i ostygną, zmiel je na proszek. Przechowuj w słoiczku w ciemnym miejscu, np. w szafce. Zjadaj łyżkę dziennie, np. dodając proszek do sałatki, jogurtu, kaszy. Kuracja powinna trwać 3-4 miesiące.123RF/PICSEL
Syrop przy zapaleniu gardła Łagodzi kaszel, chrypkę, ból. Trzy obrane buraki zetrzyj na grubej tarce. Włóż do słoiczka, przekładając miodem lipowym – nie więcej niż 3 łyżeczki. Po ok. 8 godzinach powstały syrop zlej do butelki. Przechowuj w lodówce. Pij 3 razy dziennie po łyżce.
Syrop przy zapaleniu gardła Łagodzi kaszel, chrypkę, ból. Trzy obrane buraki zetrzyj na grubej tarce. Włóż do słoiczka, przekładając miodem lipowym – nie więcej niż 3 łyżeczki. Po ok. 8 godzinach powstały syrop zlej do butelki. Przechowuj w lodówce. Pij 3 razy dziennie po łyżce.123RF/PICSEL
Sok na nadciśnienie Średniej wielkości burak pokrój na plastry. Dodaj małe, słodkie jabłko i pół szklanki wody. Przepuść przez sokowirówkę lub zblenduj. Przy nadciśnieniu wypijaj dwa razy dziennie po pół szklanki świeżego koktajlu. Nie odstawiaj przepisanych leków na nadciśnienie!
Sok na nadciśnienie Średniej wielkości burak pokrój na plastry. Dodaj małe, słodkie jabłko i pół szklanki wody. Przepuść przez sokowirówkę lub zblenduj. Przy nadciśnieniu wypijaj dwa razy dziennie po pół szklanki świeżego koktajlu. Nie odstawiaj przepisanych leków na nadciśnienie!123RF/PICSEL
Pasta na nadkwasotę Dwa średnie umyte buraki ugotuj do miękkości. Obierz ze skórki i zmiksuj na gładką masę, dodając 2 łyżki oleju rzepakowego i odrobinę soli do smaku. Zjadaj łyżkę po posiłku, gdy odczuwasz zgagę lub pieczenie w ustach.
Pasta na nadkwasotę Dwa średnie umyte buraki ugotuj do miękkości. Obierz ze skórki i zmiksuj na gładką masę, dodając 2 łyżki oleju rzepakowego i odrobinę soli do smaku. Zjadaj łyżkę po posiłku, gdy odczuwasz zgagę lub pieczenie w ustach. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?