Reklama

Pięć najbardziej tuczących owoców. Na podium zdrowe awokado

Owoce są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i wspomagającego trawienie błonnika. Naukowcy już dawno udowodnili, że wspierają one pracę układu odpornościowego, mogą przeciwdziałać rozwojowi niektórych chorób, wspomagają leczenie otyłości i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Choć owoce mają mnóstwo zalet, to bywają bardzo kaloryczne i należy spożywać je z umiarem.

Czy owoce tuczą?

Choć owoce to, zaraz po warzywach, podstawa zdrowej oraz dobrze zbilansowanej diety i powinny one stanowić 1/4 wszystkich, spożywanych codziennie produktów, to warto wiedzieć, że niektóre z nich są bogate w cukry, a co za tym idzie - tuczą. Za taki stan rzeczy odpowiada nie tylko duża ilość kalorii, ale także wysoki indeks glikemiczny oraz zawartość fruktozy. Oto pięć najbardziej kalorycznych owoców, które powinniśmy spożywać "z głową". 

Reklama

Daktyle

Daktyle słyną z doskonałego profilu żywieniowego - zawierają znaczne ilości błonnika oraz witaminy i minerały takie jak m.in.: witamina A, B2, B3, B5, B6, K, potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez i cynk. To także bogate źródło antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki i finalnie opóźniają proces starzenia się organizmu. 

Daktyle wzmacniają układ odpornościowy oraz nerwowy, chronią oczy, wzmacniają skórę i obniżają poziom cukru we krwi oraz ciśnienie tętnicze. 

Choć daktyle mają mnóstwo zalet, to warto pamiętać, że są kaloryczne - w 100 g produktu znajduje się prawie 300 kcal! 

Awokado

Awokado to zdecydowanie jeden z najzdrowszych owoców, po który z powodzeniem sięgać mogą osoby z licznymi niedoborami, ciężko trenujące i pracujące fizycznie. Awokado zawiera ogromne ilości zdrowego tłuszczu, np. tłuszczowe kwasy oleinowe, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, chronią serce i zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Co ważne, kwas oleinowy przeciwdziała także występowaniu i rozwojowi nowotworów piersi u kobiet oraz prostaty u mężczyzn.

Awokado zawiera takie witaminy jak A, C i E oraz z grupy B, spore ilości potasu i kwas foliowy,  przeciwdziałający występowaniu wad rozwojowych płodu. Z powodzeniem mogą więc po niego sięgać kobiety w ciąży oraz te, które planują potomstwo. 

Choć awokado jest bardzo zdrowe, to warto pamiętać, że ma sporo kalorii - w 100 g produktu znajduje się aż 160 kcal. 

Banany

Banany to prawdziwa skarbnica potasu - w 100 g tych owoców znajduje się aż 360 mg tego pierwiastka. Niedobór potasu prowadzi do osłabienia całego organizmu i zmniejszenia kurczliwości mięśni serca, więc lekarze zalecają, by często sięgać po te smaczne i zdrowe owoce.

W bananach znajdziemy spore ilości tryptofanu, który jest jednym z substratów w procesie tworzenia serotoniny, nazywanej "hormonem szczęścia". Mówiąc potocznie, banany poprawiają więc humor i mają pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Przez wzgląd na swoje właściwości łagodzące, uspokajają także układ pokarmowy, więc powinny po nie sięgać osoby cierpiące na chorobę wrzodową i refluks żołądkowo przełykowy. Zawarte w tych owocach składniki wspomagają rozwój naturalnej flory jelitowej.

Choć banany mają mnóstwo zalet, to są też wysokokaloryczne - w 100 g produktu znajduje się nawet 100 kcal. 

Winogrona

Winogrona to prawdziwa witaminowa bomba, po którą powinniśmy sięgać jak najczęściej. W pestkach, skórkach i szypułkach tych owoców znajdują się cenne flawonoidy, czyli naturalne przeciwutleniacze (antyoksydanty), wymiatające z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu oraz rozwój chorób nowotworowych. Naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że już garść świeżych liści winorośli, dodana do gorącej wody, działa silnie odtruwająco i oczyszczająco na skórę. Jedzenie winogron zmniejsza natomiast podatność na choroby układu krążenia, m.in. chorobę niedokrwienną serca.

Winogrona są bardzo zdrowe, ale niestety kaloryczne - 100 g zielonych winogron zawiera 69 kcal. Czerwone owoce są mniej kaloryczne. 

Mango

Sporo kalorii ma również mango - w 100 g tego owocu znajduje się około 67 kcal. Mimo to, warto sięgać po nie jak najczęściej, bo jest źródłem wielu witamin takich jak A, C, E, B oraz składników mineralnych jak miedź, żelazo, magnez czy potas. 

Regularne spożywanie mango zaleca się osobom walczącym z anemią, anoreksją oraz posiadającym problemy ze wzrokiem. Owoc ten zawiera bowiem luteinę i zeaksantynę (barwniki w siatkówce oka) i pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na zaćmę. 

Zobacz również: Najzdrowsze "słodycze" na świecie. Zjedz dwa dziennie, a zauważysz różnicę 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | daktyle | awokado | banany | Mango | winogrona
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy