Reklama

Pięć oryginalnych owoców, które zapewnią ci zdrowie

Oryginalne w smaku, wyglądzie i zapachu. Pyszne i jednocześnie pozytywnie wpływające na nasze zdrowie. Mowa o nietypowych owocach, które są bombami witamin i wartości odżywczych! Niestety rzadko można je spotkać w Europie. Lecz jeśli mamy taką okazję, nie warto jej zmarnować, a najlepiej zaopatrzyć się w zapas tych cennych dóbr natury. Przedstawiamy pięć oryginalnych owoców, które wykazują niezwykłe właściwości dla naszego zdrowia.

Cherimoya

To mocno tropikalny owoc, który charakteryzuje się zielonkawą skórką i kształtem serca. Pochodzi z Ameryki Południowej i Indii Zachodnich. W smaku przypomina banana, tyle że z domieszką miodu.

Czerymoja to bogate źródło witaminy C, błonnika oraz cennej witaminy B12. Ponadto, zawiera wapń niezbędny dla zdrowia naszych kości, żelazo odpowiadające za zdrowie krwi, mangan, potas i kilka innych ważnych minerałów.

Czerymoję często można spotkać w Polsce. Najczęściej w dużych marketach, w których żywność sprowadzana jest zza granicy. Regularne spożywanie tego cennego owocu wzmacnia odporność organizmu i reguluje przemianę materii. Warto wspomnieć, ze czerymoja posiada również właściwości antynowotworowe i antybakteryjne, które udowodniono naukowo. Czerymoję wykorzystuje się w leczeniu biegunki, czerwonki, a także chorób skórnych.

Reklama

Uwaga

Nasiona i skórka czerymoi są trujące. Do spożycia nadaje się wyłącznie miąższ owocu, który najlepiej wyjadać łyżeczką.

Karambola

To egzotyczny żółto-zielony owoc, który pochodzi z Indonezji i Malezji. Nazywany jest owocem gwieździstym, gdyż po pokrojeniu przypomina sześcioramienną gwiazdę.

Karambola posiada delikatną skórkę oraz miąższ, w którym znajdują się drobne pestki. Co ciekawe, w smaku może być jednocześnie słodki lub kwaśny!

Ten soczysty owoc posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Wzmacnia nasz układ odpornościowy, a także działa antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Co więcej, karambola posiada duże ilości przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia. Jej regularne spożywanie może poprawić ostrość wzroku, pozytywnie wpłynąć na pracę serca oraz przywrócić równowagę psychiczną.

Karambola jest chętnie wykorzystywana w kuchni, nie tylko jako składnik deserów, ale również jako element dekoracyjny. W Polsce niestety jest rzadko spotykana.

Rambutan

Ten intensywnie czerwony owoc pochodzi z tropikalnej części Azji. Jest spokrewniony z chińskim liczi, czyli śliwką chińską. Jego cechy charakterystyczne to twarda skórka z miękkimi włoskami oraz mocno czerwony kolor. W środku natomiast, znajdziemy soczysty biały owoc o delikatnym zapachu.

W smaku rambutan przypomina nieco polską śliwkę, sprawiając, że trudno poprzestać na zjedzeniu kilku owoców. Warto wiedzieć jednak, że rambutan posiada całkiem sporo kalorii. W 100 gramach owocu jest ich aż 70! Dzięki temu uznawany jest za pożywną i zdrową przekąskę, która na długo zapewni efekt sytości.

Właściwości prozdrowotne

Rambutan jest przede wszystkim bogatym źródłem witaminy C. Dostarczany do organizmu w odpowiednich ilościach chroni go przed wolnymi rodnikami oraz poprawia wchłanianie żelaza. Rambutany zawierają również śladowe ilości miedzi, która potrzebna jest do produkcji czerwonych krwinek. Ponadto, owoc ten pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Dzięki dużej ilości błonnika przyspiesza przemianę materii i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. W Polsce rzadko spotykany, choć od czasu do czasu można go dostać w dużych supermarketach.

Miechunka

Miechunka jadalna, znana również jako wiśnia peruwiańska, to egzotyczna roślina, która pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie uprawiana jest na całym świecie.

Wygląd tego owocu jest bardzo charakterystyczny. Miechunka wielkością podobna jest do pomidorka koktajlowego. Ma pomarańczowo-złotą barwę i ukryta jest w jasnobrązowej otoczce, przypominającej lampion. Miechunka nazywana jest owocem, lecz oficjalnie należy do rodziny warzyw psiankowatych, wraz z pomidorem i papryką. Smak miechunki jest równie charakterystyczny, co jej wygląd – słodko-kwaśny z nutą goryczki. Może przypominać kiwi.

Właściwości

Miechunka to przede wszystkim bogate źródło witaminy C. Jej spożywanie może wzmocnić nasz układ odpornościowy oraz poprawić pracę układu krwionośnego. Co więcej, miechunka zawiera spore ilości kwasu askorbinowego, który neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne na starzenie się skóry. Miechunka zawiera również spore ilości witaminy A, która wzmacnia nasz układ odpornościowy, zapewnia prawidłową kondycję skórze i poprawia wzrok.

Ciekawostka

Miechunka jest wykorzystywana jako dekoracja deserów i drinków. Dobrze znają ją cukiernicy i barmani.

Pithaya (smoczy owoc)

Pitaja, zwana również smoczym owocem lub truskawkową gruszką, to egzotyczny owoc z Ameryki Południowej. Występuje na niektórych gatunkach kaktusów. Obecnie pitaję uprawia się głównie w krajach azjatyckich.

Owoc ten nie bez przyczyny zaliczany jest do najbardziej okazałych. Skórka pitaji ma mocno różowy kolor, a zakończona jest spiczastymi liśćmi. Jej miąższ ma jasną barwę i pokryty jest czarnymi kropeczkami – nasionami. Owoc najpiękniej wygląda po przekrojeniu.

Właściwości

Pitaja ma przede wszystkim pozytywny wpływ na pracę układu krwionośnego. Regularnie dostarczana do organizmu wspomaga produkcję krwinek czerwonych i poprawia krążenie krwi. Jest silnym antyoksydantem. Badania nad właściwościami tego owocu wykazują, że spożywanie pitaji może leczyć otyłość i chronić organizm przed cukrzycą.

W Polsce pitaja jest trudnodostępna. Można ją dostać wyłącznie w sklepach internetowych lub okazyjnie w dużych supermarketach.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Miechunka właściwości
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy