Pięć par pokarmów, które jedzone razem zdziałają cuda!
Kurkuma, awokado czy pomidory to produkty znane ze swoich prozdrowotnych właściwości, bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy i mikroelementy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jedzone "w parach" jeszcze skuteczniej odżywiają organizm i pomagają zapobiegać chorobom.
Takie prozdrowotne kombinacje nie tylko doskonale smakują, ale są prawdziwą witaminową bombą i warto sięgać po nie jak najczęściej. Oto pięć par pokarmów, które jedzone razem, potrafią zdziałać cuda!
Ryby to doskonałe źródło zdrowych tłuszczów, szczególnie tych z rodziny omega-3, dobrze przyswajalnego białka oraz witamin A, D, E i tych z grupy B. To również źródło łatwo przyswajalnego żelaza, magnezu, wapnia i jodu. Te wszystkie składniki odżywcze organizm przyswoi jeszcze szybciej, gdy zaserwujesz je z odrobiną wina. W Polsce do ryb podaje się zwykle wino białe, w krajach środziemnomorskich serwuje się je częściej z winem czerwonym - nic dziwnego - to świetne źródło antyoksydantów.
Antyoksydanty neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu - przy okazji usuną również metale ciężkie, które bez wątpienia dostarczysz sobie z porcją ryby.
O prozdrowotnych właściwościach zielonej herbaty powiedziano już chyba wszystko - według Japończyków napój ten wspomaga leczenie ponad 60 różnych schorzeń. Zielona herbata ułatwia odchudzanie, chroni przed miażdżycą, zmniejsza ryzyko rozwoju raka, wspomaga układ krążenia. Badania wykazały, że działa podobnie do kofeiny - orzeźwia i pobudza, a nawet usprawnia pracę mózgu.
Zielona herbata sama w sobie jest już bogatym źródłem antyutleniaczy, ale gdy dodasz do niej kilka kropli soku z cytryny, zadziała jeszcze lepiej! Sok z cytryny wyraźnie zwiększa absorpcję antyoksydacyjną, poprawia też walory smakowe.
Trudno przecenić prozdrowotne właściwości kurkumy - ta azjatycka przyprawa od wieków stosowana jest w medycynie ajurwedyjskiej. Zawarta w niej kurkumina ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe, wzmacnia odporność, usprawnia pracę wątroby, a nawet odchudza. Kalafior zawiera natomiast glukozynolany, oczyszczające organizm z wolnych rodników i niszczące komórki nowotworowe. Badania wykazały, że regularne spożywanie kalafiora może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka.
Zarówno kalafior jak i kurkuma wspomagają prawidłowy rozwój mózgu, dowiedziono również, że spowalniają proces rozwoju choroby Alzheimera - to naprawdę wyjątkowy, prozdrowotny duet!
Zmniejszają ryzyko zawału serca, poprawiają trawienie, wzmacniają odporność, a nawet chronią przed szkodliwym wpływem słońca - nic dziwnego, że pomidory uważane są za jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. To również doskonałe źródło likopenu - silnego antyutleniacza, który opóźnia procesy starzenia i neutralizuje wolne rodniki. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pomidory najlepiej działają w parze... z awokado!
Badania naukowców z Ohio State University wykazały, że osoby dodające do pomidorowego sosu awokado, przyswajały czterokrotnie więcej likopenu, niż te, które jadły sam sos. Awokado to bowiem bogate źródło tłuszczów, które doskonale absorbuje likopen w organizmie.
Wielu dietetyków uważa, że jajko to pokarm idealny i trudno dyskutować z tą opinią. Zawiera 13 witamin i minerałów, antyoksydanty, wzorcowe białko - zjedzone rano dostarcza organizmowi niezbędnych składników na cały dzień! Jajko to również bogate źródło witaminy D, która najlepiej przyswaja się w obecności niezbędnego do jej wchłaniania wapnia - ten znajduje się np. w naturalnym twarogu.
Ten duet ma jeszcze jedną wyjątkową właściwość - odchudza! Wystarczy, że wymieszasz dwie łyżki dobrego twarogu z trzema jajkami i proszkiem do pieczenia i uformujesz niewielkie krążki. Następnie wstaw je do piekarnika na 20 min i jeszcze ciepłe udekoruj ulubionymi warzywami.
Jedz takie śniadanie przez co najmniej miesiąc - efekty pozytywnie cię zaskoczą!