Pięć powodów, aby codziennie jeść porcję pestek dyni
To zdrowa i smaczna przekąska. Sięgaj po nie częściej!
1. Są bogate w antystresowy magnez - wystarczy 5 łyżek, by zaspokoić całe dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek i poczuć się spokojniejszą, mieć bardziej pogodny nastrój, lepiej spać.
2. To tzw. immunostymulanty, czyli pokarmy pobudzające układ odpornościowy do pracy. Dzięki ich jedzeniu rzadziej przytrafia się przeziębienie czy grypa, a jeśli już do tego dojdzie - choroba jest łagodniejsza i szybciej mija. Odpowiada za to m.in. cynk.
3. Pęcherz jest bardziej posłuszny - pestki dyni są jednym z pokarmów zalecanych osobom borykającym się z nietrzymaniem moczu, a także stanami zapalnymi pęcherza.
4. Spada ryzyko cukrzycy typu 2 - okazuje się, że dzięki jedzeniu pestek dyni krew jest mniej słodka.
5. Małe ranki i te większe szybciej się goją - stąd zalecenie lekarzy, by jeść pestki dyni przy wrzodach żołądka lub dwunastnicy