Reklama

Pięć powodów, dla których warto jeść pieczarki

Doceniamy ich smak, stosujemy je jako dodatek do potraw, ale pieczarki mają wiele innych zalet. Powinnyśmy je jeść dla zdrowia!

Zaletą pieczarek jest nie tylko ich grzybowy aromat, ale też wartości odżywcze. Są źródłem witamin: C, D, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 oraz minerałów: wapnia, fosforu, potasu, żelaza, sodu i cynku. Zawierają też związki hamujące wzrost bakterii i wzmacniające odporność. W większości składają się z wody, więc gotowane lub duszone we własnym sosie (ale nie smażone na tłuszczu) są niskokaloryczne (22 kalorie w 100 g).

Chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Porcja (ok. 80-100 g) pieczarek ma nawet 5 miligramów silnego przeciwutleniacza - ergotioneiny. Zmniejsza on uszkodzenia komórek powstałe w wyniku napromieniowania czy niedotlenienia (udarów). Naukowcy wykazali, że pieczarki zawierają 12 razy więcej ergotioneiny niż uważane za dużo zdrowsze kiełki pszenicy!

Reklama

Regulują poziom cholesterolu. Ta sama porcja surowych pieczarek dostarcza 1/4 dziennego zapotrzebowania na niacynę (witaminę B3), która odpowiada za utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu i rozszerza naczynia krwionośne. Zawarte w pieczarce lowastatyny i mykoproteiny także absorbują cholesterol z diety.

Poprawiają nastrój i pomagają schudnąć. Ugotowane pieczarki są jednym z najlepszych źródeł tryptofanu, który ma działanie antydepresyjne. Ogranicza też apetyt na słodycze oraz produkty mączne.

Zastępują mięso. Są dobrym źródłem witaminy D, aminokwasów egzogennych i żelaza, czyli składników, których może brakować osobom unikającym mięsa w diecie.

Zapobiegają nowotworom. Substancje w nich zawarte blokują działanie enzymu aromatazy, którego wysoki poziom w organizmie uważany jest za jedną z przyczyn raka piersi. Badania dowiodły, że kobiety po menopauzie, które jadły codziennie te grzyby (świeże lub suszone), rzadziej chorowały.

Uwaga! Duża ilość błonnika - chityny, z której zbudowane są komórki pieczarek - może powodować, że osoby z wrażliwym żołądkiem mają problem ze strawieniem tych grzybów. Gotowanie i duszenie sprawia, że są łatwiej strawne.

Pieczarkowe ABC

W sklepach i na bazarach dostaniesz kilka odmian.

Białe: Najdelikatniejsze w smaku, najlepiej nadają się do jedzenia na surowo. Mają więcej błonnika niż brązowe. W temp. ok. 4 st. (na środkowych półkach lodówki) mogą leżeć maksymalnie 4 dni.

Brązowe: O mocniejszym aromacie. Znawcy twierdzą, że ich smak bardziej niż białych pieczarek zbliżony jest do grzybów leśnych. Są też trwalsze niż białe. W temp. 4 stopni mogą leżeć do 6 dni. Zawierają więcej witaminy B2 i D, niż ich jasne kuzynki.

Portobello: Duże, o średnicy nawet 10 cm. W smaku i aromacie zbliżone do brązowych. Świetne do faszerowania i na grilla.

Nasza rada: Myjąc pieczarki, rób to krótko, bo jeśli nasiąkną wodą, stracą zapach i smak.

Przepisy pełne smaku

Pieczarki marynowane

Składniki

  • 2,5 kg małych, nierozwiniętych pieczarek o podobnej wielkości
  • po 1 łyżce soli i octu na 1 l wody
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • gorczyca

Składniki na marynatę

  • 1,5 szkl. wody
  • 1/2 szkl. octu 10 proc.
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki soli

Pieczarki opłucz, końce nóżek odetnij. Zalej grzyby wodą w dużym garnku. Dodaj po łyżce soli i octu na każdy litr wody. Doprowadź do wrzenia, gotuj 5 min. Odcedź. Włóż grzyby do słoików. Dodaj do każdego po 2-3 listki laurowe, 2-3 ziarna ziela i łyżeczkę gorczycy. Składniki marynaty gotuj ok. 5 min. Gorącą marynatą zalej pieczarki. Pasteryzuj słoiki ok. 10 min. Ostudź.

Grzybowe babeczki

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 10 dag pieczarek
  • 1/2 kostki sera typu feta (125 g)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szklanka posiekanej cebuli
  • łyżeczka mielonej papryki
  • sól, pieprz

Pieczarki opłucz. Kapelusze obierz, odetnij końce nóżek. Pokrój grzyby w kostkę. Podsmaż na oleju z cebulą i przyprawami. Zmiksuj jajka, mleko, olej i cukier. Wsyp mąkę z proszkiem i sodą, dodaj pieczarki i ser pokrojony w kostkę. Wymieszaj, przełóż do foremek na babeczki (nakładaj niepełne). Piecz ok. 15 min. w 180 st.

100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy