Pięć powodów, dla których warto jeść pieczarki
Pieczarki to zdecydowanie jedne z najchętniej jedzonych grzybów na świecie. Dodajemy je do sosów, zup, mięs i sałatek. Smażymy, dusimy i marynujemy. Mimo krytycznych opinii, w które nie warto wierzyć, wciąż nie tracą na popularności. Pieczarki - wbrew temu, co mówią ich przeciwnicy - nie są bezwartościowym produktem. Liczne badania dowodzą, że te małe, niepozorne grzybki to cenne źródło wartości odżywczych. Ponadto, wykazują właściwości antynowotworowe. Nie są to jedyne powody, dla których warto regularnie je jeść. Sprawdźmy, dlaczego jeszcze.
Pieczarka dwuzarodnikowa (z łaciny Agaricus bisporus) to obecnie najczęściej uprawiany grzyb na świecie. Dzisiaj spotkamy ją prawie wszędzie. To dlatego, że jej uprawa jest prosta, a popyt naprawdę wysoki. Ludzie na całym świecie pokochali pieczarkę za jej delikatny smak oraz uniwersalność. A skąd pochodzi najpopularniejszy grzyb na świecie?
Pieczarki jako pierwsi uprawiali Chińczycy. Natomiast w wieku XVI uprawą na szeroką skalę zajęli się Francuzi. Wówczas pieczarka była droga i trudno dostępna. Dania z pieczarkami uchodziły za wykwintne i pojawiały się wyłącznie na stołach najzamożniejszych. Najpopularniejsza odmiana pieczarki to grzyb o białym kapeluszu i niewielkim rozmiarze.
Wartość odżywcza pieczarek
Okazuje się, że pieczarki to bogate źródło wartości odżywczych. Znajdziemy w nich szereg witamin z grupy B, witaminę D, a także sporo minerałów, między innymi: fosfor, selen, żelazo oraz miedź. Pieczarki to również doskonałe źródło kwasu foliowego, który potrzebny jest kobietom w ciąży oraz osobom cierpiącym na anemię. Zawierają także duże ilości białka. Specjaliści do spraw żywienia uważają, że z powodzeniem mogą zastąpić one mięso w diecie. Sprawdźmy, dlaczego warto jeść pieczarki regularnie.
Właściwości antynowotworowe pieczarek potwierdzają liczne badania naukowe. Działanie antyrakowe powiązane jest z polisacharydami grzybowymi oraz terpenami, które występują w pieczarkach. Substancje te hamują rozwój nowotworów oraz niszczą powstałe już komórki rakowe. Nie bez powodu we wschodniej medycynie naturalnej stosuje się pieczarki w leczeniu chorób nowotworowych.
Wzmacniają odporność organizmu
Pieczarki fenomenalnie wpływają również na odporność organizmu. Wzmacniają ją jednocześnie chroniąc organizm przed stanami zapalnymi i usprawniając jego pracę.
Działają antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo
Udowodniono również, że ekstrakty z pieczarek hamują rozwój licznych bakterii, między innymi: Escherichia coli, Salmonelli, Schigelli czy Listerii. Jedząc regularnie pieczarki chronimy nasz układ pokarmowy przed schorzeniami, które mogą go trwale uszkodzić.
Pieczarki to również trafiony w dziesiątkę produkt dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. W 100 gramach znajdziemy jedynie 20 kalorii. Jednocześnie pieczarki są sycące i pozytywnie wpływają na układ trawienny. To kolejny powód, dla którego warto włączyć je do jadłospisu.
Chronią materiał genetyczny przed uszkodzeniem
W pieczarkach znajdziemy spore ilości białka zwanego tyrozynazą, które wykazuje właściwości antyoksydacyjne, chroniąc materiał genetyczny przed uszkodzeniami. Tyrozynaza eliminuje również z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za większość przewlekłych chorób, a także opóźnia procesy starzenia się.
Jak jeść pieczarki?
Pieczarki możemy jeść w różnej postaci, choć z pewnością najzdrowsze będą surowe. Po dokładnym wyczyszczeniu możemy dodać je do sałatek lub kanapek. Surowe pieczarki pasują również do chłodników. Wystarczy pokroić je w kosteczkę lub zmiksować z resztą składników.