Reklama

Reklama

Pięć powodów, dla których warto jeść pokrzywę

Ten parzący chwast jest źródłem witamin, pierwiastków, związków przedłużających młodość i odtruwających organizm.

Znana jest najbardziej z moczopędnych i wzmacniających organizm właściwości. Zawiera białko roślinne, błonnik (ok. 9 proc.), pierwiastki: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem, sód, mangan oraz witaminy: A, B2, B5, K, a także silne przeciwutleniacze zapobiegające przedwczesnemu starzeniu się organizmu.

Reklama

Pokrzywa jest w grupie roślin o największej zawartości witaminy C (do 600 mg w 100 g). A blanszowanie czy gotowanie powodują, że ubywa niewielka jej część!

Nasza rada: Najwięcej prozdrowotnych związków zawierają liście zbierane z młodych (ok. 15 cm) roślin przed ich kwitnieniem (czyli w kwietniu i maju). Jeśli nie zdążysz, zbieraj cztery górne rzędy ze starszych łodyg. Jedz listki w surówkach, sałatkach i mroź na zapas.

Uwaga! Aby usunąć parzące włoski z listków, blanszuj je ok. 1 min we wrzątku, a następnie przelej zimną wodą dla zachowania koloru.

Działa krwiotwórczo za sprawą żelaza, którego wchłanianie ułatwiają znacznie witamina C oraz chlorofil, w które pokrzywa także jest bogata. Ten ostatni, pozyskiwany właśnie z pokrzywy, stosowany jest nawet do leczenia choroby popromiennej!

Zwalcza choroby reumatyczne, ponieważ działa przeciwzapalnie na kości i stawy, redukuje bóle stawów, usuwa złogi moczowe z tkanek okołostawowych i kwas moczowy z krwi. Flawonoidy pobudzają układ odpornościowy do walki z toczniem rumieniowatym.

Działa przeciwalergicznie dzięki aminokwasowi - tyrozynie. Badania wykazały, że hamuje ona działanie enzymów, które wywołują stan zapalny objawiający się np. dokuczliwym katarem alergicznym.

Zapobiega miażdżycy, bo fitozwiązki w niej zawarte nie dopuszczają do zlepiania się płytek krwi. W ten sposób zapobiegają tworzeniu się zatorów w naczyniach krwionośnych.

Chroni nerki - działa moczopędnie i oczyszczająco. Obniża podwyższony poziom wapnia, szczawianu i kreatyniny, zmniejszając ich osadzanie się w tych narządach.

Uwaga! Pokrzywa nie jest wskazana w przypadku krwotoków spowodowanych polipami oraz nowotworami macicy. Unikać jej powinny osoby uczulone, oraz (ze względu na wysoką zawartość potasu) przyjmujące leki, które obniżają ciśnienie krwi.

Domowa apteczka

Kuracja przy przeroście prostaty, osłabieniu i przeziębieniach: Do łyżki miodu dodaj po 1 łyżeczce: posiekanych liści pokrzywy (po sezonie możesz dodać suszone), gliceryny roślinnej (w aptekach, cena ok. 3,99 zł/60 ml) i propolisu pszczelego. Podawaj lub zażywaj łyżkę mieszaniny 2 razy dziennie przez 2-3 tygodnie. Stosuj raz na dwa miesiące.

Kuracja przy anemii: Zmiksuj garść umytych liści pokrzywy. Odciśnij sok przez sitko. Pij łyżkę soku 1-2 razy dziennie przez 2 tygodnie. Zrób 3-tygodniową przerwę. Powtórz kurację.

Pokrzywa dla urody

Fitozwiązki zadziałają ściągająco, antybakteryjnie i kojąco na skórę, a zniszczonym włosom dodadzą blasku i zregenerują je.

Kuracja przeciw wypadaniu włosów: 1/2 szkl. posiekanych świeżych liści pokrzywy zalej 1,5 szkl. octu winnego. Odstaw na tydzień. Przefiltruj. 2 łyżki posiekanej świeżej pokrzywy zalej 2 szkl. wody, gotuj 5 min. Ostudź. Wymieszaj ocet z wywarem w proporcji pół na pół. Wcieraj w skórę głowy po myciu włosów. Trzymaj 1 godz. Spłucz. Stosuj minimum 2 tygodnie, maksimum 1,5 miesiąca.

Olejek regenerujący do suchej skóry i włosów: 1/2 szkl. liści pokrzywy zalej 1,5 szkl. ciepłej (podgrzanej) oliwy. Trzymaj 2 tygodnie. Odcedź olejek. Na ciało stosuj po każdej kąpieli, wmasowując w suche partie skóry (na łydkach, ramionach, łokciach i kolanach). Na włosy zniszczone farbowaniem i suszeniem wmasuj olejek w suche włosy od połowy ich długości. Owiń głowę ręcznikiem. Trzymaj ok. 6 godz. Dwukrotnie umyj włosy szamponem. Stosuj olejkową kurację co 2 tygodnie.

Przepisy pełne witamin

Zupa wiosenna

Składniki

  • 3 szklanki młodych liści pokrzywy
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżka masła
  • 2 jajka (do podania)

Pokrzywę sparz wrzątkiem, odstaw. Zagotuj wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim, solą i drobno posiekanym czosnkiem. Ziemniaki i marchew obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do garnka z przyprawami, gotuj, aż będą miękkie. Pokrzywę i cebulę pokrój, podsmaż na patelni z majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem. Dodaj do garnka z warzywami. Gotuj 5 min. Dopraw masłem. Jajka ugotuj na twardo, obierz. Zupę podawaj z jajkami.

Kotlety jaglane

Składniki

  • 3/4 szkl. kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki liści pokrzywy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Kaszę ugotuj z solą i kurkumą. Płatki zalej wrzątkiem (tyle, by je nakrył). Odstaw do napęcznienia. Cebulę posiekaj, duś 3-4 min na oleju. Dodaj zmiażdżony czosnek i tymianek. Pokrzywę sparz wrzątkiem, odcedź, posiekaj. Ugotowaną kaszę zmiksuj z płatkami. Dodaj pokrzywę i cebulę. Wymieszaj. Uformuj kotleciki. Smaż je na złoto. Uwaga! Do masy na kotlety możesz też dodać pokrojoną w kostkę kolorową paprykę.

Pierogi z pokrzywą

Składniki na nadzienie

  • 10 dag pokrzywy
  • 1/2 kg ziemniaków
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści orzechów włoskich
  • olej
  • sól

Składniki na ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • łyżka oleju
  • 1 szkl. wrzątku
  • 1 łyżeczka soli

Ziemniaki ugotuj, ugnieć. Cebulę i czosnek zrumień na oleju. Pokrzywę przelej wrzątkiem, zalej zimną wodą. Odciśnij, pokrój drobno. Dodaj do cebuli i czosnku. Wymieszaj. Duś 3-4 min. Połącz z ziemniakami. Orzechy pokrusz (np. wałkiem). Dodaj do farszu, wymieszaj. Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj cienko, wytnij kwadraty. Nakładaj farsz, zlep. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku ok. 3 min od wypłynięcia.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje