Pięć produktów, które warto spożywać wiosną

article cover

Pięć produktów, które warto spożywać wiosną

Rabarbar to roślina tak samo cenna jak cztery pozostałe. Jest bogactwem witamin i minerałów. Może pomóc przy bólach zębów (nalewka z rabarbaru nasączona wacikiem jako okład), wspomaga także układ krążenia. Rapontycyna będąca składnikiem rabarbaru działa estrogennie, pomaga leczyć trądzik młodzieńczy oraz przerost gruczoły krokowego u mężczyzn. Rabarbar można chrupać na surowo lub przygotować z niego sok, kompot czy koktajl.
Rabarbar to roślina tak samo cenna jak cztery pozostałe. Jest bogactwem witamin i minerałów. Może pomóc przy bólach zębów (nalewka z rabarbaru nasączona wacikiem jako okład), wspomaga także układ krążenia. Rapontycyna będąca składnikiem rabarbaru działa estrogennie, pomaga leczyć trądzik młodzieńczy oraz przerost gruczoły krokowego u mężczyzn. Rabarbar można chrupać na surowo lub przygotować z niego sok, kompot czy koktajl.
Szparagi białe i zielone. Szparagi warto jeść ze względu na obecność w nich wielu witamin: A, B6, B12, D i C , a także wapń, magnez, żelazo. To nie wszystko. Asparagina zawarta w szparagach odpowiada za prawidłową pracę nerek oraz prawidłowe nawodnienie organizmu, natomiast glutation zapobiega powstawaniu choroby Alzheimera. Spora zawartość błonnika pokarmowego w szparagach usprawnia perystaltykę jelit. Fitosterole zaś regulują poziom cholesterolu we krwi. Szparagi można gotować, grillować, zapiekać, ale również mrozić.
Szparagi białe i zielone. Szparagi warto jeść ze względu na obecność w nich wielu witamin: A, B6, B12, D i C , a także wapń, magnez, żelazo. To nie wszystko. Asparagina zawarta w szparagach odpowiada za prawidłową pracę nerek oraz prawidłowe nawodnienie organizmu, natomiast glutation zapobiega powstawaniu choroby Alzheimera. Spora zawartość błonnika pokarmowego w szparagach usprawnia perystaltykę jelit. Fitosterole zaś regulują poziom cholesterolu we krwi. Szparagi można gotować, grillować, zapiekać, ale również mrozić.
Kalarepa jest źródłem witaminy A, witamin z grupy B, C, E i K oraz minerałów – magnezu, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, sod i cynku. Dzięki zawartości związków antyoksydacyjnych ma działanie przeciwnowotworowe. Działa grzybo- i bakteriobójczo, dzięki czemu przeciwdziała powstawaniu nadżerek żołądka i dwunastnicy. Istotną zaletą kalarepy jest obecność chlorofilu, który chroni oczy przed promieniami UVA i UVB. Liście kalarepy sprawdzają się w profilaktyce niedokrwistości, ze względu na bogactwo żelaza. Można jeść ją na surowo, ale również dusić, piec i gotować.
Kalarepa jest źródłem witaminy A, witamin z grupy B, C, E i K oraz minerałów – magnezu, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, sod i cynku. Dzięki zawartości związków antyoksydacyjnych ma działanie przeciwnowotworowe. Działa grzybo- i bakteriobójczo, dzięki czemu przeciwdziała powstawaniu nadżerek żołądka i dwunastnicy. Istotną zaletą kalarepy jest obecność chlorofilu, który chroni oczy przed promieniami UVA i UVB. Liście kalarepy sprawdzają się w profilaktyce niedokrwistości, ze względu na bogactwo żelaza. Można jeść ją na surowo, ale również dusić, piec i gotować.
Boćwina zawiera mnóstwo witamin, m.in. A, D, B12, B6, C, a także wapń, żelazo i magnez. Pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Przeciwdziała zaparciom ze względu na obecność błonnika pokarmowego. Jedzenie boćwiny jest zalecane w profilaktyce chorób wątroby. Dodawaj ją do zup, sałatek czy surówek. Znakomicie sprawdzi się również jako zamiennik kapusty w gołąbkach.
Boćwina zawiera mnóstwo witamin, m.in. A, D, B12, B6, C, a także wapń, żelazo i magnez. Pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Przeciwdziała zaparciom ze względu na obecność błonnika pokarmowego. Jedzenie boćwiny jest zalecane w profilaktyce chorób wątroby. Dodawaj ją do zup, sałatek czy surówek. Znakomicie sprawdzi się również jako zamiennik kapusty w gołąbkach.
Seler naciowy. Bogaty w witaminy z grupy B, witaminę E, C i A. Sok i olejek eteryczny z selera naciowego działają kojąco na układ nerwowy i krążenia. Regularne jedzenie tego warzywa przyczynia się do zlikwidowania obrzęków, regulując tym samym gospodarkę wodną organizmu. Może również zmniejszyć także bóle reumatyczne. Możesz dodać go do zupy, zapiekanki, lub zjeść na surowo z dipem.
Seler naciowy. Bogaty w witaminy z grupy B, witaminę E, C i A. Sok i olejek eteryczny z selera naciowego działają kojąco na układ nerwowy i krążenia. Regularne jedzenie tego warzywa przyczynia się do zlikwidowania obrzęków, regulując tym samym gospodarkę wodną organizmu. Może również zmniejszyć także bóle reumatyczne. Możesz dodać go do zupy, zapiekanki, lub zjeść na surowo z dipem.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?