Reklama

Pięć roślin, które odtruwają

Sprawdź, które warzywa i owoce pomagają oczyścić organizm z toksyn. Na pewno masz je w kuchni.

Z żywnością i powietrzem wchłaniamy szkodliwe substancje (m.in. pestycydy, pleśnie, metale ciężkie). Gdy jest ich mało, organizm radzi sobie z ich usuwaniem, z większą ilością nie. Warto go wspomóc produktami neutralizującymi toksyny.

Ogórki

W ponad 90 proc. składają się z wody. Działają moczopędnie. Pomagają w kamicy nerkowej. Duża zawartość wody i błonnika usuwa toksyny. By wykorzystać te właściwości, spożywaj je surowe, np. 2 dziennie lub w postaci napoju: obrany ogórek i 2 cm imbiru pokrój w plasterki i zalej 1 l letniej wody. Dodaj sok z 1/2 cytryny i kilka posiekanych listków mięty. Schłodź przez kilka godzin w lodówce.

Reklama

Jabłka

Zawierają kwasy usuwające toksyny i pomagające utrzymać równowagę kwasowo-zasadową krwi. Ich pektyny wiążą toksyny. Owoce te pomagają przy zaparciach. Jedz je surowe ze skórką lub jako mus. Kilogram jabłek obierz i pokrój w kostkę. Podlej wodą i duś mieszając, aż zmiękną. Przed jedzeniem możesz dodać odrobinę miodu lub cynamonu.

Seler

Zarówno korzeniowy, jak i naciowy poprawiają trawienie i usuwają szkodliwe produkty przemiany materii, m.in. kwas moczowy, którego nadmiar odkłada się w stawach i uszkadza je. Warto pić na czczo świeżo wyciśnięty sok z 2 selerów naciowych i 2 jabłek.

Cebula

Zawarta w niej kwercetyna zwalcza wolne rodniki, wiąże część toksycznych metali ciężkich i pomaga usunąć je z organizmu. Rozrzedza krew, oczyszcza naczynia krwionośne z zakrzepów i złogów cholesterolu. Związki siarki pobudzają pracę wątroby, co sprzyja usuwaniu toksyn. Najlepiej jeść cebulę surową, zaraz po pokrojeniu, z odrobiną soli lub cytryny.

Kapusta

Zwłaszcza kiszona. Usprawnia pracę wątroby odpowiadającej za usuwanie toksyn, oczyszcza jelita. Powstające podczas kiszenia pałeczki kwasu mlekowego powstrzymują namnażanie się chorobotwórczych bakterii i grzybów. Poprawiają trawienie. W okresie jesienno-zimowym warto wypijać codziennie 1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty.

Warto zacząć dzień od wypicia na czczo szklanki przegotowanej wody z sokiem wyciśniętym z cytryny. W ten sposób pobudzisz jelita do pracy i wesprzesz wątrobę w oczyszczaniu organizmu.

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy