Reklama

Reklama

Pięć składników, które sprawiają, że zwykła sałatka tuczy. Unikaj ich!

Wydaje się, że nie ma nic zdrowszego do jedzenia niż sałatki. Ale nie zawsze sałatki są zdrowe. Radzimy, których składników unikać, żeby sałatka była naprawdę wartościowa.

Rozdrobnione sery

Reklama

Sery są zdrowe, owszem, ale jeśli są to sery białe, o małej zawartości tłuszczu. Do sałatek zazwyczaj ścieramy zwykły, żółty ser, który już taki zdrowy nie jest. Wystarczy zrezygnować z dwóch łyżek startego sera, a oszczędzimy sobie 170 kalorii, czyli jakieś 16 gramów tłuszczu.

Smażony kurczak

Białe mięso jest zdrowe i nie tuczy. Warto je spożywać, a szczególnie zamiast wieprzowiny. Jednak lepiej dodać do sałatki parowaną lub gotowaną, a nawet grillowaną pierś z kurczaka obsypaną przyprawami, niż to samo mięso usmażone wcześniej na oleju czy innym tłuszczu.

Suszone owoce

Wydawać by się mogło, że nie ma nic w nich złego. Niestety do suszonych owoców, często dodawany jest cukier. Lepiej kupić świeże i wkroić do sałatki.

Bekon

Do sałatek często dodawany jest pieczony bekon. Owszem, jest on bardzo smaczny, ale jest on również niezwykle kaloryczny. Plasterek upieczonego boczku waży 35 gramów i ma aż 192 kalorie!

Awokado

Choć jest pyszne i bardzo zdrowe, to ma strasznie dużo kalorii (w 100 gramach aż 221!), dlatego lepiej zamiast awokado dodać do sałatki coś innego.

Przyrządzanie sałatek jest bardzo proste, a ich walory zdrowotne są wprost nieograniczone. Jednak, zawsze należy pamiętać, żeby używać dobrych i pełnowartościowych produktów. W innym przypadku nasza sałatka może stać się zwykłym, tuczącym fast foodem.

 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje