Reklama

Pięć sposobów na wzmocnienie odporności

Silny układ odpornościowy zapewnia zdrowie całemu organizmowi i chroni go przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Ulega osłabieniu zazwyczaj jesienią, gdy brak nam podstawowych witamin, które latem dostarczały promienie słoneczne. Dlatego właśnie w okresie jesieni powinniśmy zadbać o jego wzmocnienie. Jak skutecznie to zrobić? Najlepiej w najbardziej naturalny sposób. Poniżej przedstawiamy pięć dóbr natury, które skutecznie wzmocnią twoją odporność.

1. Czosnek

To niezastąpiony naturalny środek wzmacniający odporność, a w dodatku leczący przeziębienia i grypy. Niektórzy twierdzą, że czosnek potrafi wyleczyć nawet poważne choroby, gdyż działa jak najlepsze antybiotyki. Czosnek atakuje wolne rodniki, które wywołują w naszym organizmie różne choroby. Ponadto, przyczynia się do zwiększenia ilości białych komórek krwi, a w konsekwencji wzmocnia odporność organizmu. Jeśli chcesz przekonać się o jego cudownych właściwościach, jedz codziennie łyżeczkę posiekanego czosnku. Przepij go czystą wodą, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust.

Reklama

2. Żeń-szeń

Żeń-szeń znany jest przede wszystkim z chińskiej medycyny. Chińczycy stosowali go głównie w celu wzmocnienia odporności organizmu i ochrony przed chorobami. Obecnie lekarze przepisują żeń-szeń w formie suplementów diety pacjentom, których układ odpornościowy jest osłabiony. Jednak żeń-szeń najlepiej działa w swojej naturalnej postaci, czyli korzeniu. Jeśli twoja odporność jest osłabiona, pij codziennie filiżankę naparu na bazie żeń-szenia lub dodawaj go do zupy. Po kilku tygodniach stosowania tych metod odczujesz znaczną poprawę samopoczucia.

3. Spirulina

Spirulina to niebiesko-zielona alga, która posiada szereg właściwości pozytywnie oddziałujących na nasze zdrowie. Między innymi wzmacnia układ odpornościowy, usuwa infekcje z organizmu i wspomaga pracę komórek. Niektórzy twierdzą, że spirulina może zapobiegać również nowotworom.

Jak ją stosować, by wzmocnić odporność?

Najlepiej stosować spirulinę w proszku. Dodawaj dwie łyżeczki tej cennej substancji do herbaty lub soku. Pij napój ze spiruliną raz dziennie przez dwa tygodnie.

4. Gingko Biloba

Gingko Biloba, inaczej zwana Miłorząbem Japońskim, to roślina, której liście pochodzą z najstarszego drzewa na świecie. W Chinach uznawana jest za świętą roślinę. To wyjątkowo silny antyoksydant, który poprawia krążenie krwi i zwiększa dopływ tlenu do organizmu. Nie tylko wzmacnia odporność, ale także poprawia pamięć. By przekonać się o szczególnych właściwościach tej rośliny, pij herbatkę na bazie Ginko Biloba raz dziennie przez kilka tygodni. Efekt? Silniejszy układ odpornościowy!

5. Jeżówka

Jeżówka powoduje wzrost aktywności metabolicznej i przeciwbakteryjnej komórek odpornościowych. Krótko mówiąc, doskonale wzmacnia układ odpornościowy. Stosowana jest również w leczeniu przeziębienia i grypy. Najsilniejsze właściwości lecznicze i wzmacniające organizm wykazują korzenie jeżówki. Należy je zagotować, a do otrzymanego naparu dodać miodu. Napój z jeżówki pij kilka razy dziennie przez kilka tygodni.

Nasza odporność, szczególnie jesienią, potrzebuje wzmocnienia. Warto podreperować ją naturalnymi preparatami, które nie uszkodzą naszego żołądka i nie wywołają nieprzyjemnych efektów ubocznych.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wzmocnienie odporności
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy