Pięć sposobów na wzmocnienie odporności
Silny układ odpornościowy zapewnia zdrowie całemu organizmowi i chroni go przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Ulega osłabieniu zazwyczaj jesienią, gdy brak nam podstawowych witamin, które latem dostarczały promienie słoneczne. Dlatego właśnie w okresie jesieni powinniśmy zadbać o jego wzmocnienie. Jak skutecznie to zrobić? Najlepiej w najbardziej naturalny sposób. Poniżej przedstawiamy pięć dóbr natury, które skutecznie wzmocnią twoją odporność.
To niezastąpiony naturalny środek wzmacniający odporność, a w dodatku leczący przeziębienia i grypy. Niektórzy twierdzą, że czosnek potrafi wyleczyć nawet poważne choroby, gdyż działa jak najlepsze antybiotyki. Czosnek atakuje wolne rodniki, które wywołują w naszym organizmie różne choroby. Ponadto, przyczynia się do zwiększenia ilości białych komórek krwi, a w konsekwencji wzmocnia odporność organizmu. Jeśli chcesz przekonać się o jego cudownych właściwościach, jedz codziennie łyżeczkę posiekanego czosnku. Przepij go czystą wodą, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust.
Żeń-szeń znany jest przede wszystkim z chińskiej medycyny. Chińczycy stosowali go głównie w celu wzmocnienia odporności organizmu i ochrony przed chorobami. Obecnie lekarze przepisują żeń-szeń w formie suplementów diety pacjentom, których układ odpornościowy jest osłabiony. Jednak żeń-szeń najlepiej działa w swojej naturalnej postaci, czyli korzeniu. Jeśli twoja odporność jest osłabiona, pij codziennie filiżankę naparu na bazie żeń-szenia lub dodawaj go do zupy. Po kilku tygodniach stosowania tych metod odczujesz znaczną poprawę samopoczucia.
3. Spirulina
Spirulina to niebiesko-zielona alga, która posiada szereg właściwości pozytywnie oddziałujących na nasze zdrowie. Między innymi wzmacnia układ odpornościowy, usuwa infekcje z organizmu i wspomaga pracę komórek. Niektórzy twierdzą, że spirulina może zapobiegać również nowotworom.
Jak ją stosować, by wzmocnić odporność?
Najlepiej stosować spirulinę w proszku. Dodawaj dwie łyżeczki tej cennej substancji do herbaty lub soku. Pij napój ze spiruliną raz dziennie przez dwa tygodnie.
Gingko Biloba, inaczej zwana Miłorząbem Japońskim, to roślina, której liście pochodzą z najstarszego drzewa na świecie. W Chinach uznawana jest za świętą roślinę. To wyjątkowo silny antyoksydant, który poprawia krążenie krwi i zwiększa dopływ tlenu do organizmu. Nie tylko wzmacnia odporność, ale także poprawia pamięć. By przekonać się o szczególnych właściwościach tej rośliny, pij herbatkę na bazie Ginko Biloba raz dziennie przez kilka tygodni. Efekt? Silniejszy układ odpornościowy!
5. Jeżówka
Jeżówka powoduje wzrost aktywności metabolicznej i przeciwbakteryjnej komórek odpornościowych. Krótko mówiąc, doskonale wzmacnia układ odpornościowy. Stosowana jest również w leczeniu przeziębienia i grypy. Najsilniejsze właściwości lecznicze i wzmacniające organizm wykazują korzenie jeżówki. Należy je zagotować, a do otrzymanego naparu dodać miodu. Napój z jeżówki pij kilka razy dziennie przez kilka tygodni.
Nasza odporność, szczególnie jesienią, potrzebuje wzmocnienia. Warto podreperować ją naturalnymi preparatami, które nie uszkodzą naszego żołądka i nie wywołają nieprzyjemnych efektów ubocznych.