Pięć zdrowych przekąsek

article cover
123RF/PICSEL

Pięć zdrowych przekąsek

Dziś propozycja pięciu pysznych domowych i przede wszystkim zdrowych przekąsek, których przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Są świetną alternatywą dla tradycyjnych frytek oraz czipsów.
Dziś propozycja pięciu pysznych domowych i przede wszystkim zdrowych przekąsek, których przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Są świetną alternatywą dla tradycyjnych frytek oraz czipsów. 123RF/PICSEL
Jemy dla towarzystwa, ale także wtedy, gdy chcemy sobie wynagrodzić jego brak. Objadanie się wysokoprzetworzoną żywnością ma zgubne skutki zarówno dla zdrowia, jak i dla sylwetki. Warto mądrze wybierać produkty, które wylądują na naszych stołach, a finalnie w żołądkach.
Jemy dla towarzystwa, ale także wtedy, gdy chcemy sobie wynagrodzić jego brak. Objadanie się wysokoprzetworzoną żywnością ma zgubne skutki zarówno dla zdrowia, jak i dla sylwetki. Warto mądrze wybierać produkty, które wylądują na naszych stołach, a finalnie w żołądkach. 123RF/PICSEL
Chipsy z jabłek Jabłka kroimy w cienkie plastry, obsypujemy cynamonem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, by je podsuszyć. Doskonale smakują suszone w temperaturze pokojowej, ale piekarnik ratuje, gdy przekąska jest potrzebna na już.
Chipsy z jabłek Jabłka kroimy w cienkie plastry, obsypujemy cynamonem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, by je podsuszyć. Doskonale smakują suszone w temperaturze pokojowej, ale piekarnik ratuje, gdy przekąska jest potrzebna na już. 123RF/PICSEL
Marchewkowe talarki Kaloryczność marchwi diametralnie rośnie, gdy poddamy ją obróbce termicznej, dlatego jak najczęściej chrupmy surową. Świeża jest słodka i soczysta, zwłaszcza gdy jest młoda. Dla zwiększenia atrakcyjności przekąski warto pokroić ją w talarki i postawić na stole, niech będzie w zasięgu wzroku, gdy dopadnie nas mały głód.
Marchewkowe talarki Kaloryczność marchwi diametralnie rośnie, gdy poddamy ją obróbce termicznej, dlatego jak najczęściej chrupmy surową. Świeża jest słodka i soczysta, zwłaszcza gdy jest młoda. Dla zwiększenia atrakcyjności przekąski warto pokroić ją w talarki i postawić na stole, niech będzie w zasięgu wzroku, gdy dopadnie nas mały głód. 123RF/PICSEL
Frytki z surowych warzyw Smażenie, jak każda obróbka termiczna, zabija większość wartości odżywczych zawartych w roślinach. Dodatkowo nasiąkają one tłuszczem, dlatego tak często, jak to możliwe serwujmy najmłodszym surowe warzywa. Zarówno na stole w jadalni, jak i w pokoju malucha warto postawić kubek wypełniony kolorowymi frytkami z warzyw. Kontrastujące kolory marchwi, selera naciowego i cukinii będą kusiły oczy. Warzywa myjemy (cukinie obieramy ze skórki) i kroimy w podobnej grubości słupki. Świeże warzywa są jędrne i soczyste, nie wymagają przypraw.
Frytki z surowych warzyw Smażenie, jak każda obróbka termiczna, zabija większość wartości odżywczych zawartych w roślinach. Dodatkowo nasiąkają one tłuszczem, dlatego tak często, jak to możliwe serwujmy najmłodszym surowe warzywa. Zarówno na stole w jadalni, jak i w pokoju malucha warto postawić kubek wypełniony kolorowymi frytkami z warzyw. Kontrastujące kolory marchwi, selera naciowego i cukinii będą kusiły oczy. Warzywa myjemy (cukinie obieramy ze skórki) i kroimy w podobnej grubości słupki. Świeże warzywa są jędrne i soczyste, nie wymagają przypraw. 123RF/PICSEL
Chipsy z jarmużu Jarmuż to niezwykle cenne warzywo, które warto włączyć do jadłospisu. Jednak wyczuwalne kapustne nuty smakowe sprawiają, że wiele osób rezygnuje z niego, szczególnie w wersji surowej. Chipsom z jarmużu mało kto się oprze. Liście myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie usuwając twarde żyłki, dzielimy je na mniejsze kawałki. Po rozłożeniu na papierze do pieczenia skropmy je olejem rzepakowym i obsypmy przyprawami. Po około 15 minutach są gotowe do zjedzenia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z odrobiną sobku z cytryny.
Chipsy z jarmużu Jarmuż to niezwykle cenne warzywo, które warto włączyć do jadłospisu. Jednak wyczuwalne kapustne nuty smakowe sprawiają, że wiele osób rezygnuje z niego, szczególnie w wersji surowej. Chipsom z jarmużu mało kto się oprze. Liście myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie usuwając twarde żyłki, dzielimy je na mniejsze kawałki. Po rozłożeniu na papierze do pieczenia skropmy je olejem rzepakowym i obsypmy przyprawami. Po około 15 minutach są gotowe do zjedzenia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z odrobiną sobku z cytryny. 123RF/PICSEL
Frytki z batatów Bataty obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Tak przygotowane rozkładamy na papierze do pieczenia, skrapiamy olejem rzepakowym i obsypujemy przyprawami (dobrze smakują z oregano, bazylią czy papryką). Pieczemy około 30 minut. Ewa Koza, mamsmak.com
Frytki z batatów Bataty obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Tak przygotowane rozkładamy na papierze do pieczenia, skrapiamy olejem rzepakowym i obsypujemy przyprawami (dobrze smakują z oregano, bazylią czy papryką). Pieczemy około 30 minut. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?