Reklama

Piętnaście atutów imbiru

Imbir to jedna z najstarszych roślin uprawnych w skali całego świata. W Azji, gdzie jest nie tylko dodatkiem do potraw, ale też powszechnie stosowanym lekarstwem, funkcjonuje już ponad trzy tysiące lat. Ważnym atutem imbiru jest jego wysoka odporność na środki chemiczne, którymi zasilane są plantacje. Nie musimy więc szukać go w wersji ekologicznej.

Do niedawna kojarzony był jedynie z piwem, ewentualnie używany jako dodatek do pierniczków. Wraz ze wzrostem dostępności (obecnie bez trudu kupimy go nie tylko w postaci sproszkowanej, ale jako świeży korzeń) możemy częściej korzystać nie tylko z wyjątkowej nuty smakowej, ale też szerokich właściwości zdrowotnych.  

Wyjątkowy smak  

Trudno znaleźć inny, aż tak charakterystyczny smak, jaki cechuje imbirowy korzeń. Ta wyjątkowość jest sumą kilku zawartych w roślinie związków. Imbir obfituje w substancje żywicowe, między innymi gingerol i zinferon, które odpowiadają za palący smak i lekko gorzkawą nutę rośliny. Zasługą zingiberolu (olejek eteryczny) jest natomiast intensywny aromat i lekko słodkawa nuta wyczuwalna w świeżych plastrach imbiru. Obok działania na zmysły smaku i węchu wymienionym substancjom imbir zawdzięcza szereg właściwości zdrowotnych.  

Reklama

W jakich sytuacjach się sprawdza?  

1. Wspiera procesy metaboliczne: nie tylko pobudza wydzielanie śliny, ale wspiera też żołądek w produkcji soków trawiennych; działa ponadto żółciopędnie, a także rozkurczowo na śluzówki jelit, dzięki czemu pomaga łagodzić wzdęcia.

2. Łagodzi mdłości, stąd jest szczególnie rekomendowany kobietom ciężarnym i osobom cierpiącym na chorobę lokomocyjną.

3. Wspomaga apetyt, dlatego może być asem w rękawie dla rodziców niejadków. Jest pomocny w żywieniu osób w wieku podeszłym, które z uwagi na liczne schorzenia i przyjmowane środki farmakologiczne również borykają się z brakiem apetytu.

4. Zalecany jest po narkozie i chemioterapii jako środek przeciwwymiotny.

5. Od wieków stosowany jest przy przeziębieniu, na przykład jako dodatek do herbaty, ewentualnie drobno pokrojony korzeń zalany wrzątkiem i posłodzony naturalnym sokiem z malin lub miodem.

6. Obfituje  w substancje przeciwzapalne więc przynosi ulgę, gdy dokuczają nam bóle mięśni i stawów.

7. Pomaga łagodzić bóle menstruacyjne.

8. Powinien być stałym elementem diety osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

9. Ma zdolność zmniejszania agregacji płytek, dzięki czemu chroni przed tworzeniem zakrzepów i zapobiega zakrzepicy.

10. Regularnie stosowany pomaga zapobiegać migrenom, zmniejsza dyskomfort związany z bólem i łagodzi towarzyszące im mdłości.

11. Wykazuje działanie moczopędne stąd działa przeciwobrzękowo.

12. Wykazuje działanie antyseptyczne, dobrze ssać świeży plaster imbiru gdy zaczynamy czuć drapanie w gardle i początkowe symptomy przeziębienia. Działa nie tylko odkażająco, ale też odświeża oddech i pomaga leczyć infekcje w obrębie śluzówki jamy ustnej.

13. Poprawia krążenie krwi i wykazuje działanie rozgrzewające.

14. Dobrze wpływa na koncentrację, a także poprawia zdolności poznawcze: poprawia ukrwienie mózgu.

15.  W Azji uważany jest za afrodyzjak, co ma związek z lepszym ukrwieniem narządów rozrodczych.  


Ewa Koza, mamsmak.com    

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy