Pigułka zamiast wina
Włoscy naukowcy z Instytutu w Pavii pracują nad pastylką, która ma posiadać wszystkie lecznicze właściwości tego czerwonego trunku.
Nie od dziś wiadomo, że kieliszek czerwonego wina pity codziennie wpływa dobrze na nasze zdrowie. Potwierdzili to naukowcy z Instytutu Biochemii w Pavii, którzy pracują nad pastylką, mającą posiadać wszystkie właściwości czerwonego trunku. Prawie wszystkie, bo pigułka - będąca mieszaniną cukru, aminokwasów i polifenoli - nie zawiera jednak szkodliwego dla zdrowia alkoholu.
Polifenole - jak udowodnili medycy - niszczą szkodliwe substancje, które powodują raka. Obniżają też ryzyko zachorowania na serce, ponieważ czyszczą nasze żyły i naczynia krwionośne.
Prawdziwych koneserów wina informacja o winnej pastylce zapewne nie ucieszy. Trudno bowiem zamiast kieliszkiem dobrego wina rozkoszować się pigułką. Włoscy naukowcy uważają jednak, że ich wynalazek będzie dla chorych na serce jak porcja porannych witamin...