Pij sok z buraków na anemię
Gdy organizm nie produkuje odpowiedniej liczby erytrocytów lub spada stężenie hemoglobiny, chorujemy na anemię.
Jej objawy to między innymi zmęczenie, bladość skóry, trudności w koncentracji, zawroty głowy, senność i ogólne osłabienie. Innym symptomem braku żelaza w diecie jest ból i pieczenie jamy ustnej oraz języka.
Często w kącikach ust robią się zajady. Zanim jednak sięgniesz po żelazo, warto wypróbować działanie czerwonych buraków, a zwłaszcza soku z kiszonych warzyw.
Możesz kupić gotowy napój w sklepie, ale zawsze lepiej przygotować go samemu.
Oto przepis: 3 obrane i pokrojone buraki, 1-2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba, ewentualnie 1-2 listki laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego i korzeń chrzanu wrzuć do litrowego słoja lub kamionkowego garnka.
Zalej zimną, przegotowaną wodą, przykryj np. talerzykiem i czymś dociśnij. Odstaw na 3-4 dni w ciemne miejsce.
Po zakiszeniu odcedź i przelej sok do butelki. Przechowuj go w lodówce. Pij 1 szklankę dziennie między posiłkami. Jeśli nie przepadasz za kiszonkami, zrób sok ze świeżo wyciśniętych buraków.
Aby złagodzić jego smak, możesz dodać kilka jabłek.