Reklama

Pij sok z buraków na anemię

Gdy organizm nie produkuje odpowiedniej liczby erytrocytów lub spada stężenie hemoglobiny, chorujemy na anemię.

Jej objawy to między innymi zmęczenie, bladość skóry, trudności w koncentracji, zawroty głowy, senność i ogólne osłabienie. Innym symptomem braku żelaza w diecie jest ból i pieczenie jamy ustnej oraz języka.

Często w kącikach ust robią się zajady. Zanim jednak sięgniesz po żelazo, warto wypróbować działanie czerwonych buraków, a zwłaszcza soku z kiszonych warzyw.

Możesz kupić gotowy napój w sklepie, ale zawsze lepiej przygotować go samemu.

Oto przepis: 3 obrane i pokrojone buraki, 1-2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba, ewentualnie 1-2 listki laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego i korzeń chrzanu wrzuć do litrowego słoja lub kamionkowego garnka.

Reklama

Zalej zimną, przegotowaną wodą, przykryj np. talerzykiem i czymś dociśnij. Odstaw na 3-4 dni w ciemne miejsce.

Po zakiszeniu odcedź i przelej sok do butelki. Przechowuj go w lodówce. Pij 1 szklankę dziennie między posiłkami. Jeśli nie przepadasz za kiszonkami, zrób sok ze świeżo wyciśniętych buraków.

Aby złagodzić jego smak, możesz dodać kilka jabłek.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy