Pistacje - inwestycja w zdrowie i urodę

Są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Poza tym zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki przeciwutleniaczy. Uwzględnienie pistacji w diecie jest zatem inwestycją w zdrowie i urodę.

Pistacje są uważane za jedną z najzdrowszych przekąsek
Pistacje są uważane za jedną z najzdrowszych przekąsek123RF/PICSEL

Dietetycy stale przypominają, by wzbogacić swój codzienny jadłospis o orzechy. Stanowią one bowiem skarbnicę zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, a do tego są bardzo sycące, dzięki czemu mogą posłużyć jako zdrowa przekąska dla tych, którzy dbają o linię.

Wśród różnych rodzajów orzechów najzdrowsze są pistacje. Prócz charakterystycznego zielonego koloru i wyrazistego smaku, wyróżniają się one wieloma prozdrowotnymi właściwościami.

Pod koniec 2019 roku uczeni z University of Illinois-Urbana odkryli, że pistacje, obok komosy ryżowej, kaszy gryczanej i soi, są najlepszym źródłem pełnowartościowego białka.

Czesława Langa znamy głównie z osiągnięć w kolarstwie. To nasz wicemistrz olimpijski, medalista szosowych mistrzostw świata, organizator Tour de Pologne.  Kilka lat temu, po problemach zdrowotnych, wykluczył z diety wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Na dietę wegańską przeszła też jego żona. Lang swój dzień zaczyna od soku z marchwi i kaszy jaglanej. Na obiad do ryżu jada warzywa oraz rośliny strączkowe. Jak sam przyznaje, czuje się świetnie jak nigdy przedtem. 

- Mam 65 lat, nie mam czasu na wielkie treningi, ale metabolizm poprawił mi się tak, że ważę teraz tylko dwa kilo więcej, niż gdy byłem zawodnikiem. Wsiadam na rower, jadę i nie czuję zmęczenia. Potrafię przejechać 100 km ze średnią 40 km/h. Młodzi nie nadążają - przyznaje Lang w jednym z wywiadów.

- W zdrowym  ciele  zdrowy  duch!  Dzięki  zmianie  nawyków  jedzeniowych  bardziej  cieszymy  się  życiem.  Jesteśmy  bardziej  energetyczni - dodaje.
Wiele osób sądzi, że wegetarianizm i weganizm to nowa moda, a osoby aktywnie trenujące mogą pozwolić sobie na dietę bezmięsną dopiero, gdy ich mięśnie i kondycja są już rozwinięte. Wielu jest sportowców, którzy nie jedzą mięsa od dziecka lub okresu dojrzewania i mają się świetnie. Przykładem jest Fiona Oakes, która biega maratony w skrajnie nieprzyjaznych warunkach – na biegunach czy na Saharze (ponad 250-kilometrowy Marathon des Sables). Sportowców wytrzymałościowych niejedzących mięsa jest o wiele, wiele więcej, a fakt, że osiągają rewelacyjne wyniki powinien rozwiać wątpliwości niedowiarków. Rośliny to siła!
Dave Scott jest natomiast znany z rekordowej liczby zwycięstw w prestiżowym triatlonie Iron Man (3,86 km pływania, 180,2 km na rowerze i 42,195 km biegu). Po przejściu na wegetarianizm, wygrał aż sześć razy.
Brendan Brazier jest kanadyjskim triathlonistą i ultramaratończykiem będącym na diecie wegańskiej. Podobnie Scott Jurek, który biega najcięższe ultramaratony na świecie i jest jednym z najbardziej utytułowanych sportowców w swojej dziedzinie.
+5

Zawierają one w sobie aminokwasy, których ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć, a które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Wspomagają one naturalny proces regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym oraz stymulują wydzielanie potrzebnych hormonów. W garści pistacji znajdziemy tyle samo protein, co w dużym jajku.

Oznacza to, że śmiało sięgać po nie mogą osoby aktywne fizyczne oraz te, które starają się zwiększyć ilość białka w diecie. To jednak nie koniec zalet orzechów pistacjowych.

Pistacje zawierają m.in. potas
Pistacje zawierają m.in. potas123RF/PICSEL

Zawierają one bowiem także błonnik, który przyspiesza przemianę materii i poprawia metabolizm. W pistacjach są też kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływające na pracę mózgu.

Do listy zalet pistacji należy dodać także fakt, że są one najmniej kaloryczne spośród wszystkich orzechów, a zarazem niezwykle pożywne i sycące. Mają również niski indeks glikemiczny, mogą więc po nie sięgać ludzie chorzy na cukrzycę oraz ci, którzy dbają o linię.

Regularne jedzenie pistacji pomoże nam również utrzymać pod kontrolą poziom cukru we krwi, którego skoki są przyczyną osłabienia, zawrotów głowy, problemów z widzeniem i wahań nastroju.

Pistacje pomagają utrzymać poziom cukru pod kontrolą
Pistacje pomagają utrzymać poziom cukru pod kontrolą123RF/PICSEL

Pistacje zawierają ponadto pokaźne ilości potasu, który obniża ciśnienie tętnicze. To ważne, bo nadciśnienie prowadzi do wielu poważnych schorzeń - przyczynia się do rozwoju miażdżycy, zwiększając ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Po pistacje sięgać warto również z uwagi na ich właściwości upiększające. Jak wynika z naukowego raportu opublikowanego na łamach "Food & Nutrition", są one - obok czerwonego wina, jagód, herbaty i gorzkiej czekolady - jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy. Te zaś, jak wiadomo, neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się skóry i całego organizmu.

W pistacjach kryje się także wspierająca zdrowie oczu luteina, kwas foliowy, witaminy A, C i E oraz magnez i żelazo. Jeśli zatem szukacie pełnowartościowej, niskokalorycznej przekąski, sięgnijcie po pistacje. I uczyńcie z tego zdrowy nawyk.

PAP life
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?