Pistacje - inwestycja w zdrowie i urodę
Są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Poza tym zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki przeciwutleniaczy. Uwzględnienie pistacji w diecie jest zatem inwestycją w zdrowie i urodę.
Dietetycy stale przypominają, by wzbogacić swój codzienny jadłospis o orzechy. Stanowią one bowiem skarbnicę zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, a do tego są bardzo sycące, dzięki czemu mogą posłużyć jako zdrowa przekąska dla tych, którzy dbają o linię.
Wśród różnych rodzajów orzechów najzdrowsze są pistacje. Prócz charakterystycznego zielonego koloru i wyrazistego smaku, wyróżniają się one wieloma prozdrowotnymi właściwościami.
Pod koniec 2019 roku uczeni z University of Illinois-Urbana odkryli, że pistacje, obok komosy ryżowej, kaszy gryczanej i soi, są najlepszym źródłem pełnowartościowego białka.
Zawierają one w sobie aminokwasy, których ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć, a które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Wspomagają one naturalny proces regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym oraz stymulują wydzielanie potrzebnych hormonów. W garści pistacji znajdziemy tyle samo protein, co w dużym jajku.
Oznacza to, że śmiało sięgać po nie mogą osoby aktywne fizyczne oraz te, które starają się zwiększyć ilość białka w diecie. To jednak nie koniec zalet orzechów pistacjowych.
Zawierają one bowiem także błonnik, który przyspiesza przemianę materii i poprawia metabolizm. W pistacjach są też kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływające na pracę mózgu.
Do listy zalet pistacji należy dodać także fakt, że są one najmniej kaloryczne spośród wszystkich orzechów, a zarazem niezwykle pożywne i sycące. Mają również niski indeks glikemiczny, mogą więc po nie sięgać ludzie chorzy na cukrzycę oraz ci, którzy dbają o linię.
Regularne jedzenie pistacji pomoże nam również utrzymać pod kontrolą poziom cukru we krwi, którego skoki są przyczyną osłabienia, zawrotów głowy, problemów z widzeniem i wahań nastroju.
Pistacje zawierają ponadto pokaźne ilości potasu, który obniża ciśnienie tętnicze. To ważne, bo nadciśnienie prowadzi do wielu poważnych schorzeń - przyczynia się do rozwoju miażdżycy, zwiększając ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Po pistacje sięgać warto również z uwagi na ich właściwości upiększające. Jak wynika z naukowego raportu opublikowanego na łamach "Food & Nutrition", są one - obok czerwonego wina, jagód, herbaty i gorzkiej czekolady - jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy. Te zaś, jak wiadomo, neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się skóry i całego organizmu.
W pistacjach kryje się także wspierająca zdrowie oczu luteina, kwas foliowy, witaminy A, C i E oraz magnez i żelazo. Jeśli zatem szukacie pełnowartościowej, niskokalorycznej przekąski, sięgnijcie po pistacje. I uczyńcie z tego zdrowy nawyk.