Reklama

Płaskurka: Czym jest i dlaczego jest ważna w diecie?

Wiele osób w codziennej diecie unika pszenicy, ponieważ kojarzy im się wyłącznie z białą mąka, która nie dość, że może zrujnować sylwetkę, to także nadwyrężyć zdrowie. Dlatego część z nas szuka zamienników popularnych zbóż. Wśród wielu ziaren, znaleźć można i takie, które są mało znane. Do nich zalicza się płaskurka – choć nie zrobiła jeszcze furory, to warto poznać jej właściwości, które mogą wydawać się zaskakujące.

Co trzeba wiedzieć o płaskurce?

Płaskurka jest gatunkiem pszenicy, który znany jest od wielu tysięcy lat. Uprawiana była w starożytnej Mezopotamii oraz Egipcie i do tej pory w tych rejonach można ją spotkać w stanie dzikim. Warto wiedzieć, że płaskurka jest  znana wielu miejscach na całym świecie, ale w Polsce nie zyskała popularności. Nadal stanowi ciekawostkę na rynku żywności, ale - ze względu na jej właściwości - niektórzy stawiają śmiałą tezę, że płaskurka może być "zbożem przyszłości".

Co wyróżnia płaskurkę?

Roślina swoim wyglądem bardzo przypomina orkisz - jedno ze zbóż, które cieszy się sporą popularnością. Jej uprawa nie sprawia większego problemu: jest odporna na suszę i niestraszne są jej gleby ubogie w składniki mineralne. Płaskurka wykazuje się odpornością na większość chorób grzybiczych i bakteryjnych, które dziesiątkują plony na całym świecie. Poza tym uznaje się ją za jedną z najmniej zanieczyszczone zboże. Dlaczego? Ponieważ nie toleruje w glebie większości środków chemicznych, które używane są w rolnictwie konwencjonalnym. Dlatego uprawą płaskurki zajmują się wyłącznie gospodarstwa ekologiczne.

Reklama

Co można znaleźć w płaskurce?

Płaskurka jest zbożem, z którego pozyskuje się mąkę, przydatną do przygotowania wypieków, a także makaronów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastąpić nią inne ziarna. Dlaczego? Ponieważ odznacza się bogactwem wielu składników odżywczych, które są przydatne dla zachowania zdrowia. Podobnie jak w przypadku innych zbóż, ziarna płaskurki to źródło pełnowartościowego błonnika, który ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Nie tylko pomaga przyspieszyć metabolizm (co jest przydatne w procesach odchudzania), ale także zapewnia uczucie sytości oraz pomaga wchłaniać cenne związki zawarte w pokarmie i wspiera odporność organizmu. Nie wolno zapominać o białku, który pomaga w prawidłowej budowie tkanki mięśniowej, a także jest cennym składnikiem płynów ustrojowych.

Moc witamin i minerałów

Lista cennych związków zawartych w płaskurce nie kończy się wyłącznie na błonniku i białku, ponieważ w jej ziarnach są obecne również cenne minerały, które są niezbędne w diecie. Co można w nich znaleźć? To bogactwo fosforu i wapnia (co przyczynia się do prawidłowej mineralizacji kości i zębów), a także magnezu - znanego ze swoich właściwości chroniących układ nerwowy i wspierających pamięć i koncentrację. Płaskurka zawiera także witaminy, dlatego trzeba wspomnieć o obecności witaminy A, która poprawia kondycję skóry, zapobiega przedwczesnym oznakom jej starzenia się oraz może poprawić kondycję wzroku. Obecne są w niej również witaminy z grupy B, które korzystnie działają na cały organizm: mogą wspierać odporność, przemiany metaboliczne, a także trzymać ciśnienie i cholesterol w ryzach.

Dlaczego warto sięgnąć po płaskurkę?

Jeśli kogoś nie przekonują minerały i witaminy zawarte w płaskurce, warto wspomnieć o szerokiej możliwości jej wykorzystywania w codziennej diecie. Przede wszystkim na jej korzyść przemawiają jej właściwości. Sporządzona z niej mąka nadaje się do przygotowywania wypieków, a także np. makaronów, naleśników czy chleba. Potrawy z jej udziałem mają nieco ciemniejszą konsystencję oraz nadają daniom delikatnego orzechowego posmaku i miodowego zapachu. Płaskurka może być spożywana w pełnych ziarnach. Po namoczeniu przez kilka godzin w wodzie płaskurka sprawdza się jako idealny zamiennik płatków śniadaniowych, a po ugotowaniu jako dodatek do wypieków, sałatek, zup czy past kanapkowych.

Sprawdź najnowsze promocje i korzystaj z listy zakupowej ding.pl

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy