Reklama

Pokarmy, które czyszczą naczynia krwionośne

To, jak pracuje serce i mózg, w dużej mierze zależy od stanu tętnic i żył.

Jeśli naczynia krwionośne są słabe, a ich światło zwężone przez blaszkę miażdżycową, nasze organy dostają za mało tlenu i składników odżywczych. "Niedożywiony" mózg znacznie gorzej myśli, a "niedokarmione" serce jest narażone na choroby. Statystycznie jedna z trzech kobiet traci życie z powodu problemów z sercem i układem krążenia. Na szczęście z odsieczą przychodzi nam dieta. 

Oto kilka pokarmów, które oczyszczają arterie, usprawniając tym samym przepływ krwi.

Awokado

Bywa nazywane "cudownym owocem" i "superżywnością". Zawiera substancje zwiększające obecność "dobrego" cholesterolu i obniżające poziom "złego". To zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej i pomaga w usuwaniu już powstałej. 

Reklama

Co więcej, awokado jest napakowane potasem. Pierwiastek ten zapobiega wapnieniu ścianek naczyń krwionośnych i zmniejsza ryzyko problemów naczyniowo-sercowych.

Orzechy

Są bardzo bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, znane z pozytywnego działania na serce. Zawierają też błonnik, witaminy i minerały - m.in. magnez, który potrafi zapobiegać narastaniu blaszki cholesterolowej w naczyniach i zapobiega ich zatykaniu. Staraj się zjadać 5 porcji orzechów tygodniowo. Wszystkie są zdrowe (choć najzdrowsze włoskie).

Tłuste ryby i oliwa z oliwek

Dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwzapalnie. To ważne, bo procesy miażdżycowe są ściśle związane ze stanami zapalnymi. To trochę zaklęte koło, gdyż stany zapalne zwiększają odkładanie się blaszki miażdżycowej, a złoża tej blaszki wywołują stan zapalny. 


Kwasy tłuszczowe jednocześnie zmniejszają ten stan i obniżają ilość materiału, z którego budowana jest blaszka miażdżycowa. Z ryb wybieraj makrelę, tuńczyka, halibuta, śledzia i łososia, jedz je cztery razy w tygodniu. Oliwa powinna być z pierwszego tłoczenia na zimno. I najlepiej jedzona na surowo, jako dodatek do sałatek lub, po wymieszaniu z ziołami, używana do maczania chleba.

Produkty pełnoziarniste

Mają sporą dawkę błonnika. A ten zmniejsza wchłanianie cholesterolu w jelitach, co obniża jego ogólny poziom, a więc chroni naczynia. Badania naukowców z Harvard School of Public Health z Bostonu wykazały, że produkty pełnoziarniste pomagają utrzymać w dobrym stanie naczynia krwionośne, zaopatrujące w krew mózg! 

Jedz nie tylko pieczywo - także makarony, pierogi i naleśniki z razowej mąki.

Kawa

Wypijanie dziennie 3 filiżanek znacznie obniża ryzyko rozwoju miażdżycy i powstawania złogów cholesterolowych. Jeszcze zdrowiej będzie, gdy do kawy (bez cukru) dodasz odrobinę kurkumy. Kryją się w niej substancje przeciwzapalne, które dosłownie naprawiają zniszczenia w ściankach naczyń.


Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama