Reklama

Pokrzywa poprawi odporność

Pospolity chwast rosnący na łąkach i w lasach pomoże nam wzmocnić osłabiony po zimie organizm i ustrzec się infekcji.

Pokrzywa zawiera wiele substancji wspierających siły obronne komórek, m.in. magnez, fosfor, jod, wapń, potas oraz witaminy C, A, K, B2, a także flawonoidy - związki o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Oprócz tego łagodzi objawy alergii (zawiera histaminę), wspiera też leczenie anemii (zawiera żelazo). Jej listki mogą być dodatkiem do sałatek, zup, ziemniaków, pieczywa i tart. 

Polecane są też napary z pokrzywy. Ich specyficzny smak może poprawić sok z owoców (np. malinowy) lub zmieszanie liści pokrzywy z liśćmi mięty. Najważniejszym przeciwwskazaniem do jej stosowania jest alergia na tę roślinę (nawet na "oparzenie" pokrzywą). Nie powinny jej też stosować panie, które mają choroby narządów rodnych (nowotwór, mięśniaki) i obfite krwawienia.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy