Reklama

Pomelo nie jest grejpfrutem

Pomelo nie jest grejpfrutem, choć często te owoce bywają ze sobą mylone. Czy warto wprowadzić pomelo do swojej diety?

Warto, chociażby ze względu na zawartość jest witaminy C. Okazuje się, że ma jej więcej niż grejpfrut, pomarańcza, a nawet uważana za bombę witaminową cytryna.

Porcja około stu dwudziestu gramów pomelo zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę. Biorąc pod uwagę wagę owoców, tylko jeden dostarcza nam jej potężny zastrzyk.

Witamina C uważana jest za złoty środek na przeziębienie. Choć naukowcy nie potwierdzają tego wniosku, to w okresie jesienno-zimowym faszerujemy się nią w dużych dawkach. Zdecydowanie lepiej czynić to owocem takim jak pomelo.

Reklama

Witamina C pomaga także w sprawnym działaniu układu krwionośnego i zapobiega udarom mózgu. Duża ilość witaminy C w pomelo powoduje, że jest ochroną przed wolnymi rodnikami i chorobami cywilizacyjnymi. Zapobiega również przedwczesnemu starzeniu komórek.

Pomelo jest owocem, który działa zasadotwórczo. Już mała porcja miąższu owocu pomoże zmniejszyć skutki zgagi i refluksu.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pomelo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy