Reklama

Por i seler: zgrany duet dla zdrowia

Niecierpliwie odliczamy dni do wiosny, tęsknimy za większą dawką promieni słonecznych i świeżymi warzywami. Zwłaszcza teraz, w środku zimy, organizm potrzebuje pożywienia obfitującego w wartości odżywcze. Postawmy na pora i selera. Ten duet pomoże nam w dobrym zdrowiu powitać wiosnę.

Oba warzywa są relatywnie tanie i powszechnie dostępne. Może z tego powodu nie doceniamy ich wartości i mocy odżywczych.

Korzeń selera 

Seler dostępny jest zarówno jako nać, jak i korzeń. Zimą postawmy na bulwę selera, która jak każde warzywo korzeniowe, najlepiej zachowuje cenne składniki odżywcze. Nierzadko kupujemy go tylko do niedzielnego rosołu, a przecież to nie jedyne z zastosowań bulwy. Świetnie nadaje się do zrobienia surówki: warzywo ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy kilka rodzynek i porcja witamin gotowa. Zimą, gdy szczególnie ważne jest rozgrzewanie organizmu, zróbmy zupę krem z dodatkiem selera. To warzywo dobrze podkreśli smak zupy krem na bazie ziemniaków lub buraków czerwonych. Jest nienachalne w smaku i z powodzeniem może grać drugie skrzypce.

Reklama

Wartości odżywcze

Jest niskokaloryczne i zawiera pokaźne dawki błonnika, dzięki czemu daje poczucie sytości i usprawnia metabolizm oraz ruchy perystaltyczne jelit. Warto i z tego powodu włączać go do zimowego jadłospisu, kiedy niedobór promieni słonecznych spowalnia procesy trawienne. Seler obfituje w szereg witamin, znajdziemy w nim między innymi: witaminę A, B1, B2, B6, PP, E i C. Zawiera też cenne aminokwasy oraz liczne składniki mineralne: magnez, potas, sód, wapń, fosfor i żelazo.

Seler dla zdrowia 

Najwięcej cennych wartości dostarczymy zjadając surowe warzywo, zarówno w postaci surówek, jak i świeżo wyciskanych soków. Seler stymuluje do pracy nasz system immunologiczny, niweluje dysfunkcje metaboliczne - redukuje zaparcia, kolki i wzdęcia. Jest polecany przy schorzeniach układu moczowego, takich jak: zapalenia pęcherza czy kamica nerkowa. Bywa pomocny przy nieprawidłowościach miesiączkowania. Wzmacnia pracę nerek, wątroby, serca. Jest rekomendowany dla diabetyków, a także przy schorzeniach górnych dróg oddechowych.

Por 

Warzywo o nieskończonej ilości zastosowań - można go jeść na surowo, po ugotowaniu lub duszeniu. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny i działa odkwaszająco. Obfituje w cenne wartości odżywcze, między innymi: witaminę A, C, E oraz wapń, żelazo, magnez i potas.

Naturalna odtrutka

Zalecany jest jako odtrutka po zatruciu grzybami, nieświeżym pokarmem, ołowiem ze spalin samochodowych czy parą ołowiu w drukarniach. Surówka i sok ze świeżych porów to najlepsze rozwiązanie na kamicę dróg moczowych. Por zaliczany jest do afrodyzjaków, podnosi potencję seksualną mężczyzn. Syrop z porów działa korzystnie przy kokluszu u dzieci. Z uwagi na bogactwo żelaza, por polecany jest również przy anemii. Por poprawia działanie systemu nerwowego, działa antyseptycznie, moczopędnie i oczyszcza krew.

Ewa Koza, mamsmak.com    

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy