Powikłania po COVID-19: Co nam grozi?

Niektórzy mogą odczuwać skutki COVID-19 nawet przez sześć miesięcy po wyzdrowieniu
Niektórzy mogą odczuwać skutki COVID-19 nawet przez sześć miesięcy po wyzdrowieniu123RF/PICSEL

Jaki jest stan płuc po infekcji?

Produkty najlepiej wzmacniające odporność

Warzywa cebulowe jako źródło siarczków organicznych. Zaliczamy do nich cebulę, czosnek, por i szczypiorek. Są one bogactwem witaminy C, A, E, a także witamin z grupy B, składników mineralnych i olejków eterycznych. Czosnek i cebula zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. W okresie jesienno-zimowym warto jeść je codziennie. Najlepiej w postaci surowej, dodając do sałatki lub na kanapkę.
Warzywa cebulowe jako źródło siarczków organicznych. Zaliczamy do nich cebulę, czosnek, por i szczypiorek. Są one bogactwem witaminy C, A, E, a także witamin z grupy B, składników mineralnych i olejków eterycznych. Czosnek i cebula zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. W okresie jesienno-zimowym warto jeść je codziennie. Najlepiej w postaci surowej, dodając do sałatki lub na kanapkę.123RF/PICSEL
Warzywa i owoce są źródłem licznych składników mineralnych i witamin, obowiązkowe w diecie każdego, kto dba o zdrowie i odporność. Szczególnie ważne jest włączenie do diety tych, które zawierają witaminę C i beta karoten. Do warzyw i owoców będących najbogatszym źródłem witaminy C zalicza się: brukselkę, chrzan, jarmuż, paprykę czerwoną i zieloną, natkę pietruszki, szpinak, kalafiora i kalarepę oraz porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytrynę, grejpfrut i pomarańczę. Aby zaopatrzyć organizm w odpowiednie ilości beta karotenu, nie można zapominać o marchewce, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, szczawie, szczypiorku, papryce czerwonej i boćwinie.
Warzywa i owoce są źródłem licznych składników mineralnych i witamin, obowiązkowe w diecie każdego, kto dba o zdrowie i odporność. Szczególnie ważne jest włączenie do diety tych, które zawierają witaminę C i beta karoten. Do warzyw i owoców będących najbogatszym źródłem witaminy C zalicza się: brukselkę, chrzan, jarmuż, paprykę czerwoną i zieloną, natkę pietruszki, szpinak, kalafiora i kalarepę oraz porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytrynę, grejpfrut i pomarańczę. Aby zaopatrzyć organizm w odpowiednie ilości beta karotenu, nie można zapominać o marchewce, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, szczawie, szczypiorku, papryce czerwonej i boćwinie.123RF/PICSEL
Badania prowadzone w ostatnich latach dowiodły, że istotną rolę w budowaniu odporności odgrywa witamin D3. Jej niedobór wiąże się z licznymi chorobami – nowotworowymi, autoimmunologicznymi, a także infekcyjnymi. Do produktów zawierających witaminę D3 należą tran i tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, sardynka). Jednak najlepsze jej źródło stanowi synteza skórna pod wpływem promieniowania słonecznego. Niestety, z powodu stylu życia większości z nas – dłuższego przebywania w pomieszczeniach zamkniętych i stosowania kremów z filtrem – synteza nie dostarcza nam odpowiednich ilości tejże witaminy. W Polsce optymalne warunki do syntezy skórnej witaminy D3 występują od kwietnia do września, w godzinach od 10 do 15. Ponieważ dla znacznej części Polaków są to godziny pracy, wskazana może być suplementacja witaminy D3. Kiszenie jest naturalną metodą konserwowania żywności, w wyniku której cukry proste ulegają rozkładowi do kwasu mlekowego. Kwas mlekowy stwarza idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Kiszonki świetnie wpływają na odporność i kondycję jelit - zawierają o wiele więcej witaminy C niż produkt surowy, niepoddany kiszeniu.
Badania prowadzone w ostatnich latach dowiodły, że istotną rolę w budowaniu odporności odgrywa witamin D3. Jej niedobór wiąże się z licznymi chorobami – nowotworowymi, autoimmunologicznymi, a także infekcyjnymi. Do produktów zawierających witaminę D3 należą tran i tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, sardynka). Jednak najlepsze jej źródło stanowi synteza skórna pod wpływem promieniowania słonecznego. Niestety, z powodu stylu życia większości z nas – dłuższego przebywania w pomieszczeniach zamkniętych i stosowania kremów z filtrem – synteza nie dostarcza nam odpowiednich ilości tejże witaminy. W Polsce optymalne warunki do syntezy skórnej witaminy D3 występują od kwietnia do września, w godzinach od 10 do 15. Ponieważ dla znacznej części Polaków są to godziny pracy, wskazana może być suplementacja witaminy D3. Kiszenie jest naturalną metodą konserwowania żywności, w wyniku której cukry proste ulegają rozkładowi do kwasu mlekowego. Kwas mlekowy stwarza idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Kiszonki świetnie wpływają na odporność i kondycję jelit - zawierają o wiele więcej witaminy C niż produkt surowy, niepoddany kiszeniu.

PIMS

Gorączka, rozchwianie i pogorszenie stanu zdrowia 2-4 tygodnie po COVID-19 może świadczyć o MIS-A
Gorączka, rozchwianie i pogorszenie stanu zdrowia 2-4 tygodnie po COVID-19 może świadczyć o MIS-A123RF/PICSEL

PIMS u dorosłych?

Zbuduj sobie odporność

  • zażywaj regularnej aktywności fizycznej na świeżym powietrzu;
  • uzupełniaj niedobory witaminy D3, kwasów omega-3, cynku, selenu;
  • odżywiaj się zdrowo, czyli unikaj cukrów, soli, konserwantów i wysoko przetworzonego jedzenia, jedz dużo warzyw;
  • w czasie osłabienia zażywaj probiotyki i prebiotyki;
  • pamiętaj, żeby regularnie uzupełniać płyny;
  • dbaj o odpowiednią ilość snu i porządny wypoczynek;
  • staraj się unikać stresu, a jeśli już się pojawia, umiejętnie go rozładowuj (ćwiczeniami, rozmową z kimś bliskim itp.);
  • dostarczaj sobie odpowiednią porcję przyjemności i radości - pozytywne emocje także budują odporność;
  • dbaj o więzi rodzinne i przyjacielskie - w dzisiejszych czasach nabierają dodatkowego znaczenia;
  • Możesz też zadbać o swoją odporność swoistą szczepiąc się przeciwko grypie, pneumokokom i krztuścowi.
Czy warto przechorować COVID-19?SuperstacjaSuperstacja