Reklama

Reklama

Powody, by odstawić słodkie napoje gazowane

To najgorsze ze źródeł cukru – jego szkodliwe działanie jest wzmacniane przez inne substancje.

Wszystkie słodkie napoje, np. kawa z cukrem, szkodzą zdrowiu i sylwetce. A dawka kalorii z jednego kubka może przebić nawet porcję ciasta! Ale słodzone i gazowane - poza nadwagą - niosą dodatkowe zagrożenia. 

Reklama

Połączenie kwasu i cukru to pogrom dla zębów

I kości! Wiele gazowanych napojów, nie tylko cola, zawiera kwas fosforowy, wszystkie mają węglowy. Ten drugi powstaje, gdy w wodzie rozpuszcza się dający bąbelki dwutlenek węgla. Oba powodują, że w ustach jest silnie kwasowe środowisko. Osłabia szkliwo, sprawia, że zęby są podatniejsze na próchnicę. W połączeniu z cukrem kwasy te stają się jeszcze szkodliwsze! Naukowcy coraz częściej przestrzegają, że częste picie takich napojów osłabia kości, bo kwasy wypłukują z nich wapń.

Gwałtownie skacze poziom glukozy

Trzustka reaguje wyrzutem dużej porcji insuliny, co wywołuje nagły spadek cukru i... atak wilczego głodu. Choć wypiłaś mnóstwo kalorii, organizm nie poczuł zaspokojenia, bo w napoju nie było wartości odżywczych! Co więcej, cukier może powodować niewrażliwość na leptynę. To hormon sytości, produkowany przez komórki tłuszczowe i regulujący ilość zjadanych kalorii. Gdy podatność na nią spada, impuls "mam już pełen brzuch" dociera do mózgu później. Im większa jednorazowa dawka cukru, tym mniejsza wrażliwość na leptynę. Na szczęście wraca po przejściu na dietę bezcukrową.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje