Reklama

Reklama

Powody, by odstawić słodkie napoje gazowane

To najgorsze ze źródeł cukru – jego szkodliwe działanie jest wzmacniane przez inne substancje.

Wszystkie słodkie napoje, np. kawa z cukrem, szkodzą zdrowiu i sylwetce. A dawka kalorii z jednego kubka może przebić nawet porcję ciasta! Ale słodzone i gazowane - poza nadwagą - niosą dodatkowe zagrożenia. 

Połączenie kwasu i cukru to pogrom dla zębów

I kości! Wiele gazowanych napojów, nie tylko cola, zawiera kwas fosforowy, wszystkie mają węglowy. Ten drugi powstaje, gdy w wodzie rozpuszcza się dający bąbelki dwutlenek węgla. Oba powodują, że w ustach jest silnie kwasowe środowisko. Osłabia szkliwo, sprawia, że zęby są podatniejsze na próchnicę. W połączeniu z cukrem kwasy te stają się jeszcze szkodliwsze! Naukowcy coraz częściej przestrzegają, że częste picie takich napojów osłabia kości, bo kwasy wypłukują z nich wapń.

Reklama

Gwałtownie skacze poziom glukozy

Trzustka reaguje wyrzutem dużej porcji insuliny, co wywołuje nagły spadek cukru i... atak wilczego głodu. Choć wypiłaś mnóstwo kalorii, organizm nie poczuł zaspokojenia, bo w napoju nie było wartości odżywczych! Co więcej, cukier może powodować niewrażliwość na leptynę. To hormon sytości, produkowany przez komórki tłuszczowe i regulujący ilość zjadanych kalorii. Gdy podatność na nią spada, impuls "mam już pełen brzuch" dociera do mózgu później. Im większa jednorazowa dawka cukru, tym mniejsza wrażliwość na leptynę. Na szczęście wraca po przejściu na dietę bezcukrową.


Rośnie zagrożenie stłuszczeniem wątroby

Najgorsze są tu napoje słodzone fruktozą lub mieszanką cukru (glukozy lub sukrozy) i fruktozy. Zwykły cukier może być trawiony w każdej komórce ciała, fruktoza tylko w komórkach wątroby. Gdy "zatankujesz" jej za dużo, organ ten zmienia ją w tłuszcz. Część zostaje w nim i przyczynia się do rozwoju choroby, zwanej niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Część wędruje dalej jako trójglicerydy i podnosi ich poziom, co też jest szkodliwe. 

Wypijana dawka cukru bardzo przyspiesza przyrost tłuszczu brzusznego

Przerabiana na tłuszcz glukoza ląduje głównie pod skórą. Ale nie fruktoza: to głównie ona jest odpowiedzialna za to, że komórki tłuszczu trzewnego dosłownie mnożą się w oczach. I osiadają nie tylko pod skórą na brzuchu, ale też otłuszczają narządy wewnętrzne. To złe wieści, bo obecność takiego tłuszczu bardzo zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz chorób serca. Naukowcy wręcz uważają, że słodkie napoje gazowane są jedną z głównych przyczyn epidemii cukrzycy typu 2. Zagrożenie chorobą serca rośnie ze względu na wzrost poziomu trójglicerydów. Jej ryzyko u pijących jedną małą puszkę napoju dziennie, zwiększa się aż o 20 procent!

Inne zagrożenia

Insulinooporność

Już samo spożycie dużych dawek fruktozy osłabia wrażliwość na insulinę. Dodatkowo tłuszcz trzewny wytwarza substancje działające odwrotnie do insuliny. Trzustka musi produkować jej więcej. Dochodzi do nagłych skoków poziomu cukru albo jego podwyższony poziom utrzymuje się dłuższy czas. Na końcu tej drogi - cukrzyca i choroby serca!

Nowotwory

Częściej rozwijają się u osób otyłych i/lub z cukrzycą. Kochają cukier. Picie 2 puszek napojów tygodniowo zwiększa ryzyko raka! 

Podagra

Inaczej dna moczanowa. Słodkie napoje gazowane drastycznie podnoszą ryzyko jej rozwoju! Fruktoza podwyższa poziom kwasu moczowego, który wytrąca się w postaci kryształków w stawach i wywołuje bolesny stan zapalny.

***Zobacz także***

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje