Reklama

Reklama

Poziomka – filigranowa roślina o ogromnej sile zdrowotnej

Miniaturowe, słodkie owoce poziomki mają swoich fanów, również wśród najmłodszych. Niekwestionowane walory smakowe idą w parze z wartościami odżywczymi rośliny. Zarówno owoce, jak i liście poziomki mogą uratować nas z niejednej zdrowotnej opresji.

Zjadane solo, dodawane do lodów, ciast, gofrów czy naleśników owoce cieszą oczy i łechczą podniebienie. Warto włączyć je do diety dziecka, jednak dopiero, gdy ukończy ono pierwszy rok życia.

Reklama

Mądrość ludowa

Walory odżywcze i właściwości lecznicze poziomek rozpowszechniła medycyna ludowa.

Owoce wykorzystywano często do łagodzenia podrażnień dziąseł i przyzębia u dzieci, a także znoszenia dyskomfortu trawiennego i hamowania biegunek. Równie chętnie korzystano z dobroczynnych właściwości liści, których używano przy schorzeniach dróg oddechowych i moczowych.

Poziomka matką truskawki

Poziomka jest byliną z gatunku różowatych. Na świcie występuje w co najmniej 17 gatunkach. W XVIII wieku ze skrzyżowania poziomki wirginijskiej z chilijską powstała nowa odmiana - uwielbiana przez Polaków truskawka.  

Sezon na poziomki jest, niestety, krótki, dlatego korzystajmy z nich w czerwcu i lipcu, gdy roślina owocuje. Poziomka jest chętnie uprawiana w przydomowych czy działkowych  ogródkach, a także na balkonach i tarasach. Nie jest szczególnie wymagająca, lubi nasłonecznioną ekspozycję. Występuje również dziko, na polanach i słonecznych obrzeżach lasów.

Co ciekawe, dzikie odmiany poziomki są słodsze i mają więcej wartości odżywczych. Owoce są nietrwałe, łatwo ulegają uszkodzeniom, szybko pleśnieją i robią się gorzkie. Dlatego zarówno do bieżącego spożycia, jak i przetwarzania poziomek warto przystąpić niezwłocznie po zbiorze. Z poziomek możemy przygotować pyszne soki, dżemy i konfitury.  

Dowiedz się więcej na temat: poziomki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje