Pożywienie dla krwi ?

Powiedz mi jaką masz grupę krwi a powiem Ci co masz jeść... Tak w skrócie można określić teorię związku pożywienia z grupą krwi. Czy jest to droga do bycia zdrowym? Czy warto trzymać się reżimu dietetycznego dopasowanego do naszej grupy krwi?

Teoria dotycząca związku grup krwi z rodzajem odpowiedniego pożywienia zdobyła rozgłos po ukazaniu się książki Petera J. D'Adamo "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi". Podobnie jak wiele niekonwencjonalnych diet zyskała grono zwolenników i przeciwników. Zanim przekonamy się na własnej skórze i wybierzemy styl "wegetariański" lub "mięsożerny" zgodny z naszą grupą krwi, warto przyjrzeć się bliżej tej teorii od strony naukowej i przekonać się, czy rzeczywiście ma to sens.

Reklama

Mięsożerca czy wegetarianin?

Teoria doboru produktów na podstawie grupy krwi jest oparta o ewolucję gatunku ludzkiego i zmieniające się warunki bytowo - żywieniowe. Upraszczając, można powiedzieć, że człowiek pierwotny żywiący się głównie mięsem posiadał grupę krwi "0". Początki rolnictwa i zbieractwa to wyodrębnienie się grupy krwi "A", natomiast udomowienie zwierząt i styl rolniczo - hodowlany to czas powstania grupy krwi "B". Oznaką mieszania się ludności jest powstanie grupy krwi "AB".

Według autora zmiana stylu życia i sposobu odżywiania wymuszała adaptację organizmu do nowych warunków, co skutkowało powstawaniem nowej grupy krwi. Stworzenie tego rodzaju związku pozwoliło na postawienie tezy, że ludzie o grupie krwi "0" potrzebują diety bogatej w białko zwierzęce (mięso), tak jak ludzie pierwotni - myśliwi. Osoby z grupą krwi "A" to z kolei rolnicy, którym sprzyja wegetariański styl życia, natomiast osobnicy z grupą krwi "B" to szczęśliwcy, którzy mogą korzystać z praktycznie wszystkich dóbr żywieniowych łącznie z nabiałem, gdyż to właśnie ich przodkowie udomowili bydło. Z kolei ludzie, którzy posiadają grupę krwi "AB" muszą uważać na produkty, które nie są wskazane dla osób z grupą krwi "A" bądź "B".

Tajemnicze lektyny

Dieta dopasowana pod kątem grup krwi została opracowana przez Petera J. D'Adamo na podstawie tezy o lektynach znajdujących się na powierzchni błon komórkowych bakterii, roślin i zwierząt. Możemy przez to rozumieć, że lektyny wchodzą w skład ludzkiego ciała jak również są zawarte w pożywieniu, które spożywamy (zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego). Co to właściwie są za związki? Są to białka, które biorą udział w odpowiedzi immunologicznej organizmu, w oddziaływaniach pomiędzy komórkami. Przypuszczenia dotyczące związku żywienia i grupy krwi opierają się na hipotezie, że lektyny, które występują w pożywieniu i nie są zgodne z posiadaną przez nas grupą krwi wywołują w naszym organizmie reakcję podobną do tej, która przebiega przy transfuzji innej grupy krwi, niż nasza własna.

Dowiedz się więcej na temat: pożywienie | teoria

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje