Produkty, które mogą powodować trądzik

article cover

Produkty, które mogą powodować trądzik

Jeśli niepokoją cię pojawiające się na twarzy, dekolcie czy plecach bolące, podskórne guzki i wypryski, zanim zaczniesz stosować specjalistyczne preparaty antytrądzikowe przyjrzyj się swojej diecie. Wielu specjalistów uważa, że trądzik u osób dorosłych może pojawiać się wskutek alergii czy nietolerancji pokarmowych, a także diety ubogiej w składniki odżywcze. Poznaj listę alergenów i postaraj się zminimalizować lub całkiem wyeliminować je z jadłospisu na dwa tygodnie. Być może któryś z nich jest odpowiedzialny na zły stan twojej skóry
Jeśli niepokoją cię pojawiające się na twarzy, dekolcie czy plecach bolące, podskórne guzki i wypryski, zanim zaczniesz stosować specjalistyczne preparaty antytrądzikowe przyjrzyj się swojej diecie. Wielu specjalistów uważa, że trądzik u osób dorosłych może pojawiać się wskutek alergii czy nietolerancji pokarmowych, a także diety ubogiej w składniki odżywcze. Poznaj listę alergenów i postaraj się zminimalizować lub całkiem wyeliminować je z jadłospisu na dwa tygodnie. Być może któryś z nich jest odpowiedzialny na zły stan twojej skóry123RF/PICSEL
Produktami, które mogą przyczyniać się do powstawania trądziku są rafinowane węglowodany, takie jak np. produkty pszenne (gluten), biały ryż i makaron ryżowy, napoje gazowane słodzone, słodziki - cukier, syrop z agawy, miód. Rafinowane węglowodany są szybko wchłaniane do krwioobiegu, gdzie gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Gdy wzrasta, poziom insuliny również się podnosi, a stan ten nie jest dobry dla osób z tendencją do trądziku.
Produktami, które mogą przyczyniać się do powstawania trądziku są rafinowane węglowodany, takie jak np. produkty pszenne (gluten), biały ryż i makaron ryżowy, napoje gazowane słodzone, słodziki - cukier, syrop z agawy, miód. Rafinowane węglowodany są szybko wchłaniane do krwioobiegu, gdzie gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Gdy wzrasta, poziom insuliny również się podnosi, a stan ten nie jest dobry dla osób z tendencją do trądziku.
Produkty mleczne u wielu osób są powodem dolegliwości gastrycznych - niekiedy bardzo bolesnych i nieprzyjemnych. Ci, u których mleko krowie czy sery wywołują przykre symptomy muszą całkowicie wyeliminować nabiał z diety. Niekiedy jednak alergia ta objawia się w inny sposób - w postaci rozległego trądziku. Na podstawie badań wiadomo, że mleko zwiększa poziom insuliny, niezależnie od wpływu na poziom cukru we krwi, co może pogorszać stan skóry.
Produkty mleczne u wielu osób są powodem dolegliwości gastrycznych - niekiedy bardzo bolesnych i nieprzyjemnych. Ci, u których mleko krowie czy sery wywołują przykre symptomy muszą całkowicie wyeliminować nabiał z diety. Niekiedy jednak alergia ta objawia się w inny sposób - w postaci rozległego trądziku. Na podstawie badań wiadomo, że mleko zwiększa poziom insuliny, niezależnie od wpływu na poziom cukru we krwi, co może pogorszać stan skóry.
Dieta oparta na przetworzonej żywności nie tylko zaśmieca organizm od środka, ale również wpływa na zły stan skóry, włosów i paznokci. Trądzik jest silnie związany z dietą zachodnią, bogatą w kalorie, tłuszcze i rafinowane węglowodany. Produkty typu fast food, jak np. hamburgery, hot dogi, frytki, napoje gazowane mogą zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku.
Dieta oparta na przetworzonej żywności nie tylko zaśmieca organizm od środka, ale również wpływa na zły stan skóry, włosów i paznokci. Trądzik jest silnie związany z dietą zachodnią, bogatą w kalorie, tłuszcze i rafinowane węglowodany. Produkty typu fast food, jak np. hamburgery, hot dogi, frytki, napoje gazowane mogą zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku.
O generowanie trądziku podejrzana jest również czekolada. Kilka badań łączyło jedzenie czekolady ze zwiększonym ryzykiem skórnych stanów zapalnych. Jedno z eksperymentów wykazało, że mężczyźni ze skłonnością do trądziku, którzy spożywali 25 gramów 99% ciemnej czekolady dziennie, mieli zwiększoną liczbę zmian trądzikowych po zaledwie dwóch tygodniach. Jeśli zatem masz tendencję do wyprysków, czekoladę jadaj lepiej sporadycznie.
O generowanie trądziku podejrzana jest również czekolada. Kilka badań łączyło jedzenie czekolady ze zwiększonym ryzykiem skórnych stanów zapalnych. Jedno z eksperymentów wykazało, że mężczyźni ze skłonnością do trądziku, którzy spożywali 25 gramów 99% ciemnej czekolady dziennie, mieli zwiększoną liczbę zmian trądzikowych po zaledwie dwóch tygodniach. Jeśli zatem masz tendencję do wyprysków, czekoladę jadaj lepiej sporadycznie.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?