Reklama

Produkty, które pozwolą pozbyć się tłuszczu z brzucha

Im więcej tkanki tłuszczowej obecnej na naszym brzuchu, tym bardziej czujemy się mniej atrakcyjni, a co najgorsze, tym skuteczniej zwiększamy ryzyko nadciśnienia tętniczego, stłuszczenia wątroby i pojawienia się cukrzycy. Jak zatem pozbyć się niechcianego, mało estetycznego i niekorzystnie wpływającego na naszą kondycję psychofizyczną problemu? Idealnym rozwiązaniem są codzienne, odpowiednio dopasowane do kondycji i sylwetki ćwiczenia fizyczne połączone z adekwatnie zbilansowaną dietą. Nie wiesz od czego zacząć? Poniżej znajdziesz dziesięć produktów, które przyczynią się do redukcji tkanki tłuszczowej z brzucha:

Seler

Aby mieć płaski brzuch, wypełnij swój talerz zielonymi warzywami liściastymi, takimi jak seler. Jest on niskokaloryczny i jednocześnie bogaty w błonnik. Stanowi też źródło wapnia oraz witaminy C, które są pomocne przy odchudzaniu. Ponadto zaletą selera jest to, że zawiera naturalne związki, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jajnika u kobiet. Na bazie tego zdrowego warzywa można śmiało przygotować domowe koktajle czy sałatki.

Pomidory

Jeden duży pomidor ma tylko 33 kcal, a zawiera związki, które pomagają pozbyć się zmarszczek i uchronić nas przed nowotworem oraz zmniejszyć poziom złego cholesterolu w organizmie i zwalczać przewlekłe choroby związane z otyłością. Ponadto występujące w pomidorach przeciwutleniacze zapewniają nam wiele korzyści zdrowotnych oraz dostarczają składników odżywczych, takich jak żelazo, potas, witaminy A oraz C, których niekiedy brakuje w codziennej diecie.

Reklama

Migdały

Badania przeprowadzone przez naukowców dowodzą, że jedzenie migdałów skutecznie hamuje głód. Pomagają one również zwalczać ryzyko zachorowania na choroby serca, a dzięki wysokiej zawartości magnezu stymulują pracę mięśni, które spalają znacznie więcej tłuszczu.

Fasola

Regularne spożywanie różnych rodzajów ziaren pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej, rozwija mięśnie i usprawnia proces trawienia. Fasola pomaga również utrzymać uczucie sytości przez dłuższy czas, co powstrzymuje cię od przejedzenia. Dzieje się tak, dlatego że ziarna są doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika. Dodawaj fasolę do codziennych posiłków takich jak sałatki, zupy lub dania na ciepło.

Ananasy

Te tropikalne owoce zawierają enzymy, które mają właściwości przeciwzapalne i metabolizują białko, dzięki czemu przyczyniają się do szybszego spadku wagi. Badania wykazały również, że zawarta w ananasach bromelaina nie tylko pomaga usuwać bakterie, które powodują biegunkę, ale jednocześnie jest bardzo skuteczna w leczeniu schorzeń związanych z pracą jelit. Ponadto ananas zawiera witaminę B6 oraz C, mangan, tiaminę, miedź i błonnik, które zapewniają wiele korzyści.

Jabłka

Jabłka są bogate w błonnik, flawonoidy, fitosterole oraz beta-karoten, które sprawiają, że żołądek jest wypełniony i dzięki temu unikniesz przejadania się. Przeprowadzone testy wskazują, że kobiety które jadły trzy lub więcej jabłek dziennie, straciły na wadze o wiele więcej, niż te, które usunęły je ze swojej diety.

Wiśnie

Badania przeprowadzone przez naukowców sugerują, że dieta, w której są obecne wiśnie, pomaga skutecznie obniżyć ryzyko chorób serca oraz zespołu metabolicznego. Ten ostatni zwiększa ryzyko gromadzenia się tłuszczu na brzuchu, co może skutecznie utrudniać utratę wagi. Oprócz tego, wiśnie pomagają obniżyć poziom cholesterolu w organizmie oraz zapobiegają starzeniu się komórek, dzięki czujemy się i wyglądamy o wiele młodziej.

Awokado

Awokado zawiera ważny aminokwas, który pomaga w odpowiednim zarządzaniu wagą ciała. Jest również źródłem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych, które pomagają spalić tłuszcz z brzucha. Ponadto dostarcza błonnika, który jest niezbędny w procesie odchudzania.

Arbuz

Wielu dietetyków deklaruje, że regularne zjadanie arbuza jest najlepszym sposobem na pozbycie się tkanki tłuszczowej z brzucha. Owoc ten składa się w 91 procentach z wody i kiedy jesz go przed posiłkiem, wypełnia twój organizm. W konsekwencji konsumujesz o wiele mniej. Ponadto arbuz to doskonałe źródło witamin B1, B6 i C oraz minerałów, takich jak potas i magnez.

Ogórki

Ogórki są jednocześnie zdrowe i niskokaloryczne. 100 gram surowego warzywa zawiera około 96 procent wody i tylko około 45 kalorii. Składają się głównie z minerałów, błonnika oraz witamin, które są niezbędne podczas odchudzania, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej diety.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy