Produkty, które warto jeść w surowej postaci
Istnieje grupa produktów, które wykazują szereg pozytywnych właściwości dla naszego zdrowia, urody i samopoczucia. Jednak najlepiej działają, gdy spożywamy je w surowej postaci. Pod wpływem wysokiej temperatury wiele zdrowych produktów traci cenne wartości odżywcze. Dlatego najlepiej zrezygnować z ich gotowania i smażenia. Poniżej przedstawiamy sześć produktów, które lepiej jeść je na surowo.
Badania naukowe potwierdzają, że surowe produkty, mowa tu głównie o warzywach i owocach, znacznie lepiej wpływają na nasze zdrowie niż, gdyby zostały przetworzone lub poddane obróbce termicznej. W surowej postaci dostarczają nam najwięcej substancji odżywczych. Czego unikać, gdy kupimy świeże brokuły lub buraki? Gotowania, pieczenia, smażenia i marynowania w occie. Te procesy skutecznie eliminują większość składników odżywczych ze zdrowych produktów.
1. Brokuły
Brokuły to skarbnica witaminy C, potasu, wapnia i wielu innych cennych substancji. Dzięki dużej ilości potasu pozytywnie wpływają na układ krwionośny: poprawiają krążenie, wzmacniają serce i obniżają nadciśnienie. Brokuły zawierają również spore ilości sulforafanu, czyli związku, który przeciwdziała nowotworom, a także chorobom autoimmunologicznym. Badania naukowe potwierdzają, że osoby regularnie spożywające brokuły lepiej przyswajają substancje odżywcze, niż te, które jadły je po obróbce termicznej.
2. Czosnek
Przez jego miłośników, ale i niektórych lekarzy nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Obróbka termiczna może pozbawić go większości wartości odżywczych, szczególnie cennych przeciwutleniaczy. Jedz więc czosnek w surowej postaci, najlepiej w połączeniu z miodem i cebulą. Te produkty wzmacniają jego działanie.
Są źródłem witamin: A, B i C, cennych minerałów i błonnika. Wzmacniają odporność, poprawiają przemianę materii i pracę układu krwionośnego. To również doskonały produkt na problemy z nadciśnieniem. Niestety, pod wpływem wysokiej temperatury traci praktycznie wszystkie wartości odżywcze. Dlatego, jeśli chcemy skorzystać z dobrodziejstw buraka, najlepiej jeść go w surowej wersji – w kawałkach lub pić sok z buraka.
4. Cebula
Cebula, podobnie jak czosnek, uznawana jest za naturalny antybiotyk. Nie tylko leczy przeziębienia i łagodzi stany zapalne, ale także doskonale wzmacnia odporność organizmu. Cebula zawiera cenny składnik – alicynę, który pozytywnie wpływa na zdrowie psychiczne, łagodząc stany lękowe. Ponadto, poprawia krążenie krwi i chroni przed zawałem. Najlepiej jeść ją oczywiście w postaci surowej. Jeśli zjedzenie cebuli bez dodatków sprawia ci trudność, przemyć ją w sałatce lub w koktajlu. W okresie jesienno-zimowym warto jeść ją codziennie.
Czerwoną paprykę dietetycy zaliczają do grupy najzdrowszych warzyw. Nic dziwnego! Warzywo to bogate jest wiele cennych wartości odżywczych. W papryce znajdziemy spore ilości witamin: C,A i E, a także potężną dawkę potasu i magnezu. Regularne spożywanie tego warzywa pomaga obniżyć ciśnienie krwi i chroni organizm przed chorobami układu krążenia. Paprykę najlepiej jeść w surowej postaci lub po niewielkiej obróbce termicznej.
6. Orzechy
Orzechy, mimo że to kaloryczny produkt, jednocześnie jest bardzo zdrowy. W ich składzie znajdziemy spore ilości zdrowych tłuszczy, białek i przeciwutleniaczy, które skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Regularnie spożywane mogą zapobiec również problemom z krążeniem krwi, zawałowi i poważnym schorzeniom układu sercowo-naczyniowego. Gdy są smażone lub gotowane, tracą swoje cenne właściwości. Najlepiej jeść świeże orzechy, które można kupić na kilogramy. Najzdrowsze to: migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe i nerkowce. Uwzględniaj je w codziennej diecie.