Produkty, które zwiększają ryzyko nowotworów

article cover

Produkty, które zwiększają ryzyko nowotworów

Wiadomo nie od dziś, że cukry oraz żywność przetworzona sprzyjają nadwadze i otyłości. Regularne ich jedzenie podnosi stężenie insuliny, która w dużych ilościach wywołuje insulinooporność i zwiększa procesy zapalne w organizmie. Nieleczone, prowadzą zwykle do nowotworów.
Wiadomo nie od dziś, że cukry oraz żywność przetworzona sprzyjają nadwadze i otyłości. Regularne ich jedzenie podnosi stężenie insuliny, która w dużych ilościach wywołuje insulinooporność i zwiększa procesy zapalne w organizmie. Nieleczone, prowadzą zwykle do nowotworów. 123RF/PICSEL
Nadmiar białka pochodzenia zwierzęcego w diecie ma również negatywne skutki dla zdrowia. Zwiększa stężenie hormonu IGF-1, który sprawia, że komórki bardzo szybko się dzielą, co u osób dorosłych może przyczynić się do rozwoju wielu nowotworów.
Nadmiar białka pochodzenia zwierzęcego w diecie ma również negatywne skutki dla zdrowia. Zwiększa stężenie hormonu IGF-1, który sprawia, że komórki bardzo szybko się dzielą, co u osób dorosłych może przyczynić się do rozwoju wielu nowotworów.123RF/PICSEL
Nadmiar tłustych produktów w codziennym menu może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet. Mowa tutaj przede wszystkim o posiłkach niskobłonnikowych z wysokim udziałem tłuszczów zwierzęcych – czyli typowej diecie polskiej. Takie żywienie sprzyja wyższym stężeniom estrogenów i wolniejszemu ich metabolizmowi.
Nadmiar tłustych produktów w codziennym menu może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet. Mowa tutaj przede wszystkim o posiłkach niskobłonnikowych z wysokim udziałem tłuszczów zwierzęcych – czyli typowej diecie polskiej. Takie żywienie sprzyja wyższym stężeniom estrogenów i wolniejszemu ich metabolizmowi.
Dieta obfitująca w sól również przyczynia się do rozwoju nowotworów - szczególnie nosogardzieli oraz żołądka.
Dieta obfitująca w sól również przyczynia się do rozwoju nowotworów - szczególnie nosogardzieli oraz żołądka. 123RF/PICSEL
Z badań wiemy, że regularne picie alkoholu zwiększa ryzyko raka krtani, ust, gardła, przełyku piersi oraz jelita grubego. Przy spożywaniu dwóch kieliszków wina dziennie czy pół litra piwa, ryzyko zachorowania na raka okrężnicy wzrasta aż o 25 proc. Alkohol zmienia metabolizm estrogenów, dlatego nawet umiarkowanie jego picie zwiększa ryzyko nowotworu piersi.
Z badań wiemy, że regularne picie alkoholu zwiększa ryzyko raka krtani, ust, gardła, przełyku piersi oraz jelita grubego. Przy spożywaniu dwóch kieliszków wina dziennie czy pół litra piwa, ryzyko zachorowania na raka okrężnicy wzrasta aż o 25 proc. Alkohol zmienia metabolizm estrogenów, dlatego nawet umiarkowanie jego picie zwiększa ryzyko nowotworu piersi.
Badania nad migrantami i obserwacje krajów azjatyckich udowodniły, że czynniki środowiskowe mają istotny udział w rozwoju raka. W tym rejonie zachorowalność wzrastała zbyt szybko, by przypisać ją zmianom w genach. Liczba osób chorujących na raka piersi i jelita grubego zwiększyła się trzykrotnie w drugim pokoleniu japońskich emigrantów do USA, co wiązało się z przejęciem amerykańskiego stylu życia - w tym nawyków żywieniowych. Inne badania pokazują, że coraz większe rozpowszechnienie zachodniego stylu życia w krajach azjatyckich sprawia, iż z roku na rok wzrasta tam zachorowalność na raka piersi i prostaty. Jaka zatem żywność jest najbardziej rakotwórcza? Na podstawie wielu przeprowadzonych badań pewne jest, że jedzenie produktów mięsnych (głównie mięsa czerwonego) zwiększa ryzyko nowotworów okrężnicy, odbytu, a także trzustki, płuc, przełyku, żołądka, prostaty oraz macicy. Najbardziej niebezpieczne dla zdrowia są przetwory mięsne jak np. wędliny. Żelazo hemowe zawarte w czerwonym mięsie przyczynia się do powstawania stanów zapalnych, a także nasila insulinooporność. Pieczone i grillowane mięso jest bogate w związki rakotwórcze.
Badania nad migrantami i obserwacje krajów azjatyckich udowodniły, że czynniki środowiskowe mają istotny udział w rozwoju raka. W tym rejonie zachorowalność wzrastała zbyt szybko, by przypisać ją zmianom w genach. Liczba osób chorujących na raka piersi i jelita grubego zwiększyła się trzykrotnie w drugim pokoleniu japońskich emigrantów do USA, co wiązało się z przejęciem amerykańskiego stylu życia - w tym nawyków żywieniowych. Inne badania pokazują, że coraz większe rozpowszechnienie zachodniego stylu życia w krajach azjatyckich sprawia, iż z roku na rok wzrasta tam zachorowalność na raka piersi i prostaty. Jaka zatem żywność jest najbardziej rakotwórcza? Na podstawie wielu przeprowadzonych badań pewne jest, że jedzenie produktów mięsnych (głównie mięsa czerwonego) zwiększa ryzyko nowotworów okrężnicy, odbytu, a także trzustki, płuc, przełyku, żołądka, prostaty oraz macicy. Najbardziej niebezpieczne dla zdrowia są przetwory mięsne jak np. wędliny. Żelazo hemowe zawarte w czerwonym mięsie przyczynia się do powstawania stanów zapalnych, a także nasila insulinooporność. Pieczone i grillowane mięso jest bogate w związki rakotwórcze.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?