Produkty, które zwiększają ryzyko nowotworów
To, co jemy, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Światowy Fundusz Badań nad Rakiem i Amerykański Instytut Badań nad Rakiem szacują, że predyspozycje genetyczne są odpowiedzialne tylko za 5-10 proc. przypadków chorób, natomiast niewłaściwa dieta, otyłość oraz brak ruchu przyczynia się do rozwoju nowotworów aż 3-8 razy bardziej, niż u osób dbających o zdrowie.
Produkty, które zwiększają ryzyko nowotworów
1 / 6
Badania nad migrantami i obserwacje krajów azjatyckich udowodniły, że czynniki środowiskowe mają istotny udział w rozwoju raka. W tym rejonie zachorowalność wzrastała zbyt szybko, by przypisać ją zmianom w genach. Liczba osób chorujących na raka piersi i jelita grubego zwiększyła się trzykrotnie w drugim pokoleniu japońskich emigrantów do USA, co wiązało się z przejęciem amerykańskiego stylu życia - w tym nawyków żywieniowych. Inne badania pokazują, że coraz większe rozpowszechnienie zachodniego stylu życia w krajach azjatyckich sprawia, iż z roku na rok wzrasta tam zachorowalność na raka piersi i prostaty. Jaka zatem żywność jest najbardziej rakotwórcza?
Na podstawie wielu przeprowadzonych badań pewne jest, że jedzenie produktów mięsnych (głównie mięsa czerwonego) zwiększa ryzyko nowotworów okrężnicy, odbytu, a także trzustki, płuc, przełyku, żołądka, prostaty oraz macicy. Najbardziej niebezpieczne dla zdrowia są przetwory mięsne jak np. wędliny. Żelazo hemowe zawarte w czerwonym mięsie przyczynia się do powstawania stanów zapalnych, a także nasila insulinooporność. Pieczone i grillowane mięso jest bogate w związki rakotwórcze.