Reklama

Produkty, których nie wolno spożywać razem

Niektóre produkty żywnościowe połączone z innymi tworzą mieszankę, która może nam zaszkodzić i powodować problemy żołądkowe. Warto sprawdzić, których produktów nie należy ze sobą łączyć oraz jak unikać tych kombinacji.

Beztłuszczowy sos sałatkowy

Beztłuszczowe sosy sałatkowe może i są niskokaloryczne ale uniemożliwiają wchłanianie się witamin i minerałów z warzyw. Naukowcy dowiedli, że tłuszcze są niezbędne do prawidłowego wchłaniania karetonoidów. Związki te, należą do grupy przeciwutleniaczy i pomagają zminimalizować ryzyko zachorowania na raka czy choroby serca. Jednak aby karetonoidy prawidłowo się wchłaniały potrzebne im są tłuszcze, które pomogą w prawidłowym trawieniu. Zamiast gotowych sosów niskotłuszczowych, spróbuj użyć oliwy z oliwek z dodatkiem oregano i bazylii.

Śmietanka oraz czarna i zielona herbata

Reklama

Zarówno czarna, jak i zielona herbata są pełne antyoksydantów, które chronią nasz organizm przed stanami zapalnymi. Niestety, dodanie mleka krowiego, mleka sojowego, czy sztucznych śmietanek do herbaty hamuje ten proces. Tłuszcz występujący w mleku czy śmietance wiąże przeciwutleniacze w herbacie i powoduje, że absorbowanie korzystnych związków jest prawie niemożliwe. Aby antyoksydanty wchłaniały się prawidłowo, najlepiej jest pić herbatę z dodatkiem cytryny, którą zawiera witaminę C.

Piwo i tłuste hamburgery

Jest to jedna z bardziej lubianych kompozycji podczas sobotnich spotkań panów na meczu. Hamburger połączony z alkoholem powoduje masę problemów. Hamburgery są tłuste i wątroba potrzebuje dużo czasu, aby je przetrawić. Jednak w momencie kiedy równocześnie dostarczymy alkohol, który traktowany jest jak substancja toksyczna, wątroba zajmie się trawieniem alkoholu, a tłuszcz z hamburgerów zacznie magazynować w komórkach tłuszczowych. Tak więc hamburgery i piwo są bardzo złym połączeniem, które nie służy, ani naszej wątrobie, ani tym bardziej figurze.

Biały chleb i dżem

Biały chleb z dżemem to smak dzieciństwa. Jednak połączenie białego chleba i dżemu to zdecydowanie zły pomysł. Zastanawiasz się pewnie dlaczego? Biały chleb to źródło prostych węglowodanów, które powodują, że poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta, dodając do tego słodki dżem mamy prawdziwą bombę cukrową. Tak gwałtowny przyrost cukru powoduje, ze poziom glukozy we krwi wzrasta i spala całą energię na raz pozostawiając nam tylko uczucie zmęczenia. Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez kromki chleba z dżemem, to najlepiej zacznij jeść pieczywo z pełnego ziarna, które jest nie tylko zdrowsze ale i skutecznie hamuje skoki glukozy.

Alkohol i kofeina

Kofeina zawarta w napojach energetycznych nie jest najlepszym pomysłem jeśli chodzi o picie alkoholu. Spożycie alkoholu i napoju energetycznego w jednym czasie powoduje, że czujemy się bardziej pijani niż w rzeczywistości jesteśmy. Kofeina w połączeniu z alkoholem może również doprowadzić do palpitacji serca, a nawet stanu przedzawałowego. Tak więc lepiej dla własnego zdrowia i bezpieczeństwa nie łączyć alkoholu z napojami energetycznymi.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: odżywianie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama