Przepis na syrop z kwiatów lipy. Na co pomaga?

Z kwiatów lipy przygotujesz smaczny i pełen cennych właściwości domowy syrop
Z kwiatów lipy przygotujesz smaczny i pełen cennych właściwości domowy syrop123RF/PICSEL

Kiedy kwitnie lipa?

Kwiaty na talerzu. Jakie gatunki można bezpiecznie jeść?Interia.tv

Jak zbierać kwiaty lipy na syrop?

Syrop z kwiatów lipy: Przepis krok po kroku

  • Kwiatostany oczyść z gałązek i listków. Rozłóż je na ręczniku papierowym i zostaw na godzinę - w ten sposób pozbędziesz się ewentualnych owadów, których lepiej nie uwzględniać w składzie syropu.
  • Ostrożnie opłucz je pod chłodną wodą i ponownie ułóż na ręczniku lub czystej ściereczce, by mogły obeschnąć.
  • W międzyczasie przygotuj słodką zalewę. Do garnka wlej litr wody (najlepiej przefiltrowanej), wsyp 800 gramów cukru i zagotuj. Pamiętaj o częstym mieszaniu.
  • Kwiaty umieść na dnie suchego i wyparzonego wcześniej słoika.
  • Zalej gorącą wodą z cukrem. Opcjonalnie możesz dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny.
  • Wymieszaj, przykryj gazą i odstaw w ciemne miejsce na trzy dni. Kwiaty powinny być zanurzone w syropie. Raz dziennie zajrzyj do naczynia, by zamieszać jego zawartość.
  • Na koniec przecedź przez gęste sito lub grubą gazę. Ponownie zagotuj i przelej od razu do mniejszych butelek lub słoików. Szczelnie zakręć.

Zobacz również:

    Syrop z kwiatów lipy: Właściwości lecznicze

    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?