Reklama

Przyprawa curry: Dlaczego warto regularnie ją stosować?

Curry to jedna z najpopularniejszych orientalnych przypraw, która pochodzi z Indii. Kurczak w curry jest znany praktycznie na całym świecie. Również Polacy pokochali walory smakowe tej przyprawy. Jednak nie tylko z tego względu powinniśmy ją jeść. Curry fenomenalnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Przyspiesza odchudzanie i poprawia pracę całego organizmu. Sprawdźmy, dlaczego warto spożywać ją regularnie.

Dlaczego curry jest tak cenne dla zdrowia?

W skład przyprawy curry wchodzą również inne, między innymi imbir, kurkuma, chili, cynamon czy kardamon. Wszystkie z nich należą do grupy najzdrowszych przypraw. Jakie cenne związki dla naszego zdrowia znajdziemy w tej przyprawie? Przede wszystkim sporo witamin i minerałów, a także kwasu foliowego. Ponadto, curry to dobre źródło polifenoli, czyli substancji, które usuwają wolne rodniki z organizmu. Dzięki ich obecności curry działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom tej orientalnej przyprawy.

Właściwości prozdrowotne curry

Wzmacnia odporność organizmu i chroni go przed przewlekłymi chorobami

Reklama

Przeciwutleniacze zawarte w curry wzmacniają odporność naszego organizmu, a także skutecznie usuwają z niego wolne rodniki odpowiedzialne za większość przewlekłych chorób.

Przyspiesza przemianę materii i wspomaga odchudzanie

W curry znajdziemy sporo błonnika, który dba o prawidłowe działanie naszego układu trawiennego. Regularnie jedzona przyprawa curry pomoże również schudnąć. Okazuje się, że curry bardzo szybko spala tłuszcz.

Łagodzi mdłości

Wykazano, że napar z korzenia curry może łagodzić również mdłości. W przypadku grypy żołądkowej należy pić go do trzech razy dziennie.

Poprawia pracę mózgu

Ze względu na bogactwo polifenoli przyprawa curry pozytywnie wpływa również na pracę mózgu. Dzięki obecności curry w diecie nasze koncentracja i pamięć ulegną znacznej poprawie.

Wspomaga leczenie stanów zapalnych i zapobiega ich powstawaniu

Okazuje się, że curry wykazuje również właściwości łagodzące stany zapalne. Przyprawę można stosować bezpośrednio na skórę w postaci kompresu. Regularnie spożywane curry zapobiega również powstawaniu stanów zapalnych w organizmie.

W jakiej postaci stosować curry, by odczuć pozytywne efekty działania tej przyprawy?

Curry najlepiej dodawać do codziennych posiłków, wystarczy połowa łyżeczki. Alternatywą jest picie naparu przygotowanego na bazie świeżego korzenia curry. Kilka plastrów korzenia zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zaparzenia.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: curry
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy