Przyprawa curry: Dlaczego warto regularnie ją stosować?
Curry to jedna z najpopularniejszych orientalnych przypraw, która pochodzi z Indii. Kurczak w curry jest znany praktycznie na całym świecie. Również Polacy pokochali walory smakowe tej przyprawy. Jednak nie tylko z tego względu powinniśmy ją jeść. Curry fenomenalnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Przyspiesza odchudzanie i poprawia pracę całego organizmu. Sprawdźmy, dlaczego warto spożywać ją regularnie.
W skład przyprawy curry wchodzą również inne, między innymi imbir, kurkuma, chili, cynamon czy kardamon. Wszystkie z nich należą do grupy najzdrowszych przypraw. Jakie cenne związki dla naszego zdrowia znajdziemy w tej przyprawie? Przede wszystkim sporo witamin i minerałów, a także kwasu foliowego. Ponadto, curry to dobre źródło polifenoli, czyli substancji, które usuwają wolne rodniki z organizmu. Dzięki ich obecności curry działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom tej orientalnej przyprawy.
Wzmacnia odporność organizmu i chroni go przed przewlekłymi chorobami
Przeciwutleniacze zawarte w curry wzmacniają odporność naszego organizmu, a także skutecznie usuwają z niego wolne rodniki odpowiedzialne za większość przewlekłych chorób.
Przyspiesza przemianę materii i wspomaga odchudzanie
W curry znajdziemy sporo błonnika, który dba o prawidłowe działanie naszego układu trawiennego. Regularnie jedzona przyprawa curry pomoże również schudnąć. Okazuje się, że curry bardzo szybko spala tłuszcz.
Łagodzi mdłości
Wykazano, że napar z korzenia curry może łagodzić również mdłości. W przypadku grypy żołądkowej należy pić go do trzech razy dziennie.
Poprawia pracę mózgu
Ze względu na bogactwo polifenoli przyprawa curry pozytywnie wpływa również na pracę mózgu. Dzięki obecności curry w diecie nasze koncentracja i pamięć ulegną znacznej poprawie.
Wspomaga leczenie stanów zapalnych i zapobiega ich powstawaniu
Okazuje się, że curry wykazuje również właściwości łagodzące stany zapalne. Przyprawę można stosować bezpośrednio na skórę w postaci kompresu. Regularnie spożywane curry zapobiega również powstawaniu stanów zapalnych w organizmie.
Curry najlepiej dodawać do codziennych posiłków, wystarczy połowa łyżeczki. Alternatywą jest picie naparu przygotowanego na bazie świeżego korzenia curry. Kilka plastrów korzenia zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zaparzenia.