Przyprawy poprawiające pracę mózgu
Aby nasz mózg funkcjonował prawidłowo, musi regularnie dostawać składniki odżywcze, które wspomagają jego kondycję. Jednak wartości odżywcze, które zawierają produkty codziennie przez nas jedzone, mogą nie zawsze zaspokajać głód naszego mózgu. By poprawić jego działanie, warto włączyć do diety niektóre przyprawy i zioła. Okazuje się, że mają one świetny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu.
Rumianek to jedno z najzdrowszych ziół dla naszego organizmu. Ma nie tylko działanie uspokajające i łagodzące problemy trawienne, ale również zawiera związki, które poprawiają pracę naszego mózgu. Jedna filiżanka naparu z rumianku dziennie pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie i samopoczucie.
Żeń-szeń
Przyprawą cenną dla naszego organizmu jest również żeń-szeń. Badania wykazują, że żeń-szeń dodaje energii, poprawia pamięć i opóźnia procesy starzenia się. Żeń-szeń najlepiej stosować w formie herbatki, której przygotowanie jest bardzo proste: łyżkę surowca zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na kilkanaście minut. Następnie po wystudzeniu pijemy. Napar z żeń-szenia polecany jest szczególnie osobom przemęczonym i zapracowanym.
Kolejna przyprawa, która korzystnie wpływa na pracę naszego mózgu, to tymianek. Naukowcy z Instituto D'Or de Pesquisa e Ensino, Universidade da Bahia i Universidade Federal do Rio de Janeiro ustalili, że w przyprawie tej znajdują się związki, które mogą wzmacniać połączenia między komórkami mózgu. Mowa o substancji zwanej apigeniną. To flawonoid, który występuje również w pietruszce i karczochach. Dostarczany w odpowiednich ilościach do organizmu może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
W szałwii znajdziemy sporo minerałów, między innymi: cynk, wapń, magnez, potas, żelazo oraz sód. Ponadto, szałwia to roślina obfitująca w witaminy: C oraz D. Badania dowodzą, że ekstrakt z szałwii hamuje działanie szkodliwego enzymu, który może blokować neuroprzekaźniki odpowiedzialne za wiele ważnych funkcji mózgu. Szałwia poprawia pamięć i wspomaga proces uczenia się. Szałwia, podobnie jak tymianek, może również hamować rozwój choroby Alzheimera.
Czosnek to bogate źródło przeciwutleniaczy i składników przeciwzapalnych. Wzmacnia odporność organizmu i wspomaga jego walkę z różnego rodzaju infekcjami. Ciepłe mleko z dodatkiem czosnku to skuteczny środek na obolałe gardło, który chętnie stosowały nasze babcie. Ale to nie ta właściwość czosnku jest najciekawsza, a jego wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu. W czosnku znajduje się substancja zwana n-fruktozyloargininą, która chroni mózg przed uszkodzeniami spowodowanymi przez stres środowiskowy, ale pomaga również w naprawie istniejących już uszkodzeń. Spożywany regularnie czosnek może zapobiec rozwojowi choroby Parkinsona.