Reklama

Pyszna i zdrowa dieta jagodowa

Niebieskie i czerwone drobne owoce to bomby witaminowe, ale też skuteczne spalacze tłuszczu. Jedzmy je więc z apetytem, póki sezon jagodowy w pełni!

Wykorzystaj dobroczynne działanie jagód, malin, porzeczek, jeżyn, a bez wysiłku zgubisz kilka centymetrów w talii! Owoce jagodowe dają uczucie sytości dzięki zawartemu w nich błonnikowi. Jeśli dobierzesz do nich odpowiednie składniki - odchudzająca moc owoców wzmocni się jeszcze bardziej. Trik polega na sprytnym zestawieniu produktów podczas jednego posiłku!

Jedz 40 dag owoców jagodowych dziennie. Podziel tę porcję na 3-4 posiłki. Zaczynaj dzień od owoców z płatkami zbożowymi: zyskasz energię i utrzymasz w równowadze poziom cukru we krwi. Na obiad jadaj dania lekkie i bogate w białko, np. kurczak albo stek. Sprawdź, jak świetnie mięso smakuje z podgrzanym musem z malin czy porzeczek (sos dopraw np. imbirem i pieprzem, które świetnie podkręcają metabolizm)! Między posiłkami pij jagodowy koktajl z awokado (ma enzym spalający łuszcz!). Na kolację jadaj owoce z twarogiem, jogurtem. W produktach mlecznych kryje się białko przyspieszające przemianę materii.

Reklama

Jagody i borówki

Zawierają mnóstwo polifenoli, które unieszkodliwiają wolne rodniki, więc chronią nawet przed rakiem. Dostarczają też dużo witaminy C. Są polecane w profilaktyce chorób układu krążenia - obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi. Borówki uznano też za eliksir młodości, a jagody - lek na dobry wzrok.

Truskawki

Doskonale regulują gospodarkę wodną: zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie, bo zawierają dużo potasu. Jednocześnie to najmniej kaloryczne owoce jagodowe - w 100 g są tylko 32 kcal!). Dlatego warto po truskawki sięgać także po bardzo krótkim sezonie na świeże owoce. Mrożone dodawaj do koktajli... zamiast kostek lodu!

Jeżyny

Ograniczają wchłanianie niezdrowych tłuszczów. Ich ciemny kolor oznacza, że zawierają dużo przeciwutleniaczy (zapobiegają nowotworom i są lekiem dla oczu - zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej). Wzmacniają odporność i zapobiegają infekcjom.

Maliny

Kryją w sobie najwięcej pektyn (rozpuszczalnego błonnika) ze wszystkich owoców jagodowych. Pektyny zapewniają uczucie sytości i zapobiegają napadom wilczego głodu. Pilnują też, by nie wzrastał poziom złego cholesterolu.

Porzeczki

Zawierają najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców jagodowych (36 mg w 100 g). Są także bogate w błonnik, dzięki któremu usprawnia się metabolizm. Co ciekawe: mają niski indeks glikemiczny. A to oznacza, że organizm łatwiej utrzymuje niski poziom insuliny we krwi.

Wskazówka dietetyczna: KONFITURA... BEZ GOTOWANIA

Jeśli lubisz słodkie dodatki do twarożku i chrupkiego pieczywa, przygotuj konfiturę bez cukru! Zmiksuj 25 dag malin z 1 łyżeczką miodu i kropelką olejku waniliowego, dodaj rozpuszczoną żelatynę. Przechowuj w lodówce.

Idealna na śniadanie
Kaszka orkiszowa z jagodami

PRZYGOTOWANIE 1 PORCJI: Zagotuj 5 dag płatków orkiszowych, 1 łyżeczkę kakao i 150 ml chudego mleka, trzymaj na ogniu 6 min, mieszając. Po 5 dag malin, jagód i porzeczek przebierz, opłucz. Kaszkę przełóż do miseczki. Dodaj owoce, miętę i łyżeczkę siemienia. Polej miodem. Czas przygotowania: 15 min. 1 porcja zawiera: ok. 370 kcal, 6 g tłuszczu, 58 g węglowodanów.

Sycący pyszny koktajl
Mus borówkowo-kokosowy

PRZYGOTOWANIE 1 PORCJI: 10 dag borówek przebierz i oczyść. 1 łyżkę miąższu z awokado zmiksuj z 1 łyżką mleka w proszku, borówkami, 1oo ml wody kokosowej i sokiem z 1 limonki. Przelej do szklanki. Ozdób owocowym szaszłykiem, np. z plasterka limonki i borówki. Czas przygotowania: ok. 10 min. 1 porcja zawiera: ok. 250 kcal, 10 g tłuszczu, 27 g węglowodanów.

Superlekka sałatka
Maliny na pikantnie!

PRZYGOTOWANIE 1 PORCJI: Przebierz i oczyść 2 garści roszponki (lub innej sałaty, którą lubisz), skrop sokiem z cytryny i kilkoma kroplami oliwy. Dodaj pokruszone na drobne kawałki 5 dag chudego sera koziego (lub owczego) i 5 dag malin. Dopraw ziołami, ozdób migdałami. Czas przygotowania: ok. 15 min. 1 porcja: ok. 350 kcal, 20 g tłuszczu, 10 g węglowodanów.

Owocowy deser
Sałatka z imbirową nutką

PRZYGOTOWANIE 1 PORCJI: 15 dag owoców (np. malin, porzeczek, jeżyn, poziomek) oczyść, opłucz i osusz. 1 łyżeczkę miodu wymieszaj z 1 łyżką soku z limonki oraz 1 łyżeczką startego świeżego imbiru i szczyptą mielonego pieprzu. Sosem polej owoce. Wstaw do lodówki na ok. 1 godz. Czas przygotowania: 10 min + 1 godz. marynowania. 1 porcja: 110 kcal, 1 g tł., 21 g węglowodanów.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy