Pyszne i zdrowe pasty kanapkowe

article cover
123RF/PICSEL

Pyszne i zdrowe pasty kanapkowe

Dajmy się ponieść przygodzie kulinarnej. Spróbujmy najprostszej pasty jajecznej, rybnej, z soczewicy, bakłażana i innych warzyw. Użyjmy przypraw: lubczyku, czosnku niedźwiedziego, ziół prowansalskich. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Urozmaicony jadłospis to więcej doznań smakowych i lepsze zdrowie. Ewa Koza, mamsmak.com
Dajmy się ponieść przygodzie kulinarnej. Spróbujmy najprostszej pasty jajecznej, rybnej, z soczewicy, bakłażana i innych warzyw. Użyjmy przypraw: lubczyku, czosnku niedźwiedziego, ziół prowansalskich. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Urozmaicony jadłospis to więcej doznań smakowych i lepsze zdrowie. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Czasem tak mocno utrwalimy swoje nawyki, że mimo iż organizm wysyła sygnały, że coś nam nie służy, nie chcemy się tego puścić. Boli cię brzuch, masz sensacje jelitowe po produktach, które zjadasz – to najbardziej oczywisty sygnał, że trzeba z nich zrezygnować. Boksowanie się z własnym ciałem nikomu się nie opłaca. Permanentne rozdrażnianie jelit może skończyć się poważną chorobą – nie warto testować ich wytrzymałości. Niestety, częściej obserwuję rozgoryczenie i narzekanie na złą jakość wędlin i serów niż gotowość do szukania nowości, czas to zmienić. Dla wielu z nas hummus, pasta z cieciorki, jest już smarowidłem oczywistym. Dziś mamy dwie nowe propozycje, które nie wymagają ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych, są smaczne i cenne odżywczo. Sprawdź, posmakuj, przekonaj się.
Czasem tak mocno utrwalimy swoje nawyki, że mimo iż organizm wysyła sygnały, że coś nam nie służy, nie chcemy się tego puścić. Boli cię brzuch, masz sensacje jelitowe po produktach, które zjadasz – to najbardziej oczywisty sygnał, że trzeba z nich zrezygnować. Boksowanie się z własnym ciałem nikomu się nie opłaca. Permanentne rozdrażnianie jelit może skończyć się poważną chorobą – nie warto testować ich wytrzymałości. Niestety, częściej obserwuję rozgoryczenie i narzekanie na złą jakość wędlin i serów niż gotowość do szukania nowości, czas to zmienić. Dla wielu z nas hummus, pasta z cieciorki, jest już smarowidłem oczywistym. Dziś mamy dwie nowe propozycje, które nie wymagają ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych, są smaczne i cenne odżywczo. Sprawdź, posmakuj, przekonaj się. 123RF/PICSEL
Oliwkowa pasta do kanapek Składniki: - 250 gramów czarnych oliwek; - 1-2 ząbki czosnku. Oliwki, po odsączeniu, wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy obrany czosnek i wszystko blendujemy na gładką masę. Pasta oliwkowa doskonale smakuje z grzankami, bagietką czy wytrawnymi naleśnikami. Czarne oliwki możemy oczywiście zastąpić zielonymi, dodać czosnek i natkę pietruszki lub suszony czosnek niedźwiedzi. Warto sprawdzić wszystkie warianty, by znaleźć ulubiony.
Oliwkowa pasta do kanapek Składniki: - 250 gramów czarnych oliwek; - 1-2 ząbki czosnku. Oliwki, po odsączeniu, wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy obrany czosnek i wszystko blendujemy na gładką masę. Pasta oliwkowa doskonale smakuje z grzankami, bagietką czy wytrawnymi naleśnikami. Czarne oliwki możemy oczywiście zastąpić zielonymi, dodać czosnek i natkę pietruszki lub suszony czosnek niedźwiedzi. Warto sprawdzić wszystkie warianty, by znaleźć ulubiony. 123RF/PICSEL
Pasta z suszonych pomidorów Składniki: - 250 gramów suszonych pomidorów (łącznie z oliwą lub olejem, w którym je kupimy); - ½ puszki czerwonej fasoli; - 2 ząbki czosnku; - kilka listków świeżej bazylii; - łyżka soku z cytryny; - sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego szklanego naczynia i bardzo powoli blendujemy, aż uzyskamy kremową, smarowną konsystencję. Ważne, by nie odsączać pomidorów i dodać do pasty również tłuszcz, w którym były zamknięte w słoiku. Pasta pomidorowa to dobra propozycja zarówno na śniadanie, jak i kolację. Sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa, a także w połączeniu z wyszukanymi makaronami.
Pasta z suszonych pomidorów Składniki: - 250 gramów suszonych pomidorów (łącznie z oliwą lub olejem, w którym je kupimy); - ½ puszki czerwonej fasoli; - 2 ząbki czosnku; - kilka listków świeżej bazylii; - łyżka soku z cytryny; - sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego szklanego naczynia i bardzo powoli blendujemy, aż uzyskamy kremową, smarowną konsystencję. Ważne, by nie odsączać pomidorów i dodać do pasty również tłuszcz, w którym były zamknięte w słoiku. Pasta pomidorowa to dobra propozycja zarówno na śniadanie, jak i kolację. Sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa, a także w połączeniu z wyszukanymi makaronami. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?